H μάχη των εκλογών

01/07/2012 - 05:56
Στην περίπτωση των εκλογών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, που διεξάγονται την Κυριακή, εκείνο που κυριαρχεί είναι οι συνεργασίες υποψηφίων με κοινά συμφέροντα και αντιλήψεις, κι όχι οι κομματικοί μηχανισμοί.
Όταν ένα εκλογικό σώμα 6.000 μελών καλείται να εκλέξει ένα Δ.Σ., έχουμε να κάνουμε με μια ξεκάθαρα πολιτική διαδικασία. Αυτό δεν υποδεικνύει απαραίτητα και την απουσία κομματικού ελέγχου στην εκλογή. Στην περίπτωση των εκλογών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, που διεξάγονται την Κυριακή, εκείνο που κυριαρχεί είναι οι συνεργασίες υποψηφίων με κοινά συμφέροντα και αντιλήψεις, κι όχι οι κομματικοί μηχανισμοί. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι δε θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν και οι κομματικοί μηχανισμοί, όμως εκτιμούμε πως ο ρόλος τους θα είναι περιορισμένος σε σχέση με το παρελθόν.

Ισχυρός παράγοντας στις εκλογές είναι ο νυν πρόεδρος της Τράπεζας, Απόστολος Πατέστος, που έχει σειρά εκλογικών επιτυχιών στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Τώρα θα κριθεί κατά πόσο μπορεί να τα καταφέρει και στο επίπεδο της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Κοντά του σε αυτή την εκλογική μάχη θα βρεθούν οι Παναγιώτης Ζαφειρίου, Γιώργος Κορνελάκης και Κώστας Παπαδόπουλος.
Δυναμική επανεμφάνιση στο Δ.Σ. της Τράπεζας προσπαθεί να κάνει ο πρώην πρόεδρός της Θράσος Καλογρίδης. Θυμίζουμε ότι ο κ. Καλογρίδης, ακόμη και στις πολύ δύσκολες στιγμές του, κατάφερνε να αποσπά μεγάλο αριθμό ψήφων από τα μέλη της Τράπεζας. Γι’ αυτό και θα ήταν λάθος να τον υποτιμήσουν οι αντίπαλοί του. Το ερώτημα είναι εάν - και σε ποιο βαθμό - θα μπορέσει να επαναλάβει τις επιτυχίες του παρελθόντος. Από τους ανθρώπους με τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν, υποψήφιος είναι ο Ιωάννης Κανταράς από τη Λήμνο, ο οποίος είναι βέβαιο πως θα εκλεγεί, λόγω ποσόστωσης, μια και είναι ο μοναδικός υποψήφιος της Λήμνου. Δε θα είναι αυτήν τη φορά υποψήφιος ο Μιχάλης Κουφέλος. που έχει εκλεγεί τρεις συνεχόμενες φορές. Όμως θα είναι υποψήφιος ο γιος του κ. Κουφέλου, Παναγιώτης. Με την προτροπή του κ. Καλογρίδη λέγεται πως κατεβαίνει στις εκλογές και ο επιχειρηματίας Νικόλαος Παπαγιαννίδης.

Κρίσιμο ρόλο στις εκλογές της Συνεταιριστικής Τράπεζας θα παίξει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου. Ο ίδιος δήλωσε στο «Ε» χθες: «Με αυτά που βλέπω, κρατάω αποστάσεις.» Θεωρείται, όμως, ότι είναι αδύνατο να μη στηρίξει το στενό του συνεργάτη Θεόδωρο Χατζηπαναγιώτη, αλλά και το Στρατή Δαγκλή. Με τον τελευταίο ο κ. Γιαζιτζόγλου έχει συχνές επαφές τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Ο κ. Δαγκλής επίσης αναμένει στήριξη από στελέχη τού ΠΑΣΟΚ με μεγάλη πολιτική επιρροή στη Λέσβο.
Δεδομένη θα πρέπει θα θεωρείται η αλληλοϋποστήριξη των Στρατή Κυρατζή και Πόπης Πρωτογεράκη - Γόμου. Πρόκειται για δύο υποψηφίους που προέρχονται από τον κομματικό μηχανισμό τής Ν.Δ., ταυτόχρονα όμως και από σημαντικά επιχειρηματικά σχήματα, με έντονη δράση στον πρωτογενή τομέα του νησιού. Η κ. Πρωτογεράκη τονίζει: «Αυτές οι εκλογές δεν πρέπει να κομματικοποιηθούν. Δεν μπορεί να γίνουν στοιχείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Τράπεζα είναι οικονομικός οργανισμός που μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας. Γι’ αυτό πρέπει να εκλεγούν οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων του τόπου μας. Με αυτό το πνεύμα διεκδικώ την εκλογή μου στο Δ.Σ..»
Ξεχωριστεί περίπτωση είναι ο Δημήτρης Παναγιωτέλλης, που το προηγούμενο διάστημα ζήτησε τη στήριξη του κ. Στρατή Γόμου κι ο οποίος θα έβλεπε θετικά την παρουσία στο Δ.Σ. τόσο της κ. Πρωτογεράκη - Γόμου όσο και του κ. Κυρατζή. Θεωρούμε βέβαιο ότι ο κ. Παναγιωτέλλης είχε επαφές και με άλλους υποψηφίους, ενώ από πολλούς προβλέπεται πως θα είναι ένας εκ των υποψηφίων για την προεδρία του νέου Δ.Σ..
Αυτόνομες μπορούν να θεωρηθούν οι υποψηφιότητες των Στρατή Καραμπάση, Μαριάνθης Γαλανού, Γιώργου Παπαρίσβα και της αντιδημάρχου Λέσβου Ταξιαρχούλας Πνακά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey