
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Εξηγήσεις Κύτελη για τα περί του «κλεισίματος των δρόμων», τα συμφωνηθέντα στη Μόρια και τα ερωτηματικά για τον εμπρησμό στη Σκ. Σκαμιάς.- Σταδιακή αποχώρηση φιλοξενούμενων από τον Καρά Τεπέ χωρίς αναπλήρωσή τους!
Με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμος Μυτιλήνης επιχείρησε να απαντήσει σε όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες μέρες στο νησί και που προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, έτσι όπως παρουσιάστηκαν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Η εικόνα ενός διχασμένου νησιού , όπου ο ένας δήμος θέλει να αποκοπεί από τον άλλο, προκειμένου να μπουν εμπόδια στην μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, που καταφθάνουν στο νησί, μετά το άνοιγμα των συνόρων από τον Ερντογάν και την επιχείρηση απόβασης των χιλιάδων που είχαν συρρεύσει στις ακτές προκειμένου να περάσουν στα νησιά μας, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από την αποσβολωμένη κοινή γνώμη. Η εικόνα αυτή προκάλεσε σύγχυση, οργή και αγανάκτηση από την κοινή γνώμη που πληροφορούνταν αυτές τις ειδήσεις, που έβγαζαν πανικό και έδειχναν ότι η κατάσταση ξεφεύγει με απρόβλεπτες διαστάσεις. Το «κλείσιμο των συνόρων» μεταξύ των δυο δήμων και τα περί...διοδίων θορύβησαν ενα κόσμο που διέβλεπε , όχι άδικα , ότι το μεταναστευτικό μπορεί να εξελιχθεί σε «εμφύλια» σύγκρουση και μάλιστα και μεταξύ θεσμικών παραγόντων , αν στην δύσκολη αυτή συγκυρία δεν επικρατήσει το μέτρο , η ψυχραιμία και η συναίνεση όλων των εμπλεκομένων φορέων και αρχών, προκειμένου η όλη διαχείριση της κατάστασης να μη ξεφύγει σε ακρότητες και διχαστικές λογικές που φορτίζουν το κλίμα και οξύνουν τα πνεύματα. Δυστυχώς αντί να επικρατήσουν φωνές σύνεσης και χαμηλοί τόνοι, η κατάσταση ξέφυγε, αφού πλέον πολλοί είναι εκείνοι που έχουν πάρει τις τύχες της κατάστασης στα ..χέρια τους για να επιβάλλουν την άποψη τους, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες, τη στιγμή που οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες δεν έχουν πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες για να επιβάλλουν με συντονισμένο τρόπο και από κοινού τη διαχείριση της κατάστασης. Έτσι στο όνομα να μη συρρεύσουν και άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες στο ήδη ασφυκτικά ΚΥΤ της Μόριας, κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να «κλείσουν» κομβικά σημεία των δρόμων προς τη Μόρια και τη Μυτιλήνη, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και αποτέλεσε καλή ευκαιρία για να αναπτυχθούν και διχαστικά αισθήματα μεταξύ των δυο δήμων , που ήδη δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις.
Έσπευσαν να «δηλητηριάσουν»
Προφανώς η διαχείριση της ανάγκης να μην επιφορτιστεί η Μόρια και με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, δεν έγινε με τον καλύτερο τρόπο και σίγουρα επικοινωνιακά ήταν ...φάουλ, γιατί έδωσε το δικαίωμα σε όσους έχουν «επενδύσει» στο διχασμό της τοπικής κοινωνίας να ρίξουν λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης και να «δηλητηριάσουν» ακόμη περισσότερο την κοινή γνώμη που παρακολουθεί όλα αυτά εμβρόντητη όλο εγχείρημα της περιφρούρησης των διόδων προς Μόρια, χρεώθηκε στο δήμο Μυτιλήνης και οι διαρροές- κρυφές και φανερές- «φωτογράφιζαν» τον ένοχο Κύτελη, ο οποίος άργησε να απαντήσει και να δώσει εξηγήσεις. Όταν δόθηκαν οι όποιες εξηγήσεις, οι εντυπώσεις είχαν δημιουργηθεί, που κάποιοι έσπευσαν να ενισχύσουν αδιαφορώντας για τις συνέπειες που διαμορφώνονται στο νησί αυτήν την κρίσιμη χρονική περίοδο , όπου και οι όποιες αστοχίες θα πρέπει γρήγορα να διορθώνονται και πάντως οφείλουν όλοι να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού η ενότητα της τοπικής κοινωνίας και να αποκλειστεί κάθε διχαστική λογική που την υπονομεύει. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με διάφορες αναφορές αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Οι εξηγήσεις και τα συμφωνηθέντα
