Ισπανική γρίπη χτυπάει το λάδι

01/07/2012 - 05:56
Οι μεγάλες ελαιοπαραγωγικές Ενώσεις της χώρας μειώνουν τις τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο στη χώρα μας. Οι Ιταλοί τυποποιητές σταμάτησαν να αγοράζουν λάδι, προφασιζόμενοι ότι τις γιορτές σταματάει η λειτουργία των τυποποιητικών μονάδων.
Η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες ελαιοπαραγωγικές Ενώσεις της χώρας μειώνουν τις τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο στη χώρα μας. Οι Ιταλοί τυποποιητές επί της ουσίας, σταμάτησαν να αγοράζουν λάδι, προφασιζόμενοι ότι την περίοδο των εορτών σταματάει η λειτουργία των τυποποιητικών μονάδων. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι όλοι αυτή την περίοδο, αναμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί η αγορά όταν θα πουληθούν οι πρώτες μεγάλες παρτίδες φρέσκου ισπανικού ελαιολάδου.
Κι όλοι φοβούνται ότι οι τιμές παραγωγού του ελαιολάδου, θα πέσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Κι αυτό γιατί τα μηνύματα από την Ισπανία, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.


Οι Ιταλοί έμποροι επιδιώκουν να αγοράζουν το λάδι στα 2,20 ευρώ το κιλό (τιμή παράδοσης στην Ιταλία). Κι αυτό σημαίνει ότι οι τιμές παραγωγού πιέζονται στα 2,00 ευρώ το κιλό, για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα των 0,3 βαθμών.
Αυτή η τάση εξηγεί και γιατί η ΕΑΣ Λέσβου την προηγούμενη εβδομάδα, αποφάσισε να μειώσει τις τιμές παραγωγού στα 2,10 ευρώ για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα 0,3 βαθμών, που θα πληρώνονται τοις μετρητοίς, ενώ για τα λάδια της ίδιας οξύτητας, που θα πληρωθούν μετά από τρεις μήνες, η τιμή παρέμεινε σταθερή στα 2,20 ευρώ το κιλό. Αν στις τιμές παραγωγού συνυπολογιστούν οι προμήθειες που δίνονται στους συνεταιρισμούς, περίπου 2%, γίνεται αντιληπτό ότι η ΕΑΣ Λέσβου έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να κρατήσει τις τιμές παραγωγού σε ανεκτά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει διότι έχει τη δυνατότητα τα έξτρα παρθένα και τα παρθένα ελαιόλαδα που παράγονται στη Λέσβο, να τα πουλάει τυποποιημένα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Στα 2,15 ευρώ ανά κιλό, αγοράζει τα τρία δέκατα η ΕΑΣ Μεσσηνίας. Η τιμή αυτή είναι αυξημένη κατά 5 λεπτά του ευρώ, σε μια προσπάθεια που κάνει η ΕΑΣ Μεσσηνίας να πείσει τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς να παραδώσουν σε αυτή, το λάδι των μελών τους. Σε δήλωση του, ο γενικός διευθυντής της Ένωσης, Δημήτρης Ραπτέας, ξεκαθάρισε ότι οι συνεταιρισμοί πληρώνονται μέσα σε δυο ημέρες και διευκρίνισε πως τα χρήματα προέρχονται από δάνειο και από ιδίους πόρους της οργάνωσης. Ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας, επισήμανε πως μέχρι τώρα είναι πολύ καλό και ποιοτικό το ελαιόλαδο. Είπε ακόμη ότι από τις ποσότητες που έχουν αγοραστεί, δεν έχει φύγει καθόλου χύμα λάδι, αλλά πάει στην τυποποίηση, ενώ δίνεται μάχη ώστε η Ένωση να επεκτείνει τις αγορές της.
Η ΕΑΣ Ζακύνθου αγοράζει το λάδι στα δυο ευρώ το κιλό από τα μέσα του Δεκεμβρίου. Η τιμή αυτή ισχύει για άμεση πληρωμή των παραγωγών. Στην Κρήτη, η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από τα 2,10 ευρώ το κιλό ως τα 2,20 ευρώ το κιλό. Αλλά η επικρατούσα τιμή είναι τα 2,10 ευρώ το κιλό. Τα λάδια με οξύτητα 0,3 βαθμών, είναι λίγα και οι τιμές παραγωγού στις υψηλότερες οξύτητες, είναι αισθητά μικρότερες. Συγκεκριμένα, τα 5 δέκατα πουλιούνται από 2,04 ευρώ ως 2,14 ευρώ το κιλό. Λόγω των υψηλόβαθμων λαδιών, η μέση τιμή παραγωγού στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχει διαμορφωθεί στα 1,80 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πατρίς» του Ηρακλείου.
Σε όλες τις περιοχές της χώρας, οι ελαιοπαραγωγοί ακολουθούν στάση αναμονής, και δεν πουλάνε λάδι, περιμένοντας να βρουν καλύτερες τιμές τους επόμενους μήνες.

