Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μορατόριουμ των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν ζήτησαν με υπόμνημα που παρέδωσαν την Τετάρτη μέλη της ΜΚΟ «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο. Η συνάντηση των μελών της «Συνύπαρξης» με τον κ. Ήσυχο πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μυτιλήνη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.
Το υπόμνημα αυτό με την πρόταση για Μορατόριουμ συντάχθηκε από κοινού κατά τη συνάντηση της 26ης Φεβρουαρίου στο Αϊβαλί, με τα μέλη της τουρκικής οργάνωσης «Εge Βaris ve Ιletisime Dernegi».
«Η κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση για το Μορατόριουμ» υποσχέθηκε στα μέλη των δύο οργανώσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Μία υπόθεση που παρέμεινε ανενεργή, αν και συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο κρατών πριν από 27 χρόνια, επανέφεραν την Τετάρτη τα μέλη της «Συνύπαρξης». Το Μορατόριουμ των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν τέθηκε ως θέμα στην ετήσια συνάντηση που πραγματοποίησαν οι οργανώσεις «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και «Εge Βaris ve Ιletisime Dernegi», μετά από εισήγηση του Στρατή Πάλη και έγινε ομόφωνα δεκτό από τα μέλη.
Στο πλαίσιο της συνέχειας αυτής της προσπάθειας, το υπόμνημα που εξηγούσε τους λόγους για την αναγκαιότητα του Μορατόριουμ παραδόθηκε την Τετάρτη στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας. Οι λόγοι που καθιστούν συμφέρουσα και για τους δύο λαούς την πρόταση των δύο ομάδων είναι πως με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι τουριστικές δραστηριότητες, που αποτελούν σοβαρή πηγή εισοδήματος των κατοίκων, ιδιαίτερα μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, η κίνηση αυτή είναι ένα ακόμα θετικό βήμα προς την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών, πράγμα που θα ελαφρύνει και τις δύο οικονομίες, κυρίως στον οικονομικό τομέα, και θα επιφέρει νέες προοπτικές συνεργασίας.
Τι αναφέρεται στο υπόμνημα…
Το υπόμνημα που παρέδωσαν οι δύο οργανώσεις στον κ. Ήσυχο ήταν το εξής:
«Έχουμε την τιμή να σας ενημερώσουμε ότι κατά την ετήσια συνάντηση των αντιπροσωπειών των συλλόγων μας “Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο” και της αντίστοιχης τουρκικής “Ege Baris ve Iletisim Dernegi”, που πραγματοποιήθηκε στις 26.2.15 στο Αϊβαλί, μεταξύ άλλων που συζητήσαμε, με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία και φιλία σε επίπεδο πολιτών στις δύο ακτές του Αιγαίου, ήταν και το ζήτημα της διαρκούς ειρήνης επ’ ωφελεία όλων μας.
Μολονότι γνωρίζουμε ότι η κοινωνία των πολιτών δεν ασκεί οποιασδήποτε μορφής “εξωτερική” ή “αμυντική” πολιτική -ασφαλώς και είναι υπόθεση των κυβερνήσεων αυτή η αρμοδιότητα και η ευθύνη- η ως άνω συνέλευση της 26ης Φεβ. ’15 απ’ το Αϊβαλί μάς εξουσιοδότησε ομόφωνα να σας απευθύνουμε έκκληση, ώστε σε συνεννόηση οι δύο κυβερνήσεις (Ελλάδας και Τουρκίας) να φροντίζουν τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες να τηρείται το Μορατόριουμ στη διενέργεια των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο και των παραβιάσεων που πολλές φορές παρατηρούνται.
Κοινή λογική επιβάλλει τόσο στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου όσο και στα τουρκικά παράλια να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι τουριστικές δραστηριότητες, που αποτελούν σοβαρή πηγή εισοδήματος των κατοίκων, ιδιαίτερα μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Η ζωή κατέδειξε ότι απ’ το 1988, που για πρώτη φορά θεσπίστηκε μεταξύ των δύο χωρών μας το Μορατόριουμ των στρατιωτικών ασκήσεων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της τουριστικής κίνησης (Απρίλιος-Οκτώβριος), οσάκις λειτούργησε χωρίς σοβαρές παραβιάσεις απέδωσε σημαντικά στις τοπικές κοινωνίες.
Παρακαλούμε θερμά, εκτιμώντας ότι έτσι εκφράζουμε και τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων (Ελλήνων και Τούρκων) στις δύο ακτές του Αιγαίου, φέτος ιδιαίτερα που σοβαροί εξωτερικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν στην ευρύτερη περιοχή μας και που η οικονομική κρίση απειλεί την ομαλή κοινωνική ζωή, να τηρηθεί το Μορατόριουμ».