Οι εξηγήσεις που έδωσε επισήμως ο δήμος Μυτιλήνης έλεγαν ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Μαρτίου στο δημοτικό κατάστημα της Μόριας, παρουσία του περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη , των δυο δημάρχων Μυτιλήνης Στρ. Κύτελη και Δυτικής Λέσβου Ταξ. Βέρρου, του κυβερνητικού βουλευτή Χ.Αθανασίου και των προέδρων τοω κοινοτήτων Μόριας, Παναγιούδας και Αφάλωνα, αλλά και άλλων αυτοδιοικητικών παραγόντων αποφασίστηκε «λόγω της εκτάκτου ανάγκης κάθε Δήμος να επωμιστεί το βάρος των ροών που έρχονται στα δικά του διοικητικά όρια». Και αυτό γιατί εκτιμήθηκε ότι η Μόρια «αδυνατεί να αντέξει και άλλους». Η πρόταση αυτή , πάντα σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του δήμου Μυτιλήνης, έγινε με προτροπή του Χ. Αθανασίου και συμφώνησαν με αυτήν όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Ερωτήματα για τον εμπρησμό
Το εντυπωσιακό και ανεξήγητο είναι ότι λίγες ώρες μετά από αυτήν την εξέλιξη, όπου επιχειρήθηκε να μπει κατά κάποιο τρόπο μια τάξη με τη διαχείριση των ροών, μετά την «εισβολή» που επιχείρησε ο Ερντογάν με πρωμετωπίδα τους ταλαίπωρους αυτούς ανθρώπους και με τα μικρά παιδιά να «παίζουν» στην πρώτη γραμμή της όλης επιχείρησης, έσκασε η είδηση του εμπρησμού της προσωρινής δομής στη Σκάλα Σκαμιάς, που λειτουργούσε μέχρι πριν ενα μήνα η Ύπατη Αρμοστεία για αυτούς που έβγαιναν στην περιοχή και πριν μεταφερθούν στο ΚΥΤ της Μόριας για ταυτοποίηση. Η προσωρινή αυτή δομή έκλεισε στις 31 Ιανουαρίου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου και ο εμπρησμός από αγνώστους το ...αποτέλειωσε. Ο δήμος Δυτικής Λέσβου έσπευσε να καταδικάσει το συμβάν , αλλά τα ερωτηματικά παραμένουν για το ποιοι κρύβονται πίσω από αυτόν τον εμπρησμό τη συγκεκριμένη στιγμή. Μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν εντοπιστεί ίχνη DNA και δεν αποκλείεται να βρεθεί και ο εμπρηστής ή οι εμπρηστές αυτού του συμβάντος που στόχο είχε να βγάλει αυτήν την προσωρινή δομή από το ...κάδρο των νέων εξελίξεων που διαδραματίζονται στο νησί, μετά τα τελευταία γεγονότα που παραπέμπουν σε εικόνες του 2015! Προφανώς και ο εμπρησμός μόνο τυχαίος δεν ήταν, είχε συγκεκριμένο στόχο να αποκόψει την πιθανότητα να ξαναλειτουργήσει έστω προσωρινά η συγκεκριμένη δομή. Μόνο που η ενέργεια αυτή έχει και ηθικούς αυτουργούς που εκτίθενται στα μάτια της κοινής γνώμης που επιθυμεί σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές όλοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους με πράξεις και όχι με λόγια.
Να απομονωθούν οι ακραίες φωνές
Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας κατάστασης , που ακόμη δεν ξέρουμε τι θα επακολουθήσει γι αυτό και χρειάζεται όλοι οι θεσμικοί παράγοντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και με συντονισμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες να αναλάβουν τη διαχείριση των πραγμάτων, απομονώνοντας τις διχαστικές φωνές και βάζοντας φρένο στις ακραίες συμπεριφορές που προκαλούν εντάσεις και δυσφημούν σε τελική ανάλυση το νησί μας και τους ανθρώπους του στην κοινή γνώμη. Οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να πιέσουν και την κυβέρνηση να κάνει τα αναγκαία για να αποσυμφορηθεί το νησί, τόσο από αυτούς που τις τελευταίες μέρες παρανόμως εισέρχονται και οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ δεν θα είναι αιτούντες ασύλου και θα απελαθούν, όσο και με τους ήδη εγκλωβισμένους, που πρέπει να μετακινηθούν στην ενδοχώρα.
Ερχεται αρματαγωγό
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρ. Κύτελη η κυβερνητική απόφαση είναι να μετακινηθούν εκτός Λέσβου σε κλειστά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας όλοι οι παρανόμως εισελθόντες πρόσφυγες και μετανάστες που αφίχθηκαν αυτές τις μέρες στο νησί και οι οποίοι άλλοι έχουν μεταφερθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης και άλλοι σε πρόχειρες σκηνές στην παραλία της Σκάλας Σκαμιάς όπου βγήκαν. Ήδη αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού από ώρα σε ώρα φθάνει στη Μυτιλήνη για να τους παραλάβει, μόνο αυτούς και όχι από τους παλιότερους εγκλωβισμένους, για να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική χώρα και σε κλειστά κέντρα με στόχο την απέλασή τους στις χώρες καταγωγής. Αν δεν επαρκεί το πλοίο για να τους μεταφέρει όλους σήμερα, οι υπόλοιποι, αλλά και όσοι άλλοι παρανόμως εισέλθουν στα νησιά μας θα μεταφερθούν την επομένη, ενδεχομένως και με πλοία της γραμμής.
Σταδιακή εκκένωση και του Καρά Τεπέ
Οι μετακινήσεις όμως στην ενδοχώρα δεν αφορά μόνο τους παρανόμως εισερχόμενους των τελευταίων ημερών, αλλά στα πλαίσια των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό στη σύσκεψη στο Μαξίμου, όπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος κ. Κύτελης το επόμενο διάστημα θα υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση 2.500 περίπου από τη Μόρια κυρίως για την ενδοχώρα, που θα έχει και συνέχεια. Ενώ ο κ. Κύτελης ήταν κατηγορηματικός και για την σταδιακή αποσυμφόρηση του καταυλισμού του Καρά Τεπέ. Στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ που σήμερα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, φιλοξενούνται 1.241 άτομα , εκ των οποίων σχεδόν τα μισά είναι παιδιά, ενώ 300 είναι οι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Πρόκειται δηλαδή για ευάλωτες περιπτώσεις, που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Έγκυρες πληροφορίες θέλουν τον δήμαρχο Μυτιλήνης να είναι αποφασισμένος να κλείσει σε εύλογο χρόνο τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, με σταδιακή μεταφορά φιλοξενούντων σε αυτόν σε δομές της ενδοχώρας. Και για να συμβεί αυτό, η ειλημμένη απόφαση του δημάρχου είναι κάθε εβδομάδα να αποχωρούν από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ μερικές δεκάδες φιλοξενούμενοι, οι οποίοι σε επόμενο χρόνο θα αυξηθούν, χωρίς οι αποχωρήσεις αυτές να αναπληρώνονται από νέους φιλοξενούμενους. Στόχος είναι σε εύλογο χρονικό διάστημα ο καταυλισμός να εκκενωθεί και να παραδοθεί ο χώρος στο δήμο και στους κατοίκους του, προκειμένου να αξιοποιηθεί για άλλες χρήσεις, όπως για τη δημιουργία εκεί κλειστού αθλητικού κέντρου , που έχει προταθεί και εξετάζεται.
Ευκαιρία και με τα νέα δεδομένα
Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι παρά τις νέες εξελίξεις που προκάλεσε η πρόσφατη κρίση με το άνοιγμα των συνόρων από τον Ερντογάν για τους πρόσφυγες και μετανάστες και τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς κάθε κατεύθυνση, το σκηνικό αλλάζει και στη Λέσβο και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Η πίεση προς την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι συνεχής και επικεντρωμένη, τόσο στα νέα δεδομένα, όσο και σε αυτά που αποτελούν πάγιες αξιώσεις των τοπικών αρχών. Δηλαδή κανείς από τους παράνομα εισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στη Λέσβο να μη μείνει εδώ , αλλά αμέσως να μετακινούνται στην ηπειρωτική χώρα, αφού δεν είναι αιτούντες ασύλου σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι παρανόμως εισερχόμενοι στο νησί δεν προσμετρώνται στους ήδη εγκλωβισμένους για τους οποίους θα πρέπει να τηρηθούν οι πρόσφατες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι σταδιακά θα μετακινηθούν στην ενδοχώρα στα πλαίσια της αποσυμφόρησης και του στόχου να κλείσει η Μόρια. Είναι ευκαιρία μέσα σε αυτήν την...αναμπαμπούλα και παρά τις δεδομένες δυσκολίες, η Λέσβος να βγει ωφελημένη όσο το δυνατόν περισσότερο. Προϋπόθεση για αυτό είναι να κοπούν... μαχαίρι οι ακραίες συμπεριφορές και «κραυγές» που διχάζουν την τοπική κοινωνία, αντί να ενώνουν δυνάμεις αι προσπάθειες για το κοινό καλό. Εδώ θα κριθούν και οι τοπικοί άρχοντες, οι οποίοι μπορεί να νομίζουν ότι πρόσκαιρα κερδίζουν τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά και θα τα βρουν, όσο και αν επιχειρούν να τα αποφύγουν.