Δηλώσεις του καθ. Νικόλα Θωμαΐδη για την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΡΑΣ

«Στόχος η αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών για αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών»

23/03/2024 - 11:30

Ο Δρ. Νικόλαος Θωμαΐδης, είναι Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) με πολυετή ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα της ανάλυσης τροφίμων και περιβάλλοντος. Έχει σημαντική εμπειρία στον τομέα της ιχνοανάλυσης ανόργανων και οργανικών ενώσεων στα τρόφιμα και το περιβάλλον με προηγμένες τεχνικές φασματομετρίας μαζών και έχει πολύχρονη εμπειρία στην επίβλεψη και συντονισμό ερευνητικών έργων και ερευνητικών ομάδων και τη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων κά. Η επιστημονική δράση του καθ. Νικόλα Θωμαΐδη, με καταγωγή από την Γέρα της Λέσβου, έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη του λεσβιακού ελαιολάδου με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.  

«Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια πέρα από την ανάδειξη του ίδιου του προϊόντος που είναι το ελαιόλαδο, να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε το εισόδημα των παραγωγών και των τυποποιητών με νέες ιδέες καινοτόμες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν επιπλέον εισόδημα σε μία παραγωγική διαδικασία» είπε στις δηλώσεις του ο καθ. Νικόλας Θωμαΐδης και πρόσθεσε: «Αυτό το οποίο έχουμε δει από τα πρώτα αποτελέσματα είναι ότι η αξιοποίηση της κολοβής και της αγριελιάς σε ιδιαίτερες συνθήκες μπορούν να δώσουν ένα τέτοιο προϊόν. Αυτό που χρειάζεται να γίνει στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο είναι να ξεκινήσουμε πολύ νωρίτερα τις δειγματοληψίες και τις ελαιοποιήσεις έτσι ώστε να καλύψουμε -μία ας πούμε - ελαιοκομική περίοδο από το Σεπτέμβριο έως το Φεβρουάριο και να δούμε ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες ελαιοποίησης και ελαιοπαραγωγής για να μπορέσουμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».  

Το φορητό ελαιοτριβείο  

«Ουσιαστικά αυτό που θα τυποποιήσουμε και θα προσπαθήσουμε να πατεντάρουμε είναι το πρωτότυπο ελαιοτριβείο και η παραγωγική διαδικασία έτσι ώστε να δίνει ένα προϊόν το οποίο να έχει σταθερή ποιότητα υψηλή, προφανώς, για συμπλήρωμα διατροφής και φυσικά αυτό να δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτόν που θα το παράγει.  

Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο ένα τέτοιο πρωτότυπο ελαιοτριβείο το οποίο κατασκευάστηκε από τις ιδέες κάποιων ανθρώπων εδώ στη Γέρα. Αυτό είναι ένα και μοναδικό. Άρα αν θέλει κάποιος να επεκτείνει αυτή τη δραστηριότητα θα πρέπει να κατασκευαστούν και άλλα τέτοια που προφανώς θα πρέπει να είναι στην τελική μορφή για να κατασκευαστούν. Και φυσικά αυτό να δώσει όντως τέτοια αξία στο προϊόν που να αξίζει τον κόπο να επενδύσει κάποιος σε αυτό. Άρα είμαστε στην πρώτη στην πιλοτική φάση ενός πρωτότυπου ελαιοτριβείου που στοχεύει στο να παράξει ένα προϊόν ας πούμε επίσης πρωτότυπο. Αυτό θα το δούμε στο τέλος της επόμενης χρονιάς οπότε τότε θα μπορούσαμε να πούμε αν αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο είναι σε φάση επένδυσης, δηλαδή να δώσουμε χρήματα να παράξουμε ελαιοτριβεία για να μπορέσει κάποιος να τα αγοράσει και να κάνει αυτό το προϊόν».  

Τα πρώτα στοιχεία  

«Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Αυτό το οποίο γίνεται γενικότερα στην παγκόσμια αγορά είναι να βρίσκουμε νέους τρόπους αξιοποίησης μιας παραγωγικής διαδικασίας πού μπορεί να είναι παραδοσιακή. Η καινοτομία έγκειται στο να μπορέσουμε να μετασχηματίσουμε μία παραδοσιακή οικονομία σε καινούργιες ιδέες επιχειρηματικές. Αυτό λοιπόν προσπαθούμε και εδώ πέρα, αυτό που έχουμε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια είναι να αναδείξουμε την ποιότητα του λεσβιακού ελαιολάδου, να περάσουμε στην τυποποίηση με πολύ καλά χαρακτηριστικά και να αυξήσουν οι άνθρωποι τις εξαγωγές τους και τις πωλήσεις τους. Ταυτόχρονα όπως είπαμε και πριν έχουμε μία πρόκληση η μείωση της παραγωγής από την κλιματική κρίση και ότι αυτό συνεπάγεται και στην ποιότητα. Άρα εδώ προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο να δώσουμε διέξοδο σε κάποια άλλη δυνατότητα οικονομικής δραστηριότητας». 

Ελαιόλαδο και υγεία  

«Το ελαιόλαδο έχει ουσιαστικά δύο πολύ μεγάλες ομάδες ενώσεων πού βοηθάνε στην υγεία, το πρώτο είναι τα λιπαρά οξέα. Έχει αποδειχθεί ότι το μείγμα λιπαρών οξέων του ελαιολάδου δηλαδή ελαϊκό οξύ, μονοακόρεστα και κάποια πολυακόρεστα που είναι μοναδικά στο ελαιόλαδο διαφοροποιούν το ελαιόλαδο από τις υπόλοιπες λιπαρές ύλες. Αυτό από μόνο του δίνει μία αξία στο ελαιόλαδο ότι προστατεύει από την αθηρωμάτωση. Όμως έχουμε και μια άλλη κατηγορία ενώσεων που είναι τα αντιοξειδωτικά και είναι αυτές οι ουσίες που προστατεύουν από την οξύδωση, αυτές είναι οι πολυφαινόλες, η βιταμίνη Ε, το σκουαλένιο, το καροτένιο κά. Αυτή η κατηγορία ενώσεων αν με τον τρόπο που εμείς παράγουμε το προϊόν μεγιστοποιηθεί τότε αυτό το προϊόν έχει και φαρμακευτική δράση, δηλαδή πέρα από την γεύση στην καθημερινότητά μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση κάποιων ασθενειών. Φυσικά δεν θα αντικαταστήσει ποτέ φάρμακα, γι’ αυτό λέμε ότι είναι συμπλήρωμα διατροφής. Όμως έχει αποδειχθεί από τις μέχρι τώρα κλινικές μελέτες ότι προστατεύει από την αθηρωμάτωση, είναι προστατευτικό σε διάφορες νευροεκφυλιστικές νόσους και σίγουρα η διατροφική αξία του ελαιολάδου του έξτρα παρθένου είναι πολύ μεγαλύτερη από το οποιοδήποτε σπορέλαιο. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ, και να το δούμε φυσικά κάτω από αυτές τις συνθήκες, ότι δεν θα πρέπει στο σπίτι μας να χρησιμοποιούμε τίποτα άλλο εκτός από έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey