Οι εξαγωγές δεν έχουν μυστικά… αλλά απαιτούν δουλειά

01/07/2012 - 05:56
Επί τρεις ώρες το βράδυ της Δευτέρας περίπου 20 επιχειρηματίες της Λέσβου παρακολουθούσαν τη διάλεξη του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και μέλος τού Δ.Σ. τού ΟΠΕ, Βασίλη Θωμαΐδη, για τις δυνατότητες ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών.
Επί τρεις ώρες το βράδυ της Δευτέρας περίπου 20 επιχειρηματίες της Λέσβου παρακολουθούσαν τη διάλεξη του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και μέλος τού Δ.Σ. τού ΟΠΕ, Βασίλη Θωμαΐδη, για τις δυνατότητες ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών. Η διάλεξη εξελίχθηκε σε μια χρήσιμη και ουσιαστική συζήτηση, που έκανε τους επιχειρηματίες της Λέσβου να πιστέψουν πως έχουν τις δυνατότητες να κάνουν εξαγωγές.

Το συμπέρασμα από όλη αυτήν τη συζήτηση ήταν πως η επιτυχία των εξαγωγικών προσπαθειών δεν απαιτεί οι επιχειρήσεις να ανακαλύψουν κάποια μυστικά. Απλά απαιτεί να δουλέψουν μεθοδικά και συστηματικά.
Οι επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν εξαγωγές, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και γι’ αυτό απαιτείται:
- καλή οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας κάθε επιχείρησης, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει εξαγωγικές δραστηριότητες,
- επιχειρησιακός σχεδιασμός που θα ακολουθείται χωρίς παρελκύσεις,
- επιλογή των αγορών-στόχων, όπου θα προωθήσει τα προϊόντα της κάθε επιχείρηση,
- η συνεργασία με εξαγωγικούς συμβούλους που έχουν μεγάλη εμπειρία στις εξαγωγές.

Ανάγκες
Στο ξεκίνημα της εισήγησής του, ο κ. Θωμαΐδης δήλωσε ότι η χώρα μας πρέπει να αλλάξει οικονομικό μοντέλο και να προσανατολιστεί στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται. Να παράγει υπηρεσίες και προϊόντα που θα μπορούν να σταθούν επάξια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διότι μόνο έτσι θα έρθει εισόδημα στη χώρα μας από το εξωτερικό και θα αλλάξουν οι παράγοντες που δημιουργούν τα ελλείμματα και εν τέλει την οικονομική κρίση που βιώνουμε αυτή την εποχή.
Η μεταποίηση στη χώρα «σκοτώθηκε» - είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης - επειδή ποτέ δεν προσανατολίσθηκε στο εξωτερικό. Πολύ μεγάλες πιέσεις δέχεται και ο κλάδος του εμπορίου στη χώρα μας, επειδή οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις δεν προσαρμόζονται στα δεδομένα που δημιουργεί το διεθνές περιβάλλον. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι μειώνεται το απόλυτο κέρδος ανά μονάδα προϊόντος που διατίθεται στο εμπόριο, παρά το ότι το ποσοστό του κέρδους παραμένει σταθερό.
Νέα δεδομένα στην αγορά δημιουργούνται και από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Κατά την άποψη του πρώην προέδρου του ΣΕΒΕ, οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσανατολιστούν σε νέα δεδομένα. Για παράδειγμα, όταν παίρνουν την αντιπροσωπεία μιας επιχείρησης, θα πρέπει να αφορά σε ευρύτερες περιοχές από τον ελλαδικό χώρο (π.χ. να είναι αντιπροσωπεία για τα Βαλκάνια), καθώς έτσι θα μπορούν να απευθυνθούν σε μεγαλύτερη αγορά και παράλληλα να μειώσουν το ρίσκο της επιχειρηματικής κίνησης που κάνουν.

Ο δρόμος για τις εξαγωγές
Η ανάπτυξη εξαγωγικού προσανατολισμού δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, απαιτεί συνεχή προσπάθεια. Σε πολλές περιπτώσεις δε, ακόμη και η απλή επίσκεψη σε μια έκθεση είναι εξαιρετικά παραγωγική για μια επιχείρηση, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να γνωρίσει τις εμπορικές πολιτικές που ακολουθούν άλλες επιχειρήσεις που παράγουν ομοειδή προϊόντα, να δει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανταγωνιστικών προϊόντων, να αρχίσει να σκέφτεται πέρα και έξω από τα ελληνικά δεδομένα.
Πολλές φορές η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις είναι απαραίτητη γιατί στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, λείπει η εξαγωγική κουλτούρα. Το Βόρειο Αιγαίο συμμετέχει μόλις με 0,7% στις εξαγωγές της χώρας μας και το τοπικό ΑΕΠ του Βορείου Αιγαίου ωφελείται από τις εξαγωγές μόλις κατά 3,8%. Ο κύριος όγκος των εξαγωγών της Περιφέρειάς μας προέρχεται από τη Χίο και σε πολύ μικρότερο βαθμό από τους Νομούς της Λέσβου και της Σάμου. Ο βασικός αποδέκτης των προϊόντων του Βορείου Αιγαίου είναι η Ιταλία, η οποία αγοράζει από τα νησιά μας χύμα ελαιόλαδο, μαστίχα και προϊόντα μαστίχας, αλλά και εσπεριδοειδή.

Και κρίσιμα σημεία

Ορισμένα κρίσιμα σημεία για την προώθηση των εξαγωγών, κατά την άποψη του κ. Θωμαΐδη, είναι:
- η ανάλυση της αγοράς στην οποία πρόκειται να απευθυνθεί μια επιχείρηση,
- η αξιοποίηση του τουρισμού για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και ιδιαίτερα των τροφίμων, καθώς οι τουρίστες μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των προϊόντων μας, αρκεί να τα γνωρίσουν όταν επισκέπτονται τα νησιά μας, και
- η διαφοροποίηση των προϊόντων μας, ώστε να κουβαλούν μια πρόσθετη αξία, που θα τα κάνει αναγνωρίσιμα και περιζήτητα στους καταναλωτές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey