Οι μειωμένοι συντελεστές τού Φ.Π.Α. που ισχύουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν μπει στο στόχαστρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η προτεινόμενη από το Δ.Ν.Τ. κατάργησή τους θα έχει άμεσες και καταστρεπτικές επιπτώσεις στις χειμαζόμενες τοπικές νησιώτικες οικονομίες.
Οι μειωμένοι συντελεστές τού Φ.Π.Α. που ισχύουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν μπει στο στόχαστρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η προτεινόμενη από το Δ.Ν.Τ. κατάργησή τους θα έχει άμεσες και καταστρεπτικές επιπτώσεις στις χειμαζόμενες τοπικές νησιώτικες οικονομίες. Σήμερα οι συντελεστές Φ.Π.Α. είναι μειωμένοι κατά 30% για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Αποτέλεσμα της κατάργησης θα είναι οι τιμές στα εισαγόμενα στα νησιά προϊόντα να αυξηθούν κατακόρυφα. Για παράδειγμα, τα προϊόντα που είναι ενταγμένα στον υψηλό συντελεστή τού Φ.Π.Α., θα πωλούνται κατά 7% ακριβότερα, αφού από το 16% ο Φόρος θα ανέβει στο 23%. Ανάλογα θα αυξηθούν και οι άλλοι μειωμένοι κατά 30% σήμερα συντελεστές.
Το θέμα αποκάλυψε η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβου, που με ανακοίνωσή της σημειώνει πως «κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν πάρει ή σχεδιάζουν να πάρουν, είναι κυριολεκτικά η ταφόπετρα για όλους εμάς που κατοικούμε στα νησιά. Ανάμεσα στα άλλα, η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. έχει και βαθιά συμβολική αξία, γιατί κατακτήθηκε από τους νησιώτες μετά από σκληρούς αγώνες των κατοίκων της Λέσβου.».
Λέει η «Έκθεση»
Πώς έχουν, όμως, τα πράγματα; Την περασμένη Παρασκευή δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά τον έλεγχο που έκανε στα δημόσια οικονομικά της χώρας μας το Νοέμβριο.
Στην έκθεση αυτή αναφέρεται ότι τα έσοδα του Φ.Π.Α. στη χώρα μας υστερούν κατά 32% σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο. Γι’ αυτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) κρίνει αναγκαίο να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα από αυτόν το φόρο. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θεωρείται απαραίτητο να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Μια από τις προτάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης τού Δ.Ν.Τ. είναι και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. που ισχύουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Δεν είναι δεσμευτική, αλλά…
Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη πρόταση του Δ.Ν.Τ. σε αυτήν τη φάση δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, ωστόσο πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι μπορεί άμεσα να γίνει. Όπως, μάλιστα, σημειώνει ο οικονομολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, «στην ουσία, οι προτάσεις τού Δ.Ν.Τ. είναι ζητήματα που ήδη έχουν συζητηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και έχει συμφωνηθεί η υλοποίησή τους».
Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που τίθεται θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. για τα νησιά του Αιγαίου. Το θέμα είχε τεθεί και την περασμένη άνοιξη, όταν αποφασίσθηκε η πρώτη αύξηση των συντελεστών. Τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τα επιμελητήρια και τοπικούς φορείς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η εφαρμογή του.
Ο βασικός λόγος που τότε δεν προχώρησε η κατάργηση ήταν ότι τα έσοδα του κράτους θα είχαν μια οριακή βελτίωση, πλην όμως κρίθηκε πως οι τοπικές νησιώτικες οικονομίες θα οδηγούνταν σε καταστροφή. Τώρα, βέβαια, το θέμα επανέρχεται όχι ως συζήτηση μεταξύ κυβερνητικών κύκλων, αλλά ως πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο δε διακρίνεται για τις κοινωνικές του ευαισθησίες, ούτε φυσικά ενδιαφέρεται για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις νησιωτικές κοινωνίες από κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α..
Η πρώτη σελίδα της έκθεσης του Δ.Ν.Τ...
Άρχισαν οι αντιδράσεις
Ήδη παρέμβαση για το θέμα έκανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Γαληνός, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή. Ο κ. Γαληνός, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως, «δεδομένης της εφεκτικότητας που δείχνει η κυβέρνηση στα κελεύσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η είδηση αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση.
Οφείλω δε να υπενθυμίσω», συνεχίζει ο κ. Γαληνός, «ότι τα χαμηλότερα ποσοστά Φ.Π.Α. στα νησιά πραγματώνουν τη συνταγματική επιταγή της νησιωτικότητας και αποσκοπούν να εξισορροπήσουν έστω και στοιχειωδώς το συγκριτικά μεγαλύτερο κόστος που συνεπάγεται η δραστηριοποίηση σε συνθήκες μεγάλης απόστασης και συχνά απομόνωσης από την ηπειρωτική Ελλάδα. Συνθήκες οι οποίες για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι πράγματι οξυμμένες.».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, τις επόμενες ημέρες θα στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Σε δήλωσή του στο «Ε», χθες, υποστήριξε: «Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. θα είναι η ταφόπλακα στις οικονομίες των νησιών μας, τόσο για τις εμπορικές επιχειρήσεις όσο και για τις παραγωγικές. Η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών έγινε, μετά από αγώνες, για να εξισορροπηθούν κατά ένα μέρος τα μειονεκτήματα της νησιωτικότητας που αντιμετωπίζουν τα νησιά και φυσικά οι πολίτες. Οι λόγοι αυτοί συνεχίζουν να υπάρχουν ως τις μέρες μας και γι’ αυτό δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα ανατρέψει αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση.»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, σημείωσε: «Ούτε να το σκέφτομαι δε θέλω ότι θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές. Μπορεί να είναι πρόταση-εντολή τού Δ.Ν.Τ., αλλά πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν αντέχουμε άλλο. Να βρουν από άλλες πηγές τους πόρους που χρειάζονται. Όλες οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα ζούνε από τα έτοιμα. Όταν τελειώσουν αυτά, θα κλείσουν και οι επιχειρήσεις μας. Τέτοια μέτρα μάς οδηγούν σε αδιέξοδο.»,
Το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Είναι φανερό ότι η υιοθέτηση της παραπάνω πρότασης θα καταφέρει θανάσιμο πλήγμα στις χειμαζόμενες οικονομίες των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτραπεί μια τόσο δυσμενής εξέλιξη. Καλούμε όλους τους φορείς της Περιφέρειας να αντιδράσουν με ενωτικό τρόπο για δεύτερη φορά, ώστε να μη γίνει πράξη αυτή η ανάλγητη πρόταση, που θα καταδικάσει σε οριστικό μαρασμό το ζωτικό χώρο των νησιών μας.»
...και η προτεινόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για γεωγραφικούς λόγους
Νάσος Γιακαλής:
«Όχι στην κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α.»
Ο αιρετός Περιφερείας Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, σε δήλωσή του στο «Ε» σημειώνει: «Το ενδεχόμενο αυτό θα μας βρίσκει αντίθετους, διότι μας εξομοιώνει με την ηπειρωτική Ελλάδα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών και συγκεκριμένα το αυξημένο μεταφορικό κόστος που επιβαρύνει τα νησιά μας. Δε δεχόμαστε επ’ ουδενί αυτή την εξομοίωση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τη θεωρούμε απαράδεκτη και καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, η οποία θα είναι επιζήμια για την οικονομία των νησιών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε άμεσα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, τα νησιά της οποίας θίγονται από την πρόταση του Δ.Ν.Τ..»