
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας
«Το όραμα όλων των Γεωγράφων, το «Π.Ε. Γεωγραφίας» είναι από το Σάββατο 17/12/2022, γεγονός» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γεωγράφων Ελλάδος. Το πάγιο αίτημα της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας, όπως εκφράστηκε στις συναντήσεις μας με θεσμικούς φορείς και προβλήθηκε ιδιαιτέρως στην επετειακή εκδήλωση της 9ης Δεκεμβρίου, για πρόβλεψη αυτοτελούς ειδικότητας «Π.Ε. Γεωγραφίας» είναι πλέον πραγματικότητα, με βάση το Νέο Προσοντολόγιο Π.Δ. 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) που εκδόθηκε από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και συνυπογράφεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Εσωτερικών Μαυρουδή Βορίδη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο προσοντολόγιο Π.Δ. 85/2022, δηλαδή τον κατάλογο ειδικοτήτων με βάση τον οποίο εκδίδονται οι προκηρύξεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, στους Διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π.-, οι κάτοχοι πτυχίου Γεωγραφίας μπορούν να μετέχουν στις κάτωθι ειδικότητες:
Ταυτόχρονα, οι πτυχιούχοι Γεωγράφοι μετέχουν -όπως μέχρι και σήμερα- στην αντίστοιχη ειδικότητα:
Επιπλέον, οι πτυχιούχοι Γεωγράφοι εντάσσονται στον επικουρικό πίνακα της νέας ειδικότητας:
Ενώ παράλληλα, εξακολουθούν να συμμετέχουν σε θέσεις Π.Ε. Διοικητικού - Οικονομικού κ.α.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τον κλάδο Γεωγραφίας, όπως σημειώνεται, καθώς συμβάλει στην προσπάθεια της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας για τη διάδοση της επιστήμης και της χρησιμότητας του επαγγέλματος. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τη δημιουργία - διεκδίκηση θέσεων εργασίας Γεωγράφων στα οργανογράμματα δημόσιων φορέων (κυβερνητικών, Ο.Τ.Α. κ.λπ.), σε υπηρεσίες που ταυτίζονται κατά αντικείμενο, με την γεωγραφική επιστήμη και τις επιμέρους θεματικές της (Φυσική Γεωγραφία, Ανθρωπογεωγραφία, Γεωπληροφορική, Χωρική Ανάλυση κ.α.). «Αξίζει να σημειωθεί η συνεισφορά αυτής της εξέλιξης, στη διεκδίκηση θέσεων που εμπίπτουν στο αντικείμενο της Ανθρωπογεωγραφίας, γεγονός που ήταν δύσκολο έως αδύνατο, με το υφιστάμενο ως σήμερα πλαίσιο (ένταξη μόνο στο Π.Ε. Περιβάλλοντος)», σημειώνεται χαρακτηριστικά και καταλήγοντας αναφέρεται: «Σε αυτή την ιστορική για τον κλάδο της Γεωγραφίας στιγμή, επιθυμούμε όπως εκφράσουμε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας, στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου καθώς και στους συνυπογράφοντες Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως και Υπουργό Εσωτερικών κ. Μαυρουδή Βορίδη. Παράλληλα, θέλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε το Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Τμήμα Γεωγραφίας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, το Σύλλογο Αποφοίτων Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και οποιοδήποτε τρίτο συνέβαλε στην επιτυχή κατάληξη του πάγιου αιτήματος μας και την εκπλήρωση του οράματος για “Π.Ε. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ”».