
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Κόντρα στη «συγκατοίκηση» 5ου Γυμνασίου και Μουσικού Σχολείου - Επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου:
Για «έκνομη μεγέθυνση» του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης σε βάρος του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης λόγω της συστέγασης των δύο σχολείων κάνει λόγο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης.
Για «έκνομη μεγέθυνση» του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης σε βάρος του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης λόγω της συστέγασης των δύο σχολείων κάνει λόγο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης.
Μάλιστα γι’ αυτήν τη συγκατοίκηση, που δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους μαθητές και για την οποία έχουν γίνει τόσο διαμαρτυρίες όσο και σχετικά δημοσιεύματα, ο Σύλλογος Γονέων αμφισβητεί τους όρους ύπαρξής της, δεδομένου ότι -σύμφωνα με σχετικά ΦΕΚ περί ίδρυσης και λειτουργίας των Μουσικών Σχολείων- πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις.
Από την άλλη, ούτε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου είναι ικανοποιημένος, καθώς ο πρόεδρός του Γιάννης Δαλδαράς τόνισε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ότι μοναδική λύση είναι να αγοραστεί οικόπεδο από το Δήμο Λέσβου και να ανεγερθεί νέο σχολείο.
Κι ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν στο ότι η «συγκατοίκηση» των δύο σχολείων πρέπει να τερματιστεί άμεσα, ώστε το μεν 5ο Γυμνάσιο να συνεχίσει ανενόχλητο να λειτουργεί και το Μουσικό Σχολείο να βρει νέο χώρο, η λύση φαίνεται να αργεί. Κι όχι μόνο αργεί, αλλά το Μουσικό… επεκτείνεται με την τοποθέτηση ακόμα μιας προκάτ αίθουσας.
Ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης υπογραμμίζει ότι το εν λόγω σχολείο είναι το μοναδικό σχολείο στο βόρειο Αιγαίο που λειτουργεί με Υπουργική Απόφαση με το πρόγραμμα ΣΕΠΠΕ (Σχολείο Εφαρμογής Πειραματικών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης). Λειτουργεί ως πρότυπο σχολείο με ερμάρια για κάθε μαθητή και θεματικές τάξεις με κατάλληλο εξοπλισμό για κάθε μάθημα, που οι αίθουσες του δεν είναι περισσότερες από τα τμήματα τα οποία διαθέτει το σχολείο.
Αυτό σημαίνει ότι, επειδή καλύπτει την περιοχή της Χρυσομαλλούσας, μια περιοχή πυκνοκατοικημένη, έχει αριθμό μαθητών για 11 ή 12 τμήματα τα οποία εναλλάσσονται με αυτά του 4ου Γυμνασίου, ώστε να επαρκεί ο χώρος για τους μαθητές στα δύο σχολεία. «Ποιος νομιμοποιείται να το καταργήσει;» ρωτούν οι γονείς.
«Πόθεν δεύτερο τμήμα;»
Το δεύτερο τμήμα του Μουσικού Σχολείου ανά τάξη προέκυψε με τρόπο που για τους γονείς του 5ου Γυμνασίου δεν καλύπτει τις νόμιμες προϋποθέσεις, διότι η νομοθεσία προβλέπει -με τις τροποποιήσεις των ΦΕΚ 1012/2011 και ΦΕΚ 2478/2011- ότι για να δημιουργηθεί δεύτερο τμήμα θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή τόσο σε κτήριο όσο και σε χώρους όπως ορίζονται για τα Μουσικά Σχολεία, με δεδομένες διαστάσεις: «Στην περίπτωση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης δεν καλύπτεται καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις και η εξήγηση που δίνεται είναι ότι δημιουργήθηκε το δεύτερο τμήμα με σκοπό να ασκηθεί πιθανά πίεση προς την πολιτεία για ανέγερση κτηρίου Μουσικού Σχολείου. Τις ελλείψεις αυτές καλείται να τις “μπαλώσει” το 5ο Γυμνάσιο σε βάρος των μαθητών του και της εκπαίδευσης που προσφέρει ως σχολείο ΣΕΠΠΕ. Ποιος εθελοτυφλεί στις νόμιμες προϋποθέσεις;»
«Πάει» η βιβλιοθήκη
Το 5ο Γυμνάσιο διέθετε βιβλιοθήκη ενημερωμένη και εξοπλισμένη με βιβλία κωδικούς του προγράμματος ΣΕΠΠΕ. Στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη οι μαθητές εκπονούσαν τις εργασίες τους και ήταν χώρος συγκέντρωσης και μελέτης. «Όμως ήταν… Αυτή καταλείφθηκε από το Μουσικό Σχολείο και χρησιμοποιείται για αποθήκη οργάνων και αίθουσα διδασκαλίας. Έτσι το 5ο Γυμνάσιο στερήθηκε τη βιβλιοθήκη, που είναι χώρος απαραίτητος για καθέναν από τους 240 μαθητές του», λέει ο Σύλλογος Γονέων.
Το γνωστό πρόβλημα…
Το σπουδαιότερο όμως πρόβλημα της συστέγασης των δύο σχολείων είναι το παρακάτω για τους γονείς του 5ου Γυμνασίου. Η συστέγαση των δύο σχολείων ανέκαθεν προξενούσε προβλήματα όχλησης από τα μουσικά όργανα στο 5ο Γυμνάσιο. Τώρα όμως με την αύξηση του αριθμού των μαθητών με τρόπο που δεν καλύπτει τις προδιαγραφές των Μουσικών Σχολείων, έκανε την κατάσταση αφόρητη από το σχολικό έτος 2014-15:
«Η συστέγαση των δύο σχολείων είναι απαγορευτική αν συνεχίσει το Μουσικό Σχολείο να έχει δύο τμήματα ανά τάξη. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Η όχληση που προκαλείται από τα μουσικά όργανα είναι τέτοια που καθιστούν τη διδασκαλία των 240 μαθητών του 5ου Γυμνασίου ΑΔΥΝΑΤΗ. Τα όργανα που χρησιμοποιούνται για τη διδασκαλία των μουσικών μαθημάτων (πιάνο, ντραμς, σαξόφωνο ή οποιοδήποτε άλλο) εμποδίζουν εκπαιδευτικούς και μαθητές να αφοσιωθούν απερίσπαστα στο έργο τους και αυτό είναι τουλάχιστον αντισυνταγματικό», λένε οι γονείς.
«Είναι έξω από κάθε λογική και ηθική η συρρίκνωση και ο παραγκωνισμός ενός εύρωστου σχολείου όπως είναι το 5ο Γυμνάσιο από την έκνομη μεγέθυνση του Μουσικού Σχολείου σε βάρος του 5ου Γυμνασίου. Μέριμνα όλων θα έπρεπε να είναι η αποκατάσταση του Μουσικού Σχολείου σε δικό του κτήριο, όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, και όχι οι εμβαλωματικές λύσεις που δρομολογούνται, οι οποίες θα προξενήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης», καταλήγουν μεταξύ άλλων.