
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τα υψηλά ή τα χαμηλά ποσοστά των κομμάτων στη Λήμνο διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα στο Νομό
Με τη Ν.Δ. να αυξάνει σημαντικά το ποσοστό της, κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ σε άνοδο 5,2%, στη Λήμνο διαμορφώθηκε ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό, ενώ η αύξηση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ, που έφτασε το 3%, του έδωσε τον «αέρα» για να κερδίσει την έδρα στο Νομό.
Με τη Ν.Δ. να αυξάνει σημαντικά το ποσοστό της, κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ σε άνοδο 5,2%, στη Λήμνο διαμορφώθηκε ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό, ενώ η αύξηση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ, που έφτασε το 3%, του έδωσε τον «αέρα» για να κερδίσει την έδρα στο Νομό. Πτώση κατέγραψαν τα άλλα τέσσερα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή, με τη Δημοκρατική Αριστερά να έρχεται τέταρτο κόμμα στη Λήμνο, χάνοντας 1,5% της δύναμης της από τις προηγούμενες εκλογές, και το Κ.Κ.Ε. να περνάει στην πέμπτη θέση, έχοντας απώλειες 4,2%. Χαμένοι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατά 1,3%, ενώ η «Χρυσή Αυγή» έχασε μόλις 17 ψήφους ή 0,25%.
Οι αυξομειώσεις και τα υψηλότερα ποσοστά στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τη «Χρυσή Αυγή», ή τα χαμηλότερα στο Κ.Κ.Ε. και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που κατέγραψαν τα κόμματα στη Λήμνο, καταφέρνουν να αλλάξουν την εικόνα των κομμάτων που καταγράφηκε στη Λέσβο.
Η Ν.Δ. κατέγραψε, και στους τέσσερις πρώην δήμους του νησιού, από τα υψηλότερα ποσοστά στο Νομό, ξεπερνώντας το 30%. Όπως στους πρώην Δήμους Ατσικής με 33,78%, Νέας Κούταλης με 33,73%, Μύρινας με 30,35% και Μούδρου με 28,57%. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατέγραψε στη Λήμνο τα υψηλότερά του ποσοστά, όπως στον πρώην Δήμο Μούδρου 23,01%, με υψηλότερο στη Σκανδάλη 40,5%, αλλά και στα Καμίνια, την Παναγιά, Ατσικής 21,26%, Νέας Κούταλης 19,55%, ενώ πιο χαμηλό ήταν το ποσοστό στον πρώην Δήμο Μύρινας, 13,83%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε στον πρώην Δήμο Μύρινας γύρω στο 20% και στους άλλους πρώην Δήμους Ατσικής, Νέας Κούταλης και Μούδρου τα ποσοστά του έφτασαν γύρω στο 15%.
Τέταρτο κόμμα η ΔΗΜΑΡ, έφερε στη Λήμνο το μεγαλύτερο ποσοστό σε επίπεδο Νομού στον πρώην Δήμο Μούδρου, 9,81%, στη Μύρινα 7,17%, στη Νέα Κούταλη 5,90% και στην Ατσική 5,64%. Το Κ.Κ.Ε., που κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, συγκέντρωσε στη Μύρινα 9,85% και τα χαμηλότερα ποσοστά στο Νομό στο Μούδρο 4,01%, στη Νέα Κούταλη 4,17% και στην Ατσική 5,81%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που μείωσαν και αυτοί τη δύναμή τους, πήραν στη Μύρινα, τη Νέα Κούταλη και την Ατσική γύρω στο 6,5%, ενώ στο Μούδρο μόλις 5%.
Αν και τελευταίο κοινοβουλευτικό κόμμα, η «Χρυσή Αυγή» στη Λήμνο συγκράτησε τις δυνάμεις της με ελάχιστες απώλειες και κατάφερε να καταγράψει τα μεγαλύτερα ποσοστά στο Νομό. Συγκεκριμένα, στον πρώην Δήμο Νέας Κούταλης έφερε το υψηλότερο ποσοστό στο Νομό 8,10%, με πολύ υψηλά ποσοστά στα χωριά Καλλιθέα, που ήρθε δεύτερο κόμμα (μόλις τέσσερις ψήφους κάτω από τη Ν.Δ. με 20,15%) και Αγκαριώνες, όπου ήρθε τρίτο κόμμα με 14,86%. Και στα δύο αυτά χωριά ψήφισαν οι στρατιωτικοί δύο μεγάλων στρατοπέδων. Πρώτο κόμμα ήρθε η «Χρυσή Αυγή» 20,1% σε ένα από τα δύο εκλογικά τμήματα του Ρωμανού, με τις ψήφους από το στρατόπεδο της Μονάδας των τεθωρακισμένων, και δεύτερο κόμμα σε ένα από τα δύο εκλογικά τμήματα του Μούδρου 15,02%, όπου και εκεί υπάρχει στρατόπεδο. Στην Ατσική, η «Χρυσή Αυγή» πήρε 6,2%, στο Μούδρο 5,92% και στη Μύρινα 5,43%.
Λημνιοί υποψήφιοι βουλευτές
Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα
Την υπεροχή τής Ν.Δ. στη Λήμνο, την αύξηση των ποσοστών τού ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, τη μεγάλη αύξηση των ποσοστών τού ΣΥΡΙΖΑ στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς και τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε η ΔΗΜΑΡ στη Λήμνο, σχολιάζουν οι υποψήφιοι βουλευτές από το νησί.
Η υποψήφια βουλευτής τής Ν.Δ., Μόλλη Μαχαίρα, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στο «Ε», δήλωσε: «Θεωρώ πως τα αποτελέσματα, η άνοδος της Νέας Δημοκρατίας στη Λήμνο, ήταν αναμενόμενα. Κι αυτό γιατί υπήρχε χρόνος να δουλέψουμε συντονισμένα, να κινητοποιηθούμε και να εξηγήσουμε καλύτερα τις θέσεις μας, την πρόταση του κόμματός μας για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας. Σε ό,τι με αφορά ως υποψήφια, πιστεύω πως απ’ τις προηγούμενες εκλογές με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους ψηφοφόροι που με γνωρίζουν και με εκτιμούν, απ’ όλους τους χώρους, ανεξάρτητα από το αν προέρχονταν απ’ το ΠΑΣΟΚ ή το Κ.Κ.Ε..»
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε τα προηγούμενα χρόνια στη Λήμνο ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά και σ’ αυτές τις εκλογές αύξησε τη δύναμή του φτάνοντας στο 18%, όπως σχολιάζει στο «Ε» ο υποψήφιος βουλευτής Γιώργος Κότσαλης. Συγκεκριμένα, ο κ. Κότσαλης αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια πολύ σημαντική αύξηση, καθώς στη Λήμνο πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου ξεκινούσε από μια βάση τού 3% και το έφτασε στο 18%. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη άνοδο και αυτό μας χαροποιεί. Η χαρά μας σκιάστηκε από το γεγονός ότι τα κόμματα του μνημονίου και πρωτίστως η Ν.Δ. είχε μια σημαντική αύξηση, και αυτό το αποτέλεσμα συνετέλεσε στο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση, που μόνο κακά μπορεί να φέρει στην Ελλάδα και τη Λήμνο. Έχουμε ένα δυνατό ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και εάν το κόμμα μας φάνει αντάξιο της στήριξης από ένα τόσο μεγάλο αριθμό Ελλήνων, τότε ανοίγεται ένα δρόμος ελπίδας για τη χώρα και το λαό της.»
Ο γραμματέας τής Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ στη Λήμνο και υποψήφιος βουλευτής, Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, σχολιάζει στο «Ε» ότι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στη Λήμνο βοήθησε σημαντικά το κόμμα του στο να πάρει ξανά την έδρα. «Θεωρώ ότι, παρά το αρνητικό κλίμα και τη διάθεση των ψηφοφόρων, η αξιοπιστία των ανθρώπων στη Λήμνο έφεραν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ. Βοηθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να κερδίσουμε ξανά την έδρα στο Νομό και αυτό για το κόμμα μας ήταν πολύ σημαντικό», τόνισε ο κ. Γιαρμαδούρος.
Το εκλογικό αποτέλεσμα σχολίασε στο «Ε» και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Αριστεράς στο Νομό Λέσβου, Κώστας Αδαμίδης, τονίζοντας: «Παρά την πόλωση και τις πιέσεις που υπήρξαν από πολλές πλευρές, η ΔΗΜΑΡ κατόρθωσε να παγιώσει ένα ποσοστό βάσης και πιστεύω ότι με περισσότερη οργάνωση, θα εφαρμόσει στο μέλλον μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού. Στη Λήμνο έχουμε μια μικρή πτώση, αλλά είμαστε τέταρτο κόμμα και αυτό είναι για μας πολύ σημαντικό.»