Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το θέμα του «κουρέματος» των αποθεματικών των ΑΕΙ επρόκειτο να αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης στην Έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εκπροσώπησε η αντιπρύτανις Έρευνας και Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αγγελική Δημητρακοπούλου, ενώ ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Ιωάννης Κάλλας, μιλά σήμερα στο «Ε» για το κατά πόσο επηρεάζει η εξέλιξη αυτή την οικονομική κατάσταση και τη λειτουργία του ιδρύματος.
Η χρήση των λογαριασμών των πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους (PSI) μπορεί να δημιουργεί πολύ μεγάλα και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ΑΕΙ, δεν ισχύουν ωστόσο τα ίδια δεδομένα για όλα τα ιδρύματα.
«Δεν αντιμετωπίζουν όλα τα πανεπιστήμια το ίδιο σοβαρό πρόβλημα, όπως δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια το ίδιο πλούσια», υποστηρίζει ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διαχωρίζοντας την περίπτωση του τελευταίου από αυτές άλλων ανώτατων ιδρυμάτων, που διαθέτουν μεν περιουσίες από διάφορες πηγές, τις οποίες ωστόσο είχαν επενδύσει επίσης σε ομόλογα κι έτσι υπέστησαν μεγαλύτερο «κούρεμα».
«Προφανώς, ζοριζόμαστε», προσθέτει ο κ. Κάλλας. «Κι αυτό κυρίως γιατί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν έχει ενοίκια και άλλες περιουσίες και είμαστε υποχρεωμένοι να “παίζουμε” κυρίως με ποσά που προέρχονται από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, τα οποία ωστόσο είναι μικρά και προορίζονται για την ίδια την κάλυψη των εξόδων των τελευταίων.»
Τι υπήρχε και τι «κόπηκε»
Από τις 9 Μαρτίου μέχρι και τις 12 του μήνα που έγινε το «κούρεμα» των ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα διαθέσιμα αποθεματικά του Πανεπιστημίου Αιγαίου μειώθηκαν κατά δύο εκατομμύρια ευρώ.
Θυμίζουμε πως ο τακτικός προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Αιγαίου μειώθηκε στα 5,8 εκατ. ευρώ, από 6,1 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, και κατά 50% σχεδόν σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά, που έφτανε τα 10 εκατ. ευρώ.
Αυτό που ο κ. Κάλλας «βλέπει» ως θετική και ανακουφιστική εξέλιξη για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι η ένταξη της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και άλλων κτηρίων στο ΕΣΠΑ, κάτι που αναμένεται να λύσει σε μεγάλο βαθμό το κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μονάδα της Λέσβου.