![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
2ο βραβείο στην «Ecotrophelia 2014» για τους φοιτητές της Λήμνου με τα «Mastinia»
Ακόμη μια σημαντική διάκριση φέρνει το Πανεπιστημιακό Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου στη δημοσιότητα, με τους φοιτητές του να κάνουν πράξη καινοτομία και να πρωτοπορούν στον τομέα των τροφίμων και της διατροφής.
Ακόμη μια σημαντική διάκριση φέρνει το Πανεπιστημιακό Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου στη δημοσιότητα, με τους φοιτητές του να κάνουν πράξη καινοτομία και να πρωτοπορούν στον τομέα των τροφίμων και της διατροφής.
Αυτήν τη φορά τα «Mastinia», τα κριτσίνια από μαστίχα, κέρδισαν το 2ο βραβείο στο διαγωνισμό «Ecotrophelia 2014». Μία από τις τρεις ομάδες του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου που συμμετείχαν στον ετήσιο διαγωνισμό οικολογικών και καινοτόμων προϊόντων διατροφής «Ecotrophelia», κατέκτησε το 2ο βραβείο, ανάμεσα στις εννιά ομάδες που συμμετείχαν από τα πανεπιστήμια όλης της χώρας.
Η ομάδα που δημιούργησε τα «Mastinia» αποτελούνταν από τέσσερις φοιτητές, το Στέλιο Παπαδάκη, το Δημήτρη Παπακωνσταντινάκη, την Αλεξάνδρα - Ηρώ Καλουτά και την Γκόλφω - Μαρία Δημητροπούλου.
Τα κριτσίνια παρασκευάστηκαν από τους φοιτητές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ως πρώτη ύλη μαστίχα από τη Χίο και μάλιστα χρειάστηκε να πάνε στο νησί και να δουλέψουν και σε εκεί εργαστήρια. Κυρίαρχο υλικό είχαν τη μαστίχα και παράγωγά της, αλλά με διαφορετικές γεύσεις, Για τα κριτσίνια χωρίς γλουτένη σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις, με κύρια συστατικά τη μαστίχα και το παραπροϊόν της μαστίχας, το μαστιχόνερο, χωρίς ζάχαρη, οι φοιτητές κατάφεραν να αποσπάσουν το 2ο βραβείο στο διαγωνισμό, που αντιστοιχεί σε 800 ευρώ.
Τα «Mastinia» ενθουσίασαν τους κριτές, ενώ το προϊόν αυτό αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά μέσα στο φθινόπωρο.
Αλλά και…
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου συμμετείχε στο διαγωνισμό με δύο ακόμη ομάδες. Η μία, σε συνεργασία με την εταιρεία «Παυλίδης», έφτιαξε μια ξεχωριστή κρέμα, τύπου «Μερέντα», ενώ η άλλη ομάδα, σε συνεργασία με την εταιρεία Apivita, δημιούργησε ένα εξαιρετικό, δροσιστικό ρόφημα, υγιεινό και με αντιοξειδωτική δράση, κατάλληλο για αθλητές.
Το πρώτο βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 1.200 ευρώ, αλλά και συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης SIAL, απονεμήθηκε στην ομάδα φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για το γλυκό σνακ με χαρούπι «Carobites».
Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το πανεπιστημιακό Τμήμα της Λήμνου, τόσο οι καθηγητές αλλά κυρίως οι φοιτητές, προσπαθούν με κάθε τρόπο να το αναδείξουν, καινοτομώντας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εκείνες που θα τους ανοίξουν νέους δρόμους στην αγορά εργασίας των τροφίμων και της διατροφής.