Ανάρπαστη η σαρδέλα στην Τουρκία

01/07/2012 - 05:56
Μεγάλες ποσότητες σαρδέλας και γαύρου εξάγονται από τη Λέσβο στην Τουρκία. O προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Στρατής Αρώνης, δηλώνει στο «Ε» ότι οι εξαγωγές διασώζουν τους ψαράδες μας.
Μεγάλες ποσότητες σαρδέλας και γαύρου εξάγονται από τη Λέσβο στην Τουρκία. O προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Στρατής Αρώνης, δηλώνει στο «Ε» ότι οι εξαγωγές διασώζουν τους ψαράδες μας, καθώς οι σαρδέλες που ψαρεύονται καθημερινά είναι αδύνατο να καταναλωθούν στο νησί. Τα ψάρια που εξάγονται προς την Τουρκία είναι κυρίως αφρόψαρα (π.χ. σαρδέλες, γαύρος, μικρές γόπες). δηλαδή φθηνά ψάρια ευρείας κατανάλωσης. Η σαρδέλα που υπάρχει στην περιοχή μας έχει μεγάλη ζήτηση στα απέναντι τουρκικά παράλια, διότι είναι πιο παχιά και πιο λιπαρή από τη σαρδέλα που υπάρχει στις παράκτιες περιοχές της Τουρκίας, χαρακτηριστικά που την καθιστούν πιο νόστιμη.

Ταυτόχρονα, από την Τουρκία γίνονται εισαγωγές ψαριών όπως είναι συναγρίδες, οι γαλέοι, οι βάτοι. Οι εισαγωγές ψαριών από την Τουρκία ξεκινούν μετά τις 15 Ιουλίου, καθώς πριν από αυτή την ημερομηνία ισχύει απαγόρευση αλιείας για τους Τούρκους ψαράδες.

Βγάζουν ποσότητα…
Στη Λέσβο τα αλιευτικά σκάφη καθημερινά βγάζουν 15 έως 20 τόνους σαρδέλα πολύ καλής ποιότητας. Πρόκειται για πολύ μεγάλη ποσότητα, που δεν μπορεί να την καταναλώσει η αγορά του νησιού. Γι’ αυτό γίνονται εξαγωγές σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως είναι η Λήμνος, αλλά και σε βιομηχανίες αλιπάστων που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα (π.χ στο Κιλκίς). Παρ’ όλα αυτά και πάλι δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν όλες οι ποσότητες των αλιευμάτων των σκαφών της Λέσβου. Έτσι οι εξαγωγές σαρδέλας και των άλλων αφρόψαρων στην Τουρκία είναι μια λύση που προστατεύει το εισόδημα των ψαράδων που εργάζονται στο νησί.
«Αν τα ψάρια δεν εξάγονταν στην Τουρκία, θα έπρεπε να πεταχτούν στις χωματερές του νησιού», σημειώνει ο κ. Αρώνης.
Χάρη στην καλή ποιότητα που έχει η σαρδέλα της Λέσβου, γίνονται καθημερινά μεγάλες εξαγωγές προς τη γειτονική χώρα. Εκεί είτε προωθείται απ’ ευθείας στην κατανάλωση είτε προωθείται σε βιομηχανίες αλιπάστων που υπάρχουν στα απέναντι παράλια.
Η τιμή πώλησης που δηλώνεται, είναι ένα ευρώ ανά κιλό περίπου. Κάτι που σημαίνει ότι ένα τελάρο σαρδέλες πωλείται προς 10 ευρώ. Ο όγκος των εξαγωγών κυμαίνεται από τρεις έως έξι τόνους σε ημερήσια βάση.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


λεζάντα
Τόνοι σαρδέλας κάθε μέρα φεύγουν από το λιμάνι της Μυτιλήνης

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey