Πανέτοιμος ο δήμος για την υποβολή πρότασής του για τα 11,9 εκ. ευρώ του προγράμματος για την Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση

Το όραμα , παίρνει σάρκα και οστά

15/11/2017 - 11:31

Εν αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις του δευτέρου σταδίου εγκρίσεων των μελετών και στην περίπτωση της προοπτικής της ανάπλασης στα Τσαμάκια, του τελικού «ΟΚ» από το Κ(εντρικό) Α(ρχαιολογικό) Σ(υμβούλιο), ο Δήμος Λέσβου βρίσκεται πολύ κοντά στο να καταθέσει πριν την ολοκλήρωση της προθεσμίας (31/12), το τελικό του πρόγραμμα με στόχο την απορρόφηση των προσφερόμενων πόρων από τη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση. Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο πρόγραμμα ύψους 11,9 εκ. ευρώ, αφορά τις πόλεις της Μυτιλήνης και της Χίου, είναι φυσικά ανταγωνιστικό και δύναται να χρηματοδοτήσει έργα που πραγματικά μπορούν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης και να συμβάλλουν ουσιαστικά στον στόχο της βελτίωσης της λειτουργικότητάς της. Με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης και Τεχνικών Έργων Κώστα Κατσαρό να δίνει εικόνα σήμερα στο «Ε» της ολοκληρωμένης πρότασης του δήμου, λίγο πριν την υποβολή της στο πρόγραμμα. Οι τέσσερις τώρα μεγάλες παρεμβάσεις που οραματίζεται και δρομολογεί η δημοτική αρχή να υλοποιήσει μέσω του προγράμματος, αγγίζουν τα 5 εκ. ευρώ και είναι οι εξής: Ανάπλαση του πάρκου της Αγίας Ειρήνης, ανάπλαση στα Τσαμάκια, διαμόρφωση της εισόδου της πόλης από το αεροδρόμιο (από Πύργο Γιαννέλλη) και φυσικά η ανάπλαση της Πλατείας Σαπφούς. Με την Αρχαιολογία (είναι δικαιούχος από το ίδιο πρόγραμμα) να είναι και εκείνη έτοιμη από τη μεριά της να υποβάλλει τη δική της πρόταση, για ευρείες παρεμβάσεις από το «Απελλή» ως το Κάτω Κάστρο, που είναι περιοχή ευθύνης της.

Από την πρώτη στιγμή που βγήκε στην επιφάνεια το περίφημο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης της πόλης της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», που συνέπεσε μάλιστα με τις πρώτες ημέρες της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, μετατράπηκε αυτόματα σε μεγάλο «στοίχημα» της θητείας του Σπύρου Γαληνού, προκειμένου μετά από χρόνια, να γίνει ξανά μία σημαντική παρέμβαση στην πόλη. Το ότι το πρόγραμμα εστίαζε δε αποκλειστικά στην πόλη της Μυτιλήνης και της Χίου, δημιούργησε προσδοκίες αλλά ταυτόχρονα και την υποχρέωση να εξαντληθούν οι δυνατότητες να απορροφηθούν οι πόροι. Αφού σε αντίθετη περίπτωση, θα μιλούσαμε για ένα φιάσκο και για μία ακόμη μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την πόλη της Μυτιλήνης.

Παρά το ότι όμως υπήρξε αρκετό χρονικό διάστημα για να ανασυρθούν παλαιές, αλλά και έτοιμες μελέτες για επιλέξιμες από το πρόγραμμα παρεμβάσεις (σ.σ. ο ποδηλατόδρομος), η δημοτική αρχή βρέθηκε τελικά να τρέχει με… «χίλια» μόλις μέσα στο 2017, για να καταφέρει τελικά εμπρόθεσμα να ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες. Και αν και υπήρξαν αρχικά πολλές προτάσεις και προοπτικές με κίνδυνο να χαθεί ο προσανατολισμός, η τελική πρόταση για την Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση που πρόκειται να κατατεθεί στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή τις επόμενες ημέρες, στοχεύει στην ανάπλαση της εισόδου (από το αεροδρόμιο) της πόλης, σε παρεμβάσεις στο κεντρικό ιστό της, στην προκυμαία και γύρω από το μεγαλύτερο ιστορικό μνημείο της Μυτιλήνης. Το Κάστρο της.

Πάρκο Αγίας Ειρήνης

Η πρόταση λοιπόν -που θα παρουσιαστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- του δήμου Λέσβου για την Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση, είναι η εξής: Πρώτα η ανάπλαση του Πάρκου της Αγίας Ειρήνης προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, η περίπτωση της οποίας βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο των εγκρίσεων. Ειδικότερα η ανάπλαση περιλαμβάνει (γυάλινη) κατασκευή σιντριβανιού στο κέντρο του πάρκου, αντικατάσταση των οργάνων της παιδικής χαράς και του τάπητά της, φωτισμό και γενικότερες παρεμβάσεις βελτίωσης της αισθητικής του υφιστάμενου πάρκου.

