Στην ενίσχυση τεχνογνωσίας των τοπικών επιχειρήσεων στοχεύει το πρόγραμμα διαλέξεων που διοργανώνουν από κοινού το Επιμελητήριο Λέσβου - Λήμνου και το Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου.
Στην ενίσχυση τεχνογνωσίας των τοπικών επιχειρήσεων στοχεύει το πρόγραμμα διαλέξεων που διοργανώνουν από κοινού το Επιμελητήριο Λέσβου - Λήμνου και το Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου. Μετά και την έρευνα που πραγματοποιούν στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου από κοινού το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου με το Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αναδείχθηκαν τα σημαντικά προβλήματα τεχνογνωσίας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των νησιών.
Οι διαλέξεις που ξεκίνησαν από την προηγούμενη χρονιά στη Λήμνο και συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία και φέτος, επεκτάθηκαν και στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν πέντε διαλέξεις στο Επιμελητήριο, κάθε Δευτέρα στις 6:30 το απόγευμα.
Η πρώτη διάλεξη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου από το Δημήτρη Σκάλκο, επίκουρο καθηγητή Διοίκησης και Οικονομίας Επιχειρήσεων Τροφίμων του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα: «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα: τι είναι management και πώς εφαρμόζεται στην επιχείρησή μας». Προχθές Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, έγινε η δεύτερη διάλεξη από τον πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας Βασίλη Θωμαΐδη, με θέμα: «Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων: δυνατότητες και προοπτικές». (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 9)
Ακολουθούν, στις 29 Νοεμβρίου διάλεξη με ομιλητή το διευθυντή Περιφέρειας Καταστημάτων Νήσων Αιγαίου, Eurobank EFG, Σπύρο Ρεντετάκο, με θέμα: «Γνώση και επιχειρηματικότητα: πρακτικές απαντήσεις στις σύγχρονες επιχειρηματικές προσκλήσεις» και στις 6 Δεκεμβρίου, με ομιλητή το διευθύνοντα σύμβουλο των καταστημάτων «Mastiha Shop», Ιωάννη Μανδάλα, με θέμα: «Καινοτόμα διατροφικά προϊόντα: το παράδειγμα της μαστίχας Χίου», ενώ η τελευταία διάλεξη θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου.
Και μελέτη
Η πρόσφατη μελέτη του βαθμού καινοτομικότητας των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου που εκπονεί το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, βάσει τηλεφωνικού ερωτηματολογίου, αναδεικνύει εμφανώς, και για άλλη μία φορά, τα ενδογενή, βασικά προβλήματα τεχνογνωσίας των τοπικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο από πλευράς του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου, επίκουρο καθηγητή Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων, Δημήτρη Σκάλκο, «τα προβλήματα αυτά είναι δομικού χαρακτήρα, παρατηρούνται σε όλες τις Μ.Μ.Ε. της επικράτειας και είναι απόρροια έλλειψης βασικών γνώσεων επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας των εν λόγω επιχειρήσεων. Είναι απόρροια μίας λανθασμένης ανάπτυξης που διαμορφώθηκε στα πλαίσια μίας λανθάνουσας εγχώριας αγοράς τις τελευταίες δεκαετίες.».
Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια από τα ευρήματα, βασισμένα πάντοτε στις απαντήσεις των επιχειρηματιών που κατεγράφησαν στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο.
Συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου:
- Το 43,96% των επιχειρήσεων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο απασχολούν μόνον κατά 10% εργαζομένους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
- Μόνο το 64% των επιχειρήσεων διαθέτουν ηλεκτρονική πρόσβαση (ο μέσος όρος των επιχειρήσεων της Ε.Ε. είναι ήδη πάνω από 85%).
- Το 92,42% των επιχειρήσεων δε διαθέτουν κάποια δραστηριότητα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.
- Το 55% των επιχειρήσεων απασχολούν λιγότερο από πέντε άτομα προσωπικό.
- Το 51,52% των επιχειρήσεων απευθύνονται αποκλειστικά στην τοπική τους νησιωτική αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Σκάλκο, «είναι ανάγκη σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης, της διατήρησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν το βασικό ιστό της ελληνικής οικονομίας. Με σκοπό την παροχή εφαρμοσμένης, θεμελιώδους, σύγχρονης γνώσης επιχειρηματικότητας στις επιχειρήσεις του νησιού, το Επιμελητήριο οργανώνει σειρά διαλέξεων για τα μέλη του και το ευρύ κοινό, με την υποστήριξη του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.».
Και ενημερωτική ημερίδα στη Λήμνο
Ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Επενδύοντας στα νησιά της γνώσης. Η Γνώση του Τροφίμου… Αφορμή για Δράση» διοργανώνεται σήμερα Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα», στη Μύρινα. Την ημερίδα διοργανώνει το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Υποστήριξης της Πανεπιστημιακής Σχολής Λήμνου.
Η ημερίδα θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του προέδρου του Τμήματος, καθηγητού Ανδρέα Τρούμπη, και του προέδρου του Συνδέσμου Υποστήριξης της Πανεπιστημιακής Μονάδας Λήμνου, Δημήτρη Αχιλλαδέλη.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Αττική Μελισσοκομική», Γιώργο Πίττα, με θέμα «Το όραμα ως βασικός στόχος για την ανάπτυξη μίας ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης».
Αμέσως μετά θα μιλήσει ο επίκουρος καθηγητής Χημείας και Τροφίμων Χαράλαμπος Καραντώνης, με θέμα «Η Μελέτη του τροφίμου, οδηγός για μοντέλα διατροφής και όφελος για τη δημόσια υγεία».
Στη συνέχεια γίνει η παρουσίαση της πρώτης επιχειρηματικής ιδέας ομάδας φοιτητών, με θέμα: «Δημιουργία επιχείρησης υψηλής εστίασης και διατροφικής αρωγής με διακριτικό τίτλο “Ό,τι πέμπει ο Θεός”». Αμέσως μετά θα γίνει η παρουσίαση δεύτερης επιχειρηματικής ιδέας ομάδας φοιτητών, με θέμα: «Δημιουργία μαγαζιού παροχής εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών με διακριτικό τίτλο “Ο κόσμος των βοτάνων”». Θα ακολουθήσει βράβευση επιχειρηματικών ιδεών από τον Αντώνη Λεοντίου, επικεφαλής Λιανικής Τραπεζικής της Εμπορικής Τράπεζας.
Τέλος, θα πραγματοποιηθεί βράβευση εργασιών φοιτητών στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στη Βιομηχανία Τροφίμων ΙΙ», με εργασίες βασισμένες στις επισκέψεις σε επιχειρήσεις τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.