Συνολικού προϋπολογισμού 488.029,46€

Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο Λέσβου

19/09/2018 - 13:47

Πράξη με τίτλο «Οικιακή Κομποστοποίηση στο Δήμο Λέσβου» ενέταξε η δημοτική αρχή στο Ε.Π. «Βόρειο Αιγαίο», συνολικού προϋπολογισμού 488.029,46 €, προκειμένου να προμηθευτεί συνολικά 2.550 οικιακούς κομποστοποιητές και να εφαρμόσει με το βέλτιστο τρόπο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης για τους δημότες της.

Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί μια δράση που συμβάλει στην Κυκλική Οικονομία. Η ανάπτυξη προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης προβλέπεται τόσο από το Τοπικό μας Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, όσο και από το Εθνικό (ΕΣΔΑ) και το Περιφερειακό Σχέδιο (ΠΕΣΔΑ Βορείου Αιγαίου). Λαμβάνει χώρα με την χρήση ειδικών κάδων εντός των σπιτιών και με τη συμμετοχή των δημοτών. Πώς; Βάζοντας ένα οικιακό κομποστοποιητή στον κήπο ή το μπαλκόνι του σπιτιού τους, μικρό σε μέγεθος (περίπου 1 τετραγωνικό μέτρο), σχετικά χαμηλού κόστους, άοσμο και, το σημαντικότερο, ικανό να μειώσει τον όγκο των οργανικών απορριμμάτων που καταλήγουν στα σκουπίδια κατά 70%. Αυτό σημαίνει 150 κιλά λιγότερα σκουπίδια κάθε χρόνο για κάθε άτομο.

Τι είναι η κομποστοποίηση

Στον κομποστοποιητή ρίχνονται τα οργανικά απορρίμματα και μετά από 2-3 μήνες από το κάτω μέρος των κάδων παίρνουμε το οργανικό λίπασμα (κομπόστ), το οποίο είναι πρώτης τάξης και έτοιμο για χρήση. Η οικιακή κομποστοποίηση είναι μία εντελώς φυσική διαδικασία κατά την οποία μία πληθώρα οργανικών αποβλήτων διαμέσου μίας βιολογικής, αερόβιας, θερμόφιλης και ελεγχόμενης διεργασίας μερικής αποσύνθεσης, μας οδηγεί στην παραγωγή κομπόστ.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η οικιακή κομποστοποίηση έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια και υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα κατευθυνόμενο προς αυτήν. Μάλιστα δεν έρχεται σε αντίθεση με καμία άλλη μέθοδο που μπορεί ενδεχομένως να εφαρμόζει την ίδια περίοδο ο εκάστοτε Δήμος. Με λίγα λόγια είναι μια δοκιμασμένη και πετυχημένη μέθοδος διαχείρισης των αποβλήτων που θα λέγαμε ότι επιβάλλεται πλέον να γίνει θεσμός και στην Ελλάδα, δεδομένου του υψηλού ποσοστού οργανικών στα απόβλητά μας, εξαιτίας της μεσογειακής διατροφής μας. Στη χώρα μας τα οργανικά αποτελούν το 40% με 60% των σκουπιδιών κατά βάρος και από το 40% κατ’ ελάχιστο, το 75-85% μπορεί να επεξεργαστεί στους κάδους οικιακής κομποστοποίησης. Στην περίπτωση δηλαδή εφαρμογής της οικιακής κομποστοποίησης, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να διαχειριστεί από μόνο του το 1/3 των σκουπιδιών του.

Ο Δήμος Λέσβου έχει εντάξει 2.450 οικιακούς κομποστοποιητές, που θα μοιραστούν σε νοικοκυριά και 100 σε σχολεία και Δημοτικούς κήπους/Πάρκα, κατόπιν υποβολής αιτήσεως, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά αίτηση στο www.mytilene.gr/kompost.

Στην υλοποίηση της δράσης, η Αντιδημαρχία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Λέσβου, θα συμβάλει δίνοντας χρήσιμες συμβουλές και παράλληλα με την παρουσία των υπηρεσιών του, θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του Προγράμματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey