Ακατάλληλο το λιμάνι της Λήμνου

01/07/2012 - 05:56
Πολλά γράφηκαν κι ακούστηκαν πριν από τρεις εβδομάδες όταν το πλοίο «Θεόφιλος» προσέκρουσε στο λιμάνι της Λήμνου. Άλλοι μίλησαν για τις ευθύνες του λιμανιού, άλλοι για τις ευθύνες του πλοίου.
Πολλά γράφηκαν κι ακούστηκαν πριν από τρεις εβδομάδες όταν το πλοίο «Θεόφιλος» προσέκρουσε στο λιμάνι της Λήμνου. Άλλοι μίλησαν για τις ευθύνες του λιμανιού, άλλοι για τις ευθύνες του πλοίου. Με το ιστορικό αυτού του ατυχήματος ασχολείται το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Εφοπλιστής», δίνοντας εκτενή περιγραφή του ατυχήματος και των συνθηκών που επικρατούσαν στο λιμάνι την ώρα του συμβάντος, από τη σκοπιά του ειδικού.

Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Ακατάλληλα πλοία σε ακατάλληλα λιμάνια… Και ποιος νοιάζεται;» και υπογράφεται από το δημοσιογράφο Φώτη Μαρτίνο. Ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι το λιμάνι της Λήμνου είναι ένα από τα χειρότερα του Αιγαίου και γι’ αυτό θα είναι πάντα προβληματική η πρόσδεση των πλοίων. Αυτό σημαίνει καθυστερήσεις, ναυτικά ατυχήματα και απροθυμία ακτοπλοϊκών εταιρειών για να πάνε εκεί. Δηλαδή με τέτοιο λιμάνι, το νησί δύσκολα θα δει καλύτερες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Λόγω των προβληματικών λιμανιών που περιλαμβάνει η άγονη γραμμή που πήρε το «Θεόφιλος», εκτιμάται ότι δε θα έπρεπε να εγκριθεί η δρομολόγησή του στη συγκεκριμένη γραμμή.

Για το λιμάνι…

Συγκεκριμένα για το λιμάνι της Λήμνου το ρεπορτάζ αναφέρει: «Ανήκει στην κατηγορία “λιμανιών” (Καλύμνου, Τήνου κ.λπ.) για τα οποία δαπανήθηκαν εκατομμύρια, ώστε να γίνουν χειρότερα από ό,τι ήσαν. Χαρακτηρίστηκε από τους αρμόδιους το μεγαλύτερο έργο σε λιμάνι της νησιωτικής Ελλάδας, με μέτρο αποτίμησης πάντοτε το ποσό των ευρώ που δαπανήθηκε και όχι το αποτέλεσμα. Το ίδιο μέτρο που χρησιμοποιήθηκε και στα άλλα “λιμάνια” με την ίδια καταστροφική κατάληξη.» Λίγο πιο κάτω αναφέρει: «Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις πρόσδεσης στη νότια πλευρά του όρμου όπου και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Οι θέσεις αυτές είναι κυριολεκτικά πεταμένα λεφτά, μια και χρησιμοποιούνται μόνο για την εκφόρτωση οικοδομικών υλικών και την πλαγιοδέτηση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και των πλωτών του Λιμενικού επειδή:
Α) Προσβάλλονται από τους βορειοδυτικούς, βόρειους, και βορειοανατολικούς καιρούς που πνέουν συνήθως και με μεγάλη μάλιστα ένταση.
Β) Δεν τις θέλουν οι ίδιοι οι Λημνιοί, επειδή θέλουν το βαπόρι να βγάζει τον κόσμο μπροστά στα μαγαζιά τους κι όχι απέναντι, απ’ όπου μπορεί και να φεύγει χωρίς να μπαίνει στην πόλη. Όσες φορές πλοίαρχοι ζήτησαν να πάνε να δέσουν εκεί, το Λιμεναρχείο αρνήθηκε.»
Κατά την εκτίμηση του δημοσιογράφου, το σημαντικό είναι ότι «δε δημιουργήθηκε κάποια σχετικά ασφαλής θέση πλαγιοπρυμνοδέτησης, για να μπορεί να δέσει ένα πλοίο στη βόρεια πλευρά με τα απαραίτητα “μπαλόνια” (κι όχι τορπιλλοπροσκρουστήρες τύπου Λαυρίου), ώστε να μην υπάρχει επανάληψη του γνωστού παλιότερου ατυχήματος του “Ταξιάρχης”. Το “λιμάνι” παραμένει ένας ντόκος, πάνω στον οποίο το βαπόρι πάει και ρίχνει καταπέλτη. Στον οποίο ντόκο οι μπίντες έχουν τοποθετηθεί “ξακριστά” όπως πάντα, λες και αν πάνε κάποια μέτρα παραπίσω θα χαθεί ο κόσμος. Τα πανομοιότυπα ρήγματα στο “Θεόφιλος” και στο “Ταξιάρχης” προκλήθηκαν ακριβώς από αυτές τις μπίντες.».
Το συμπέρασμα-απορία του δημοσιογράφου είναι «γιατί δεν μπορούν επιτέλους τα εκατομμύρια να επενδυθούν σωστά. Η απάντηση είναι επειδή συνήθως η ορθή λύση απαιτεί λιγότερα, έως πολύ λιγότερα εκατομμύρια, από τη στραβή.».

Προβλήματα στο «Θεόφιλος»

Σε ό,τι αφορά στο «Θεόφιλος», το ρεπορτάζ αναφέρει ότι δεν είναι το ιδανικότερο πλοίο για μανούβρα. «Το “κουτί” (σ.σ. εννοεί τις πρόσθετες καμπίνες στο πίσω μέρος του πλοίου) στην πρύμνη, σε συνδυασμό με την κολοσσιαία τσιμινιέρα και το “κλείσιμο” των καταστρωμάτων, που δεν αφήνει τον άνεμο να περνάει μέσα από το βαπόρι, δημιουργούν συνεχώς ένα τεράστιο “πανί” - ό,τι χειρότερο δηλαδή για προσέγγιση και παραμονή σε “λιμάνι” με πλευρικούς ανέμους.» Σε άλλο σημείο αναφέρονται τα προβλήματα που αντιμετώπισε το «Θεόφιλος» στο λιμάνι της Χίου κατά το παρελθόν, οπότε και κρίθηκε αυτό το λιμάνι σχεδόν ακατάλληλο για το πλοίο. Παρ’ όλα αυτά και παρά το ναυτικό ατύχημα που είχε πέρυσι το καλοκαίρι το πλοίο, κρίθηκε ως το καταλληλότερο για μια άγονη γραμμή που περιλαμβάνει λιμάνια όπως της Λήμνου, του Σιγρίου, το Βαθύ και το Καρλόβασι της Σάμου και τον Άγιο Κήρυκο της Ικαρίας.
Εδώ λοιπόν τίθεται το ερώτημα: Όντως θα καταφέρνει το πλοίο να προσεγγίζει σε όλα αυτά τα λιμάνια; Κι εντάξει το καλοκαίρι, κάπως θα τα βολεύει. Το χειμώνα όμως τι θα γίνει; Θα περνάει το «Θεόφιλος» έξω από τη Λήμνο και το Σίγρι, θα σφυρίζει και θα φεύγει;
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey