Δεν έχει τέλος ο... κατήφορος για την εγχώρια κτηματαγορά, με την ιδιοκτησία του οποιουδήποτε ακινήτου να θεωρείται πλέον, λόγω των συνεχών φορολογικών επιβαρύνσεων.
Δεν έχει τέλος ο... κατήφορος για την εγχώρια κτηματαγορά, με την ιδιοκτησία του οποιουδήποτε ακινήτου να θεωρείται πλέον, λόγω των συνεχών φορολογικών επιβαρύνσεων, πολυτέλεια, ανατρέποντας τη μέχρι σήμερα κυρίαρχη άποψη ότι «τα ακίνητα είναι το σίγουρο λιμάνι ακόμη και σε περιόδους κρίσης». Τα χτυπήματα για τους ιδιοκτήτες πλέον είναι απανωτά, με τελευταίο κρούσμα το προχθεσινό «χαράτσι» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το διετές τέλος, το οποίο θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών τής ΔΕΗ, ενώ θα ακολουθήσει από το νέο έτος και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά.
Κοινό σχόλιο πάντως των ανθρώπων της αγοράς χθες ήταν ότι το νέο έκτακτο μέτρο για τα ακίνητα είναι διάτρητο - άλλωστε περισσότερες διευκρινίσεις αναμένονται από το οικονομικό επιτελείο σήμερα - δεδομένου ότι τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνονται στη ΔΕΗ μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που δηλώνονται στο Ε9, ενώ στην περίπτωση των ενοικιαζόμενων ακινήτων μπορεί ο ενοικιαστής να έχει κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και ο ιδιοκτήτης (που θα πρέπει να πληρώσει το νέο φόρο) να μη συμπεριλαμβάνεται στους δικαιούχους.
Όπως επισημαίνει ο κ.
Στράτος Παραδιάς, το συγκεκριμένο μέτρο είναι αντίστοιχο της ρύθμισης που είχε προωθηθεί πριν από μία 20ετία από τον τότε υπουργό Οικονομικών κ.
Γ. Παλαιοκρασσά, όταν το Υπουργείο είχε ζητήσει από τη ΔΕΗ τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων για τα ειδοποιητήρια, χωρίς ωστόσο να συμπεριλάβει το «χαράτσι» στους λογαριασμούς. Τα στελέχη του εγχώριου real estate έθεταν χθες ακόμη μία παράμετρο σε σχέση με το συγκεκριμένο μέτρο: Πώς είναι δυνατόν να επιλέξει την Ελλάδα οποιοσδήποτε μεγαλοεπενδυτής στο χώρο των ακινήτων, εγχώριος ή ξένος, όταν η πολιτική της κυβέρνησης ακολουθεί την τακτική του αιφνιδιασμού, χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό και καμμία πρόβλεψη για τις επιπτώσεις στην αγορά; Κι όλα αυτά όταν ο κ.
Ευάγ. Βενιζέλος ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει το πρόγραμμα sale & leaseback των 39 πρώτων «φιλέτων»-αστικών ακινήτων του Δημοσίου, με τα πρώτα να έχουν πουληθεί έως το τέλος του χρόνου.
Τι λένε οι Κατασκευαστές
Οι Κατασκευαστές από την πλευρά τους, μέσω του προέδρου τους, κ.
Δ. Καψιμάλη, θεωρούν ότι το πλαφόν των 10 ευρώ ανά τ.μ. που ανακοίνωσε ως κόστος το οικονομικό επιτελείο, θα βαρύνει πολύ λίγες, ακριβές περιοχές, όπως για παράδειγμα το Ψυχικό ή η Βουλιαγμένη στα νότια προάστια, ενώ ο μέσος όρος για τα ακίνητα στην υπόλοιπη Αττική θα είναι κοντά στο ήμισυ, ήτοι τα πέντε ευρώ ανά τ.μ.. «Το μεγάλο πρόβλημα», σύμφωνα με τον κ. Καψιμάλη, «έχει να κάνει με τα ξενοίκιαστα σπίτια ή καταστήματα, τα οποία είναι μεν συνδεδεμένα με τη ΔΕΗ, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί υπό τις παρούσες συνθήκες ενοικιαστής, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα ουκ ολίγοι ιδιοκτήτες ανά την Ελλάδα να κληθούν να πληρώσουν το νέο τέλος.» Αντίστοιχα και στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες υπάρχει ενοικιαστής, το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να επιβαρύνει τις ήδη ρευστές σχέσεις ιδιοκτητών - ενοικιαστών, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ενοικιαστές «παλεύουν» συνεχώς να ρίξουν τα ενοίκια.
«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»
«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέφτονται αυτήν τη στιγμή χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ανά την Ελλάδα, με τις φορολογικές επιβαρύνσεις πλέον να έρχονται η μία μετά την άλλη. Από την πλευρά της, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι φόροι που καλείται να πληρώσει ένας ιδιοκτήτης ακινήτων σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Φορολογίας Ακινήτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) είναι 40 (!) πλέον των 20 φόρων, τελών εισφορών και προστίμων που επηρεάζονται από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σημειώνεται ότι το Παρατηρητήριο της ΠΟΜΙΔΑ καταγράφει τους φόρους και τα τέλη επί των ακινήτων στη χώρα μας που ισχύουν από 1/1/2011. Οι ιδιοκτήτες με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς επισημαίνουν ότι το μέτρο αυτό αποτελεί απλώς την κορυφή της πυραμίδας των δημευτικού πλέον χαρακτήρα επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία στην ακίνητη ιδιοκτησία:
1. Έκτακτη εισφορά ακίνητης ιδιοκτησίας επί ΕΤΑΚ 2009 έως και 9?.
2. 10 - 20πλασιασμός του ετήσιου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από 1? σε 1% - 2%.
3. 10πλασιασμός του Φόρου Κληρονομιάς - Γονικής Παροχής από 1% σε έως 10%.
4. Αύξηση φορολογίας εισοδήματος έως 45%, με διατήρηση και του συμπληρωματικού φόρου 1,5 - 3%, ώστε το εισόδημα από μισθώματα να είναι το μόνο που φορολογείται πάνω από την κλίμακα!
5. Βαρύ ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή και μισθωμένη κατοικία.
6. Κατάργηση απαλλαγής των δαπανών επισκευών κτηρίων από το φορολογητέο εισόδημα.
7. Δυνατότητα μονομερούς κατάργησης των μισθωτικών συμβάσεων εκ μέρους των μισθωτών και θέσπιση διαδικασίας μείωσης των επαγγελματικών μισθωμάτων.
8. Συνεχής καθιέρωση νέων χαρατσιών μέσω υποχρεωτικών επιθεωρήσεων, βεβαιώσεων κ.λπ., σε βάρος των ιδιοκτητών, ακόμη και σήμερα, με τον υπό ψήφιση νόμο περί αυθαιρέτων, με τη δημιουργία μάλιστα νέων κλειστών επαγγελμάτων με ελάχιστες θεσμοθετημένες αμοιβές και υποχρεωτικούς πελάτες όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας!
Τη στιγμή που οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν πλήρως να καταβάλουν τα άμεσα επερχόμενα εκκαθαριστικά των υφιστάμενων φόρων και εκτάκτων εισφορών, οι ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών εισηγούνται και επιβάλλουν και νέες στοχευμένες επιβαρύνσεις σε βάρος τους. Η κυβέρνηση που δε θέλει ή αδυνατεί να περιορίσει τη σπατάλη στο Δημόσιο και τη φοροδιαφυγή, επιλέγει και πάλι την «εύκολη λύση» της υπερφορολόγησης των «συνήθων κορόιδων», που δεν μπορούν να κρύψουν, ούτε να μεταφέρουν την περιουσία τους στο εξωτερικό.
Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη εισφορά επί των ακινήτων θα μπορούσε να γίνει ανεκτή και να πληρωθεί από τους φορολογουμένους, εν όψει των σημερινών δραματικών συνθηκών της χώρας, μόνον αν ήταν χαμηλή και επίπεδη και αν ήταν η μόνη.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.