Τσαμάκια

Δεύτερος στόχος (σ.σ. δεν παρουσιάζεται η σειρά προτεραιότητας), είναι η ανάπλαση στα Τσαμάκια και η αναβίωση της παλιάς περατζάδας των Μυτιληνιών. Η πρόταση ύψους 1,7 εκ. ευρώ, αφορά σε παρεμβάσεις που θα εφαρμόσουν μία ήπια κυκλοφορία των οχημάτων, επάνω σε πλακόστρωτο. Η πλακόστρωση βάσει της πρότασης θα ξεκινά από το ύψος περίπου του αγάλματος της Ελευθερίας και θα φτάνει ως και τον φάρο της Φυκιότρυπας, όπου θα διαμορφωθεί μία κυκλική περιστροφή, προκειμένου να γίνεται η αναστροφή των οχημάτων αφού ως γνωστόν πλέον ο εκεί δρόμος οδηγεί σε αδιέξοδο. Έξω από τον Φάρο της Φυκιότρυπας ας σημειωθεί πως προβλέπεται να διαμορφωθεί ο χώρος για να μπορεί αν φιλοξενεί υπαίθριες εκδηλώσεις αλλά και η κατασκευή αναψυκτηρίου. Ακόμη η μελέτη προβλέπει κατασκευή παιδικής χαράς μπροστά από το άλσος, φωτισμό της περιοχής και φυσικά ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο.   

Είσοδος της πόλης (Σουράδα)

Η πρόταση του δήμου όμως για το πρόγραμμα, εστιάζει και στην είσοδο της πόλης (ύψος πύργου «Γιαννέλλη») από τη μεριά του αεροδρομίου, με στόχο να αναβαθμιστεί η Σουράδα που φιλοξενεί τα περίφημα αρχοντικά της Μυτιλήνης. Η δράση αυτή έχει προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα οι μελέτες για την εν λόγω παρέμβαση, δίνουν επιτέλους στο δρόμο που διασχίζει την περιοχή τον κόμβο που απαιτεί το σημείο του «Φόρου», αλλά και κόμβο μπροστά από το Ναυτικό Όμιλο. Ακόμη προβλέπεται όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις αντικατάσταση του υφιστάμενου φωτισμού και διαμόρφωση των πεζοδρομίων, με ειδική πρόβλεψη για ΑΜΕΑ, με απώτερο σκοπό η πρώτη εικόνα του επισκέπτη από την πόλη, να είναι αντάξια της φήμης της Μυτιλήνης.

Πλατεία Σαπφούς

Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή, έχει προβάλλει περισσότερο από όλες τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της, την προοπτική της ανάπλασης της πλατείας Σαπφούς, βάσει των μελετών του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα-γλύπτη κ. Βαρώτσου, ενώ από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης διεκδικεί πόρους και η Αρχαιολογία. Έχοντας σχεδόν έτοιμη την πρότασή της (προϋπολογισμού 1,6 εκ. ευρώ) για την περιοχή ευθύνης της από του «Απελλή» ως το Κάτω Κάστρο, για υποβολή στο πρόγραμμα.

 

Κ. Κατσαρός: «Δουλέψαμε μεθοδικά»

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος τόσο από τη δουλειά που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, όσο και από το ότι έχουμε τελικά έτοιμες ρεαλιστικές προτάσεις για να διεκδικήσουν περί τα 5 εκ. ευρώ από ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός στο «Ε» σχετικά και συνέχισε: «Είμαστε έτοιμοι, όχι μόνο για τα περίπου 11,5 εκ. ευρώ που έχουν ήδη βγει, αλλά και για περαιτέρω δράσεις του προγράμματος, εν αναμονή των μέτρων. Και αναφέρομαι για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολείων της πόλης, αλλά και για υπόγειους κάδους. Η Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση είναι μια υπόθεση που τη δούλεψε η σημερινή δημοτική αρχή με μεθοδικότητα και πιστεύω πως μπορεί να δώσει ξανά στη Μυτιλήνη έργα πραγματικά που θα βελτιώνουν την αισθητική της και θα κάνουν τη διαφορά. Με την ευχή όλων το δεύτερο εξάμηνο του 2018, να έχουν ξεκινήσει εργασίες».

 

 

Το πρόγραμμα

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι ο προϋπολογισμός για την ΒΑΑ ανέρχεται σε 11.950.000 ευρώ και αναλυτικά περιλαμβάνει:

 

Ø Έργα για την αναβάθμιση υποδομών προσπελασιμότητας, με προϋπολογισμό 1.650.000 ευρώ.

Ø Έργα για την προστασία πολιτιστικών και ιδιαιτέρων ιστορικών στοιχείων που είναι συνδεδεμένα με τον αστικό ιστό, καθώς και  έργα αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων που διαμορφώνουν καλύτερες συνθήκες για την καθημερινότητα των πολιτών, με προϋπολογισμό 5.640.000 ευρώ.

Ø Έργα βιοκλιματικής ανάπλασης, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση του μικροκλίματος, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.

Ø Έργα για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, της προώθησης ήπιων μέσων κυκλοφορίας (ποδηλατόδρομοι, πεζοδρομήσεις), με προϋπολογισμό 3.660.000 ευρώ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey