![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου
Να επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα το θέμα των Γηροκομείων Άντισσας & Πολιχνίτου ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου με ανακοίνωση που κοινοποίησε στις 25/06/2024. Συγκεκριμένα ζητά να αρθεί η απόφαση της 7ης Ιουνίου και να προταθεί η λειτουργία τους σε έναν ενιαίο φορέα, όπως είχε αποφασιστεί πριν δύο χρόνια.
Θυμίζουμε ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δυτικής Λέσβου την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, παραχωρείται έναντι συμβολικού τιμήματος στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, το εγκαταλειμμένο και μηδέποτε αξιοποιημένο δημοτικό κτήριο του ΚΑΠΗ (μετέπειτα Γηροκομείο Άντισσας), προκειμένου να μετατραπεί σε κέντρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και χώρο φιλοξενίας φοιτητών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έρχονται στη Λέσβο για πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Η ανακοίνωση
Την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το 13ο θέμα αφορούσε στην απευθείας εκμίσθωση του δημοτικού κτιρίου του Γηροκομείου Άντισσας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για 20 χρόνια, με ετήσιο μίσθωμα ύψους εκατό ευρώ (100 € ). Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει δημοτικός σύμβουλος που να είναι αντίθετος στην αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων, και κατ’ επέκταση της δημοτικής περιουσίας.Όμως οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, σε Άντισσα και Πολιχνίτο είναι με ιδιαίτερα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά. Χτίστηκαν με μελέτες για Γηροκομεία και δεν μπορούν να παραχωρούνται με τόση ευκολία, να ενοικιάζονται με «ελαφρά τη καρδία», με διαδικασίες τύπου ξεφορτώματος.
Στα χωριά του δήμου μας, δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων είναι μεγάλης ηλικίας και πολλοί από αυτούς ζούνε μόνοι τους. Επιβάλλεται λοιπόν τα Γηροκομεία Άντισσας και Πολιχνίτου, να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους άμεσα, δίνοντας λύση σε ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα με τα σημερινά δεδομένα και το οποίο με τη πάροδο του χρόνου θα γίνεται πιεστικότερο. Η λειτουργία των παραπάνω Γηροκομείων δεν θα δώσει λύση μόνο σε ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας σε συνδημότες μας και θα τονώσει την τοπική οικονομία. Η λειτουργία τους θα απαιτεί την προμήθεια υλικών από τις τοπικές επιχειρήσεις και θα αυξήσει την επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από συγγενείς και φίλους των τροφίμων.
Βέβαια είναι πιο δύσκολο, χρειάζεται κόπο και ικανότητα για να ξεκινήσει η λειτουργία των δύο Γηροκομείων, να εξοπλιστούν μετά το «πλιάτσικο» όπως το χαρακτήρισε η Δημοτική Αρχή και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, από το να παραδοθεί σε τρίτους. Καθώς με αυτή τη τακτική η Δημοτική Αρχή αποποιείται τις ευθύνες της και όλα είναι «μέλι-γάλα».
Γενικότερα δεν είμαστε αντίθετοι να αξιοποιηθούν δημοτικά κτίρια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, για αυτό άλλωστε και συμφωνήσαμε στην παραχώρηση του κοινοτικού ξενώνα στο λιμάνι του Σιγρίου πριν δύο χρόνια. Εδώ δύναται η δυνατότητα να αξιοποιηθούν δημοτικά σχολεία που δυστυχώς τα έκλεισαν και δημοτικά κτίρια που μένουν αναξιοποίητα, όπως η Γεωργική Σχολή Ερεσού. Μετά τα παραπάνω, ζητάμε το θέμα των Γηροκομείων Άντισσας και Πολιχνίτου να επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα, να αρθεί η απόφαση της 7ης Ιουνίου και να προταθεί η λειτουργία τους σε έναν ενιαίο φορέα, όπως είχαμε αποφασίσει πριν δύο χρόνια. Τέτοια κτίρια, με τέτοια κοινωνική αποστολή, δεν πρέπει να απωλέσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους.