Η Περιφέρεια αξιοποιεί την ερευνητική προσπάθεια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Ο Λέκκας «έδειξε» τη θωράκιση της Λέσβου

 Από την ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια στο Επιμελητήριο με την παρουσία κορυφαίων επιστημόνων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για ένα θέμα που φαίνεται ότι θα μας απασχολεί πλέον συνεχώς, αφού οι καιρικές και φυσικές καταστροφές  δεν εκλείπουν και από τον τόπο μας Από την ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια στο Επιμελητήριο με την παρουσία κορυφαίων επιστημόνων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για ένα θέμα που φαίνεται ότι θα μας απασχολεί πλέον συνεχώς, αφού οι καιρικές και φυσικές καταστροφές  δεν εκλείπουν και από τον τόπο μας

Για τη μείωση του πλημμυρικού κινδύνου

17/01/2018 - 11:27 Ενημερώθηκε 17/01/2018 - 11:33

Κατά τη διαβολική σύμπτωση που βρίσκει τη Λέσβο εν μέσω κακοκαιρίας και κατ΄ επέκταση αντιμέτωπη με μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, παρουσιάστηκαν χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων για τα μείωση του πλημμυρικού και κατολισθητικού κινδύνου στη Λέσβο και στη  Χίο. Η εκδήλωση προβλήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και στη Χίο, δεδομένου ότι η ερευνητική προσπάθεια που διεξήχθη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αφορούσε και το γειτονικό νησί. 

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκε και ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ αλλά και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μιλώντας με θέμα: «Φυσικές καταστροφές, ένα σύγχρονο παγκόσμιο πρόβλημα». Ακόμη, στη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν ο Νικόλαος Βούλγαρης, Καθηγητής Σεισμολογίας και Τεχνικής Σεισμολογίας ΕΚΠΑ, με θέμα: «Ο σεισμός της Λέσβου της 12ης Ιουνίου 2017», ο Στυλιανός Λόζιος, Επίκουρος Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Κατολισθητικά φαινόμενα σε σεισμόπληκτες περιοχές της Νήσου Λέσβου. Μέτρα αντιμετώπισης για τη μείωση του κατολισθητικού κινδύνου», καθώς και ο Μιχάλης Διακάκης, Δρ. Γεωλόγος Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου στη Λέσβο και τη Χίο».

 

«Με σύμμαχο την επιστήμη, προχωρούμε σε παρεμβάσεις»

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας στην διάρκεια της εκδήλωσης και κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση των δεδομένων που δίνουν τα δύο ερευνητικά έργα, τόνισε πως «τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, ιδίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, απαιτούν εξειδικευμένη έρευνα, καθόσον η τυπική διαδικασία εκπόνησης μελετών δεν επαρκεί πια». Για να συνεχίσει, λέγοντας ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Χίο, τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Δυτική Λέσβο και το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο, προέκυψαν επιτακτικές ανάγκες για την αποκατάσταση των υποδομών, αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα. «Σε σύντομο και πιεστικό χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν οι τρεις εξειδικευμένες έρευνες τις οποίες παρουσιάζουμε σήμερα και μέσα από τις οποίες προτείνονται έργα αποκατάστασης που δεν διαταράσσουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά εναρμονίζονται πλήρως στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερο κόστος.  Δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τον κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές. Αυτό που μπορούμε και σε αυτό άλλωστε στοχεύουμε, είναι να τον μειώσουμε προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα και έχοντας σύμμαχό μας την επιστήμη και την εξειδικευμένη έρευνα».

 

 

Η δυτική Λέσβος και ο Τσικνιάς στο επίκεντρο

Εκ μέρους της Περιφέρειας βέβαια, έγινε επί τη ευκαιρία και μία εκτεταμένη παρουσίαση των ενεργειών της για τη μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις υποδομές, μέσω του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας Θεόδωρος Βαλασμίδης. Ο κ. Βαλσαμίδης, αφού υποστήριξε πως θεμελιώδες για την πραγματοποίηση ουσιαστικού έργου αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ο «καθαρός χείμαρρος», στάθηκε καταρχήν στην πρόληψη της Περιφέρειας για την υλοποίηση έργων που μπορούν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα, ήδη από το 2016. «Εξασφαλίσαμε πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το 2016 για έργα καθαρισμού χειμάρρων και αποκατάστασης της λειτουργίας αντιπλημμυρικών έργων και προχωρήσαμε στη υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων σε χειμάρρους των νησιών, ενώ υπάρχουν και έργα σε εξέλιξη, καθώς και άλλα που έχουν προγραμματιστεί σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά για να εστιάσει στη συνέχεια κι αυτός με τη σειρά του, στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η υλοποίηση των επίμαχων ερευνητικών έργων. Για να καταλήξει πως μέσα στο νέο ετούτο πλαίσιο, έχουν προγραμματιστεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 η διευθέτηση του μείζονος ζητήματος της εκτροπής του χειμάρρου Καλλονής. Με την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης. Ακόμη, μέσα στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα προβλέπεται η Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και λοιπών δραστηριοτήτων επείγοντος χαρακτήρα σε χειμάρρους της Λέσβου (130.000 ευρώ) με στόχο κυρίως την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχή του χειμάρρου Τσικνιά, η οποία παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και ιδιαιτερότητες λόγω της Natura & της Ζ.Ε.Π. Αλλά και μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτηση χειμάρρων της δυτικής Λέσβου με βάση τις τελευταίες έρευνες προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Με προφανή στόχο εδώ να προστατευτούν οι περιοχές που πλήττονται κατά κύριο λόγο κάθε φορά που… ανοίγουν οι ουρανοί: Ο Μεσότοπος και η Ερεσός.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey