Oι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, πριν ακόμη δημοπρατηθούν, ήδη βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη οδική παρέμβαση στην Αθήνα μετά την Αττική Οδό, η οποία ήδη αποδεικνύεται ανεπαρκής αφού το μποτιλιάρισμα είναι πλέον καθημερινό.
Οι συγκοινωνιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, οι δήμαρχοι και οι δικηγόροι κατηγορούν το ΥΠΕΧΩΔΕ για ελλιπή σχεδιασμό και... προσχηματικό διάλογο, οι αρχαιολόγοι ζητούν μετακίνηση χαράξεων λόγω αρχαίων σε τουλάχιστον τέσσερα σημεία, οι μεγαλοεργολάβοι... ορέγονται από τώρα τη μεγάλη πίτα του 1,5 δισ. ευρώ και οι μεσίτες διαβλέπουν νέες προοπτικές σε νέες περιοχές προς την ανατολική Αττική. Το σίγουρο είναι ότι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, πριν ακόμη δημοπρατηθούν, ήδη βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη οδική παρέμβαση στην Αθήνα μετά την Αττική Οδό, η οποία ήδη αποδεικνύεται ανεπαρκής αφού το μποτιλιάρισμα είναι πλέον καθημερινό.
Παρά τις αντιδράσεις, οι αρμόδιοι του ΥΠΕΧΩΔΕ υπεραμύνονται της αναγκαιότητας του έργου, με το σκεπτικό ότι θα μειωθεί ο καθημερινός κυκλοφοριακός φόρτος της Αθήνας, ενώ ειδικά στον κλάδο των ακινήτων, οι μεσίτες προβλέπουν μετατόπιση του ενδιαφέροντος για αγορά κατοικίας προς τα Μεσόγεια και αύξηση των τιμών των ακινήτων την επόμενη πενταετία έως και 30% στις περιοχές όπου θα γίνουν οι περίφημες επεκτάσεις.
Oι επιπτώσεις
Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις του έργου που θα συνδέσει άμεσα το κέντρο της Αθήνας μέσω Καισαριανής με την Αγία Μαρίνα στα νότια προάστια και τη Ραφήνα στην ανατολική Αττική;
Την ίδια στιγμή που οι δήμαρχοι Ελληνικού, Αλίμου και Καισαριανής υποστηρίζουν ότι με τις επεκτάσεις θα... διχοτομηθούν κυριολεκτικά ολόκληρα αστικά σύνολα, οι εκτιμήσεις από πλευράς Πολυτεχνείου κάνουν λόγο για μετακίνηση σημαντικού αριθμού κατοίκων της πρωτεύουσας - περί τις 300.000 εκτιμάται - προς τις περιοχές κυρίως της ανατολικής Αττικής, λόγω της ευκολότερης και γρηγορότερης πρόσβασης που θα εξασφαλίσει η λειτουργία των νέων σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, κάτι που συνέβη εξάλλου πρόσφατα με την περίπτωση της Αττικής Οδού.
Πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι και ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει επειγόντως χωροταξικός σχεδιασμός για την περιοχή, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν με την άναρχη ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος με επίκεντρο τον Υμηττό. Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο τόσο στην πορεία της τοπικής κτηματαγοράς, όσο και στην εξέλιξη των τιμών των ακινήτων στα Μεσόγεια, θα παίξει η ένταξη στο σχέδιο πόλης νέων περιοχών. Οι παράγοντες της κτηματαγοράς θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης για απόκτηση κατοικίας και επαγγελματικών ακινήτων, που θα δημιουργήσει εκ των πραγμάτων η λειτουργία των νέων αυτοκινητοδρόμων. Επισημαίνεται ότι αυτήν τη στιγμή στα Μεσόγεια υπάρχει μεγάλο απόθεμα σε γη, ωστόσο αυτό είναι εκτός σχεδίου και σε μεγάλο βαθμό μη αξιοποιήσιμο οικιστικά, λόγω του χαρακτηρισμού του ως γεωργική γη.
Το κυκλοφοριακό
Ειδικότερα, σε σχέση με το κυκλοφοριακό, από πλευράς των συγκοινωνιολόγων, έχει υποστηριχθεί επανειλημμένα ότι η λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας δεν είναι δυνατόν να επέλθει μόνο από την κατασκευή οδικών έργων, αλλά κυρίως από την επέκταση των υποδομών των μέσων μαζικής μεταφοράς και, κυρίως, των μέσων σταθερής τροχιάς, όπως είναι το μετρό, ο ΗΣΑΠ, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και το τραμ. Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού μπορεί να δώσουν «ανάσα» στο κυκλοφοριακό της Αθήνας, από τη στιγμή μάλιστα που δημιουργούνται περιφερειακοί δακτύλιοι στην πόλη, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει μία πιο συντονισμένη πρωτοβουλία από πλευράς των αρμοδίων φορέων, ως προς τη στάθμευση, την αστυνόμευση, τις λεωφορειολωρίδες, τη σηματοδότηση κ.τ.λ.. Ο σχεδιασμός και ο συντονισμός είναι το Α και το Ω. τονίζουν οι ειδικοί - χαρακτηριστικό αποτελεί το ότι η Αττική Οδός θα είχε το σημερινό κυκλοφοριακό φόρτο το 2015, γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη των συγκοινωνιολόγων ότι σε πολλές περιπτώσεις ένας νέος κομβικός για την πόλη οδικός άξονας δημιουργεί νέες μετακινήσεις, εκτός από τις υφιστάμενες.
Ο Υμηττός και τα αρχαία
Το θέμα του Υμηττού, απ’ όπου διέρχονται περί τα 35 χλμ. από τα 62 χλμ. του έργου, είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσει προσεχώς όσους ασχοληθούν με το έργο: Έστω κι αν ένα μέρος των νέων αυτών αξόνων προβλέπεται να είναι υπόγειο, το ήμισυ περίπου των επεκτάσεων που περνούν από το βουνό είναι επίγειο, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, μπορεί να διαταράξει το οικοσύστημα του Υμηττού.
Αρχαία λατομεία, τάφοι, κατοικίες της Ελληνιστικής Εποχής, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία είναι μερικά μόνο από τα αρχαία που υπολογίζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ότι μπορεί να υποστούν σημαντικές ζημιές λόγω των επεκτάσεων και ζητά για το λόγο αυτό αλλαγές στη χάραξη αλλά και επιπλέον αρχαιολογικές έρευνες. Το σοβαρότερο πρόβλημα, σύμφωνα με το ΚΑΣ, εκτιμάται ότι θα υπάρξει στον κόμβο Σακέτα στον Υμηττό, ο οποίος χωροθετείται ακριβώς πάνω στην κηρυγμένη Ζώνη Α΄ προστασίας αρχαιοτήτων. Αρχαία ενδέχεται να βρεθούν και παραλλήλως των λεωφόρων Αλίμου και Ποσειδώνος, όπου πρόκειται να κατασκευασθούν παράπλευρες οδοί.
Οι περιοχές που «ευνοούνται»
Ποιες είναι οι αλλαγές σε επίπεδο κτηματαγοράς; Τα στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι θα γίνει κάτι ανάλογο, όπως συνέβη και στο παρελθόν με την κατασκευή της Αττικής Οδού που ουσιαστικά άλλαξε το χάρτη, ενώ και πάλι τα Μεσόγεια θα έχουν τον πρώτο ρόλο: Ενδεικτικά να αναφερθεί εδώ ότι, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα έρευνας για την αγορά κατοικίας την περίοδο μετά το 1980, την τελευταία δεκαετία το 31% των νέων κατοικιών αναπτύχθηκε στις περιοχές που βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της Αττικής Οδού από τις Αχαρνές έως τα Μεσόγεια. Στις αγορές αυτές καταγράφηκε σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και της αγοράς κατοικίας. Μόνο για τη δυτική Αττική τα στοιχεία για την οικοδόμηση νέων κατοικιών την περίοδο 1998 - 2008 στις φθηνές περιοχές, όπως π.χ. Νέα Λιόσια, Καματερό, Ελευσίνα, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ζεφύρι, Μάνδρα, Μέγαρα και Αχαρνές, δείχνουν ότι προστέθηκαν περί τις 44.000 κατοικίες!
Τα Μεσόγεια είναι αυτά που επηρεάσθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ενώ τώρα, με τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, οι πολεοδόμοι επισημαίνουν ότι έγκειται ένας μεγάλος κίνδυνος για την περιοχή: Αυτός της άναρχης δόμησης, γι’ αυτό και οι ειδικοί εμμένουν στην άποψη περί πολεοδομικού σχεδιασμού και πλήρους απαγόρευσης της εκτός σχεδίου δόμησης. Επιπλέον, περιοχές οι οποίες στο παρελθόν προσέλκυαν κυρίως όσους ήθελαν εξοχικά κοντά στην Αθήνα, τώρα θα μετατραπούν σε αγορές α΄ κατοικίας, εξέλιξη όχι και τόσο θετική αν αναλογισθεί κανείς ότι πλέον η πρωτεύουσα θα επεκταθεί σε όλη την Αττική!
Ποιες περιοχές αναμένουν οι μεσίτες ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών με την κατασκευή των νέων οδικών αξόνων;
Η Ραφήνα, η Αγία Μαρίνα, η Βάρκιζα, η Βουλιαγμένη και όλο το νότιο μέτωπο του Σαρωνικού έρχονται πιο κοντά στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδρομή από την περιοχή Σακέτα στην Κατεχάκη μέχρι την παραλιακή θα γίνεται σε οχτώ - δέκα λεπτά. Μαζί με τις περιοχές αυτές κερδισμένες θα είναι και ο Γέρακας, η Παιανία, τα Γλυκά Νερά, το Μαρκόπουλο, το Πικέρμι, το Κορωπί και ο Σταυρός Αγίας Παρασκευής.
Αντίστοιχα στο Λαύριο οι τιμές ήδη έχουν διπλασιασθεί, ενώ κερδισμένες θα είναι και οι περιοχές από τις οποίες περνά η Λ. Βάρης - Κορωπίου, η οποία τώρα είναι «πνιγμένη» και με το νέο δρόμο θα αποσυμφορηθεί.
Με τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, η πρωτεύουσα αποκτά πρόσβαση στα νότια προάστια και την παραλιακή, μέσω της επέκτασης του δρόμου από την Καισαριανή μέχρι το Ελληνικό. Αναμένεται έκρηξη της ζήτησης για ακίνητα στα νότια προάστια και στις περιοχές Καισαριανή, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα, Άλιμο και παραλιακή. Στις περιοχές αυτές η αξία των νεόδμητων κατοικιών είναι γύρω στα 3.000 ευρώ/τ.μ. και ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ/τ.μ., ενώ τα οικόπεδα πωλούνται πάνω από 1.000 - 1.500 ευρώ/τ.μ..
Νέο ενδιαφέρον αναμένεται για απόκτηση βιομηχανικών-αποθηκευτικών ακινήτων στις οργανωμένες ήδη αγορές της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου, αλλά και των Σπάτων, καθώς περισσότερες εταιρείες και από τα νότια προάστια θα έχουν καλύτερη πρόσβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενοίκια αποθηκών κοστίζουν μέχρι εφτά ευρώ/τ.μ. και η αγορά από 500 έως 1.000 ευρώ/τ.μ..
*ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