Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το «Ε» αναζήτησε τους πρώτους σε βαθμολογία που έκρυψαν… τα προσωπικά δεδομένα
Βόλτες, ξεκούραση, φίλους, εξόδους, αθλήματα, μουσικά όργανα. Και τι δεν στερήθηκαν οι αριστούχοι, ώστε να μπορέσουν να τα δώσουν όλα για όλα φέτος, κατακτώντας υψηλή βαθμολογία. Κάποιοι κράτησαν και κάποιο χόμπι, ώστε να εκτονώνονται ως αντιστάθμισμα στις πολλές ώρες διαβάσματος. Από την άλλη, η εφημερίδα μας, αντιμέτωπη με τα προσωπικά δεδομένα, όπου απαγορεύονταν να αναρτηθούν στις πίνακες οι βαθμολογίες κατ’ όνομα, και ίσως αυτό είναι ένα καλό μέτρο προστασίας των υποψηφίων, είχε σε πολύ λίγες ώρες διαθέσιμες να αναζητήσει τις πρώτες βαθμολογίες. Με απόλυτο σεβασμό στις οδηγίες των διευθυντών, το «Ε» έκανε τη δική του έρευνα και δημοσίευσε όσους αριστούχους κατόρθωσε να εντοπίσει, με τη συναίνεση των ίδιων και των κηδεμόνων τους. Για το λόγο αυτό γίνεται κατανοητό ότι απουσιάζουν αρκετοί υποψήφιοι από το ρεπορτάζ που ευελπιστούμε να τους φιλοξενήσουμε, αν επιθυμούν και οι ίδιοι και οι γονείς τους. Διαβάστε, λοιπόν, τι μας είπαν οι υποψήφιοι της Λέσβου που στοχεύουν σε ψηλές θέσεις των Πανεπιστημίων της χώρας, ολοκληρώνοντας μετά τα χτεσινά αποτελέσματα το μηχανογραφικό του
Ηρακλής Χατζηελενούδας, 3ο ΓΕΛ
Στα φαβορί με 19.126 μόρια!
Με ένα 20άρι στα Λατινικά και 19.126 μόρια, ο Ηρακλής Χατζηελενούδας από το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης μοιάζει να είναι από τους πρώτους των πρώτων σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους της Λέσβου. «Άντεξα», μας λέει μιλώντας για το πολύωρο και κουραστικό διάβασμα που έριξε, ενώ συνυπολογίζει και αυτό των προηγούμενων τάξεων. Μας ξάφνιασε όταν μας απάντησε ότι θέλει να περάσει στη σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πειραιά. Κυρίως γιατί το έχει ψάξει το θέμα. Με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Euroscola είχε επισκεφτεί το ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο και ο ίδιος σκέφτεται σοβαρά να συνδυάσει τα αγαπημένα του πράγματα, την ιστορία, τις ξένες γλώσσες και τα ταξίδια μαθαίνοντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και γιατί όχι; Συνεχίζοντας για το διπλωματικό σώμα!
Μαριάνθη Πεντογένη, Πειραματικό ΓΕΛ
Αριστούχος δύο πεδίων και πολλών διαγωνισμών
Τι να πρωτοπούμε για τη Μαριάνθη Πεντογένη από το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης, την οποία η εφημερίδα μας «παρακολουθεί» απ’ όταν εκείνη πήγαινε Γυμνάσιο και κατακτούσε σημαντικές διακρίσεις πανελλαδικά σε πλήθος διαγωνισμών! Από τη Β’ Γυμνασίου διακρίθηκε σε Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Βιολογία και Φιλοσοφία, κατακτώντας όλα τα πιθανά πεδία! Έτσι και στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, δεν ακολούθησε μόνο ένα πεδίο, αλλά δύο, δίνοντας πέντε αντί για τέσσερα μαθήματα και συγκεντρώνοντας 18.485 με τη Βιολογία και 18.784 μόρια με τα Μαθηματικά. «Δεν είχα αποφασίσει πού θα κατευθυνθώ, ήθελα τη βιολογία, αλλά και τα μαθηματικά είναι εξίσου χρήσιμα» μας είπε.
Με ένα 20άρι στη Φυσική, πολύ διάβασμα από τότε που θυμάται τον εαυτό της στοχεύει στη Βιολογία Αθήνας. Άφησε για λίγο το μπάσκετ και μείωσε τις προπονήσεις, αλλά πλέον σήμερα έχει περισσότερο χρόνο για τους φίλους της και τολμούμε να πούμε ότι συνεχίζει το διάβασμα, αφού τώρα απασχολείται με ένα εκλαϊκευμένο βιβλίο βιολογίας!
Νίκος Ψωμαδέλλης, 4ο ΓΕΛ
20 στα Λατινικά!
Με ένα 20άρι στα Λατινικά, ο Νίκος Ψωμαδέλλης μετρά από τις καλύτερες βαθμολογίες συγκεντρώνοντας 18.500 μόρια, ενώ παραδέχεται ότι στερήθηκε βόλτες, αλλά και ξεκούραση. Ο ίδιος λέει στο «Ε»: «Έκανα συστηματικό διάβασμα και πολύ καλή προετοιμασία όχι μόνο την τελευταία χρονιά αλλά και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Σ' όλη αυτή την προσπάθειά μου δίπλα μου ήταν οι γονείς μου και κυρίως η μητέρα μου που είναι φιλόλογος και με βοήθησε αρκετά. Γι' αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω όπως και τους καθηγητές του σχολείου μου. Σκέφτομαι να δηλώσω τη Νομική Αθήνας ή τη σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας»
Γιώργος Χατζηλάμπρου, Πειραματικό ΓΕΛ
Με το βλέμμα στη Νομική
Με το βλέμμα στη Νομική Αθηνών, ο Γιώργος Χατζηλάμπρου που επέστρεψε από τις πανελλαδικές εξετάσεις με ένα 20άρι στα Λατινικά και 18.631 μόρια. «Δεν στερήθηκα πολλά, έκανα βόλτες και είχα πρόγραμμα. Ήταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά που πέρασε με επιμονή και υπομονή. Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου και ιδιαίτερα τη μητέρα μου Μαρία, που ως φιλόλογος με βοήθησε πάρα πολύ» λέει ο Γιώργος στο «Ε». Αξίζει να σημειωθεί ότι καθόλη τη χρονιά δεν είχε στο νου τη Νομική που θέλει να σπουδάσει, αλλά να γράψει καλά. Και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.
Γιώργος Θεοδοσίου, 3ο ΓΕΛ
Πολυτεχνείο ή Ιατρική;
Αστέρι στη βαθμολογία και ο Γιώργος Θεοδοσίου από το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, ο οποίος αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε Πολυτεχνείο και Ιατρική, εξ ού και αποφάσισε να επενδύσει με διάβασμα δίνοντας σε δύο πεδία. Έτσι συγκέντρωσε 19.042 μόρια στο 3ο της Ιατρικής και 18.740 στις θετικές επιστήμες. «Αντί για τέσσερα, έδωσα πέντε μαθήματα για να έχω περισσότερες πιθανότητες,» μας εξηγεί.
Και συνάμα εξομολογείται κάτι πολύ σοφό: «Στις πανελλήνιες κρίνεται η σχολική ζωή 12 χρόνων μέσα σε 12 ώρες εξέτασης. Ήθελα η κακή τύχη να μου στοιχίσει όσο το δυνατόν λιγότερο». Βέβαια παραδέχεται ότι πρέπει να υπάρχουν γερά θεμέλια στις γνώσεις, αλλά θέτει και τον παράγοντα της τύχης. Με γονείς γιατρούς, ο πατέρας του ο γνωστός Πνευμονολόγος Παν. Θεοδοσίου και η μητέρα του Ιωάννα Μπομπολή παιδίατρος, ο Γιώργος σκέφτεται ότι εάν τελικά πάει Ιατρική και όχι Πολυτεχνείο, θα επενδύσει στην έρευνα.
Κωνσταντίνος Τζώρτζης, ΓΕΛ Άντισσας
Στερήθηκε, αλλά τα κατάφερε
Δεν ξέρω αν είναι καλό να στερούμαστε πράγματα, για να καταφέρνουμε άλλα. Όταν όμως υπάρχουν άνθρωποι που το παραδέχονται, πρέπει να τους χειροκροτούμε. Κι ένας από αυτούς είναι ο Κωνσταντίνος Τζώρτζης από το Γενικό Λύκειο Άντισσας που συγκέντρωσε 17.743 μόρια μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά. «Έζησα μεγάλη ταλαιπωρία. Έπρεπε κάθε Παρασκευή να κατεβαίνω από την Άντισσα στη Μυτιλήνη για τα φροντιστήρια. Στερήθηκα τους φίλους μου, τις βόλτες και την ψυχική μου ηρεμία» μας είπε. Και χαίρεται για την προσπάθεια που έκανε, αλλά και για το αποτέλεσμα.. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του και τις περσινές βάσεις, περνάει στο ΣΑΣ Οικονομικό Θεσσαλονίκης.
Για το Τμήμα των Χημικών Μηχανικών Πάτρας βάζει πλώρη ο Αντώνης Θυμέλης από την Άντισσα που κι αυτός με τη σειρά του κατέβαινε για τα φροντιστήρια στη Μυτιλήνη. Συγκέντρωσε 17.052 μόρια από το 2ο πεδίο Τεχνολογικών και Θετικών Επιστημών, έγραψε 18,3 στη Φυσική.
Χτες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα
Καλές βαθμολογίες στα ΓΕΛ Λέσβου
Χτες, Παρασκευή ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων 2018 σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα Γενικά Λύκεια της Λέσβου συγκεντρώνουν καλές βαθμολογίες. Ωστόσο, λόγω των προσωπικών δεδομένων, και του τρόπου ανάρτησης των αποτελεσμάτων, δεν μπορούμε ακόμα να δημοσιεύσουμε στατιστικά, τα οποία, ελπίζουμε να επεξεργαστεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αισθητή πτώση στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο
Ο εκπαιδευτικός αναλυτής, κ. Κάτσικας τονίζει ότι «μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά κυρίως για το 2ο Επιστημονικών Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) και για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής), καθώς και για τα Παιδαγωγικά Τμήματα που κατανέμονται σε όλα τα Πεδία. Στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο είναι ξεκάθαρο ότι θα έχουμε πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα. Σε αυτά που η κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι αντίστροφη (άνοδος) είναι στα Παιδαγωγικά Τμήματα των δυο Πεδίων».
Μικρές αλλαγές στο 1ο και στο 3ο επιστημονικό πεδίο
Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Επιστήμες) και για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο η κίνηση των βάσεων εισαγωγής είναι, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, θολή.
«Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένουμε μικρές αυξομειώσεις των βάσεων εισαγωγής με βασική τάση την πτώση ενώ στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο οι Ιατρικές Σχολές δεν φαίνεται ότι μπορούν να υποχωρήσουν αισθητά από τα περσινά επίπεδα των βάσεών τους».
Γιώργος Παυλής, Πειραματικό ΓΕΛ
Με 19,2 στη Φυσική !
Με 19,2 στη Φυσική, ο Γιώργος Παυλής από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, συγκέντρωσε 17.774 μόρια και διεκδικεί μία θέση στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης. «Η χρονιά πέρασε χαλαρά, δεν μπορώ να πω ότι στερήθηκα πολλά πράγματα. Η χημεία με δυσκόλεψε» λέει στην εφημερίδα μας. Η μητέρα του πάντως, Γεωργία Σκαλοχωρίτου και διευθύντρια του σχολείου συγκινείται που μεγάλωσε τόσο γρήγορα κι ο Γιώργος και καμαρώνει…
Ελισάβετ Χρυσανθάκη, 3ο ΓΕΛ
Βουρ για δημοσιογραφία!
Με 17.796 μόρια, η Ελισάβετ Χρυσανθάκη από το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης και το 1ο πεδίο Ανθρωπιστικών σπουδών, θέλει να σπουδάσει δημοσιογραφία και ΜΜΕ Θεσσαλονίκης. «Ήταν δύσκολη χρονιά, με αρκετό διάβασμα, πολλές υποχωρήσεις. Παράλληλα στερήθηκα τις εξόδους» μας λέει η Ελισάβετ που τώρα δεν χάνει ευκαιρία να συναντήσει τις φίλες της. Είχε, πάντως ως εκτόνωση στο διάβασμα το γυμναστήριο και τον χορό. Ποιο είναι το «μυστικό» της; «Το πείσμα. Αν θες κάτι, δεν είναι ακατόρθωτο. Κι εγώ είχα στο πλευρό μου και τη στήριξη των καθηγητών και των δικών μου».
Μαριέττα Ψαρρού, 4ο ΓΕΛ
Με 19,5 στη Βιολογία!
Φαρμακευτική ή Βιολογία; Η Μαριέττα Ψαρρού από το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Σίγουρα όμως τα 18.153 μόρια που συγκέντρωσε από το πεδίο Υγεία, και μέσα σε αυτά ένας βαθμός 19,5 στη βιολογία είναι ένα πολύ καλό εισιτήριο. Τι στερήθηκε: «Την ξεκούραση και τις εξόδους!». Ποια είναι η δική της συνταγή επιτυχίας; «Το συστηματικό διάβασμα από την Α’ Λυκείου», όπως μας είπε.
Παναγιώτης Κακασαδέλλης, 2ο ΓΕΛ
Με 18.697 μόρια!
Με 18.797 μόρια, ο Παναγιώτης Κακασαδέλλης από τη θεωρητική του 2ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης δεν ξέρει τι να… πρωτοδιαλέξει. Αν και για να είμαστε δίκαιοι, ο ίδιος δεν παινεύτηκε καθόλου για το σημαντικό αποτέλεσμα που έφερε. Απλώς δεν ξέρει ακόμα πού να προσανατολιστεί. Ίσως στην Ψυχολογία. Πόσο διάβαζες; Τον ρωτάμε. «Όσο ώστε να νιώθω ικανοποιημένος. Ήταν δύσκολο διάστημα, ειδικά οι επαναλήψεις, προσπαθούσα τις Κυριακές να ξεκουραστώ και μου έλειπε η ξενοιασιά». Πολύ καλά τα πήγε και ο Στρατής Τσομπανέλλης από το Γενικό Λύκειο Αγιάσου που ήρθε πρώτος στο σχολείο του, από το ανθρωπιστικό πεδίο συγκεντρώνοντας 17.840 μόρια.
Έλλη Κουβαλάκη, 4ο ΓΕΛ
Με 19,3 στη Φυσική!
Στα δύο πεδία «αγωνίστηκε» η Έλλη Κουβαλάκη από το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, αυτό των Επιστημών Υγείας, όπου συγκέντρωσε 18.170 μόρια και των μαθηματικών όπου συγκέντρωσε 17.200 μόρια. Η καλύτερη επίδοσή της ήταν στη Φυσική όπου έγραψε 19,3. Και το ερώτημα τώρα είναι πώς θα φτιάξει το μηχανογραφικό της. Μας είπε πάντως ότι θα βάλει πρώτα τις ιατρικές και η ίδια θα ήθελε την οδοντιατρική. Τι στερήθηκε; Βόλτες και χρόνο με φίλους. Τα οποία τώρα προσπαθεί να ανακτήσει, ούσα ευχαριστημένη από τις επιδόσεις της.
Μαριέττα Παπασωτηρίου, Πειραματικό Λύκειο
Καιρός για… βόλλει!
Στερήθηκε το βόλλεϊ που τόσο αγαπούσε, αυτή τη χρονιά για να διαβάσει όσο περισσότερο μπορούσε. Και τα κατάφερε. Με 17.126 μόρια, η Μαριέττα Παπασωτηρίου από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης και τη θετική κατεύθυνση στοχεύει στο Φυσικό. Η συμβουλή της στους επόμενους υποψήφιους; «Είναι ένας χρόνος. Ας στερηθούν κάτι για να τα δώσουν όλα!»
Ευφροσύνη Κωστή, 4ο ΓΕΛ
Με 19,4 στη Χημεία!
Με 18.297 μόρια, η Ευφροσύνη Κωστή από το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης στοχεύει στην Ιατρική, Στρατιωτική Νοσηλευτική ή Φαρμακευτική. «Δεν ξέρω βέβαια πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις», μας εξηγεί για να μην προτρέχουμε. Κι ύστερα μας μέτρησε τις θυσίες της: «Ήταν μια δύσκολη και φορτική χρονιά, γεμάτη ταλαιπωρία και θυσίες και άγχος στη διαχείριση του χρόνου». Πλέον ξαναβρίσκει την ηρεμία που της έλειπε τόσο