Στην Ισπανία
Όπως αναφέραμε πιο πάνω, τούτες τις μέρες όλοι περιμένουν να δουν την αντίδραση της αγοράς στην είσοδο των ισπανικών ελαιολάδων. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τιμές παραγωγού αλλά και οι τιμές χονδρικής του ελαιολάδου, εδώ και ένα τρίμηνο, ακολουθούν πτωτική πορεία. Κι αυτό σημαίνει ότι σε ένα σημαντικό βαθμό, η συνηθισμένη πτώση των τιμών στις αρχές του Ιανουαρίου, έχει προεξοφληθεί.
Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου, οι τιμές χονδρικής του ελαιολάδου στο Jaen της Ισπανίας, υποχώρησαν από τα 2,5 ευρώ το κιλό (το έξτρα παρθένο) στα δυο ευρώ το κιλό. Το παρθένο ελαιόλαδο υποχώρησε από τα 2,35 ευρώ το κιλό στα 1,90 ευρώ το κιλό και το βιομηχανικό λάδι από τα 2,29 ευρώ το κιλό στα 1,83 ευρώ το κιλό. Το διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία, βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο όλης αυτής της περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έφθασε να πωλείται ως και 1,90 ευρώ το κιλό. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, το διάγραμμα που καταγράφει τις μεταβολές των τιμών, δείχνει ότι επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις.

Οι επόμενοι μήνες
Οι δύο επόμενοι μήνες θα είναι πραγματικά δύσκολοι και κρίσιμοι. Οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας μας, δεν έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις κι αυτό σημαίνει ότι πολλοί θα αναγκαστούν να πουλήσουν το λάδι τους σε χαμηλές τιμές. Ακόμη κι αν γίνει φανερό ότι την άνοιξη, οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά. Αυτό το γνωρίζουν οι έμποροι και γι’ αυτό θα αποφύγουν τις μαζικές αγορές ελαιολάδου.
Το αίτημα για τη χορήγηση άτοκου δανείου προκειμένου οι Ενώσεις Συνεταιρισμών της χώρας να συγκεντρώσουν τη φετινή παραγωγή, δεν ικανοποιήθηκε και επί της ουσίας έχει εγκαταλειφθεί κι από τις ελαιοπαραγωγικές Ενώσεις. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να συγκρατήσει τις τιμές και η μη αποδοχή του ενισχύει ακόμη περισσότερο την πίεση προς τους παραγωγούς.
Η μεγάλη πτώση των τιμών, εκτός από τους Έλληνες παραγωγούς, απασχολεί και τους παραγωγούς στην Ισπανία και την Ιταλία. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι οι ισπανικοί Συνεταιρισμοί θα προσπαθήσουν να αντιδράσουν. Έτσι είναι πιθανό να αποφύγουν τις μαζικές πωλήσεις ελαιολάδου, για να συγκρατήσουν, όσο αυτό είναι δυνατό, τις τιμές.
Στα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν θα έχουν μια πλήρη εικόνα τον όγκο του ελαιολάδου που έχει παραχθεί στη λεκάνη της Μεσογείου, αναμένεται να επαναπροσδιοριστούν οι τάσεις των τιμών.
Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, ανεβάζουν την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου στα 2.881.500 τόνους. Δηλαδή θα είναι αυξημένη κατά 216.000 τόνους σε σχέση με την περυσινή παραγωγή. Η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2.839.000 τόνους, δηλαδή θα είναι αυξημένη κατά 13.500 τόνους σε σχέση με πέρυσι. Οι εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες, αναμένεται να διαμορφωθούν στους 593.000 τόνους και οι εξαγωγές στους 632.000 τόνους. Οι εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες (Τυνησία, Τουρκία, Μαρόκο) ενδιαφέρουν άμεσα τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς. Κι αυτό γιατί μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου, κατευθύνεται χύμα στην Ιταλία για τυποποίηση. Δηλαδή τα λάδια των τρίτων χωρών είναι ευθέως ανταγωνιστικά προς το ελληνικό ελαιόλαδο. Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου αναφέρει ότι τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές ελαιολάδου, θα είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey