
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σχέδιο νησιωτικής πολιτικής σε διαβούλευση με τους βουλευτές των νησιών
Το πλαίσιο στο οποίο σκοπεύει να οριοθετήσει τη νησιωτική πολιτική που θα επιδιώξει να υλοποιήσει το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, παρουσίασε χθες ο υπουργός, Κωστής Μουσουρούλης, στους βουλευτές των νησιωτικών περιοχών, προσβλέποντας όπως είπε στη συνεργασία τους για παρατηρήσεις και βελτιώσεις.
Το πλαίσιο στο οποίο σκοπεύει να οριοθετήσει τη νησιωτική πολιτική που θα επιδιώξει να υλοποιήσει το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, παρουσίασε χθες ο υπουργός, Κωστής Μουσουρούλης, στους βουλευτές των νησιωτικών περιοχών, προσβλέποντας όπως είπε στη συνεργασία τους για παρατηρήσεις και βελτιώσεις. Ο υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στις αλλαγές-πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα απ’ την πολιτική ηγεσία, όπως και στον πρώτο βασικό άξονα αυτής της νησιωτικής πολιτικής, τη ρήτρα νησιωτικότητας, όπως την χαρακτήρισε. Στη συζήτηση που ακολούθησε, πολλοί βουλευτές ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους για τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, αλλά και για επιμέρους ζητήματα, όπως η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, ο Φ.Π.Α. κ.λπ..
Ξεκινώντας ο κ. Μουσουρούλης, και θυμίζοντας και βασικές αρχές των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην ανάγκη της ύπαρξης νησιωτικής πολιτικής, όπως και στην επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου αυτή η νησιωτική πολιτική να δομηθεί σε τέσσερις συγκεκριμένους άξονες δράσης και πιο συγκεκριμένα:
- Τη διαμόρφωση νησιωτικής πολιτικής μέσω της εφαρμογής «ρήτρας νησιωτικότητας». Αυτό σημαίνει να εξετάζονται τα νομοθετήματα και οι ασκούμενες πολιτικές ως προς τις επιπτώσεις τους στο νησιωτικό χώρο, και όπου απαιτείται να γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές.
- Τη διαμόρφωση προγραμμάτων νησιωτικής πολιτικής σε κρίσιμες κλαδικές πολιτικές, όπως η χωροταξία, η διαχείριση στερεών αποβλήτων, η αγροτική ανάπτυξη κ.λπ..
- Την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με την εφαρμογή σχετικών κοινοτικών οδηγιών, την αναβάθμιση των μέσων προστασίας κ.λπ..
- Την ανάπτυξη των θαλάσσιων συγκοινωνιών και μεταφορών, με την αναδιοργάνωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και της εποπτείας τους.
Μελέτη Σπιλάνη
Όπως συνέχισε ο κ. Μουσουρούλης, σε πρώτη φάση παρουσιάζεται η «ρήτρα νησιωτικότητας», ένα κείμενο εργασίας που βασίζεται στη σημαντική μελέτη για τα ευρωπαϊκά νησιά που διεξήγε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ESPON, κι ως γνωστόν εκπονήθηκε με την ευθύνη του νυν γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Σπιλάνη.
Βάσει αυτής της μελέτης, η στρατηγική της νησιωτικής πολιτικής οργανώνεται σε τρεις προτεραιότητες: Ποιοτικά νησιά, «πράσινα» νησιά και νησιά ίσων ευκαιριών.
Πρωτοβουλίες
Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε και σε μια σειρά δράσεων που προγραμματίζει το Υπουργείο και αφορούν:
- Στην αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με στόχο, όπως είπε, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων και καλύτερο συντονισμό, τόσο με το κεντρικό Υπουργείο ως προς τις αρμοδιότητες, όσο και με τα λοιπά υπουργεία και φορείς.
- Στη σύσταση Εθνικού Συμβούλιου Νησιωτικής Πολιτικής, με ευρεία εκπροσώπηση των πολιτικών και παραγωγικών φορέων. Το Συμβούλιο θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στα νησιά, αλλά και για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των νησιωτικών πολιτικών. Σκοπός του υπουργού, όπως είπε, είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν ευρύτερη αντιπροσώπευση περιοχών και φορέων.
- Στη σύσταση Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» στο Υπουργείο Εσωτερικών. Θα γίνει προσπάθεια να υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, δηλαδή στο φυσικό του χώρο.
- Στη διεξαγωγή συνεδρίου για τα νησιά προκειμένου να γίνει πράξη η δέσμευση για ευρεία διαβούλευση και ενημέρωση στο νησιωτικό χώρο, εν όψει και του προγραμματισμού του επόμενου ΕΣΠΑ 2014 - 2020.
- Στη διαμόρφωση λιμενικής στρατηγικής, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των ελληνικών λιμένων με παράλληλη εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους. Η λιμενική στρατηγική, την οποία θα παρουσιάσει το Υπουργείο ως πρόταση την επόμενη εβδομάδα, θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής συζήτησης εντός και εκτός κοινοβουλίου.
Παρεμβάσεις απ’ τους βουλευτές του Νομού Λέσβου
Για να έχουν μέλλον τα νησιά
Σε συνέχεια της εισήγησης του κ. Μουσουρούλη, υπήρξαν τοποθετήσεις απ’ τους βουλευτές των νησιών, που αναφέρθηκαν σε ειδικότερα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά. Ο Παύλος Βογιατζής στην τοποθέτησή του μίλησε για τη διατήρηση του μειωμένου Φ.Π.Α., όπως και για τις αναγκαίες εκείνες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν το μέλλον των νησιών. Το θέμα τού Φ.Π.Α. έθεσαν και βουλευτές των Ιονίων Νήσων, ζητώντας την επέκταση του μέτρου και στην περιοχή τους.
Απ’ την πλευρά του, ο Γιάννης Ζερδελής μεταξύ άλλων μίλησε για το γεγονός, όπως είπε, ότι το λιμάνι της Μυτιλήνης δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, αφού όπως τόνισε δεν ενδείκνυται και δε θα είναι ελκυστικό στους ιδιώτες.
Επεσήμανε, μάλιστα, το ενδεχόμενο, όπως έχει φανεί και απ’ τις αρχαιολογικές έρευνες, να εκτείνεται στον πυθμένα του η αρχαία πόλη, κάτι που θα μειώσει περαιτέρω το όποιο ενδιαφέρον για ιδιωτικές επενδύσεις.
Απ’ την πλευρά του, ο Νίκος Σηφουνάκης, ως εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τού ΠΑΣΟΚ για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη εφαρμογής πολιτικών για να αντιμετωπισθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός χώρος, ενώ υποστήριξε πως η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, ειδικά για τα νησιά εκείνα που έχουν γνωρίσει υπέρμετρη δόμηση. Ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε, επίσης, ότι πρέπει τα νησιά να αναπτύξουν και πάλι τον πρωτογενή τους τομέα, να παράγουν και πάλι προϊόντα, ώστε να μπορέσει να στηριχθεί τόσο η τοπική οικονομία, όσο και η στροφή στον ποιοτικό τουρισμό.