Στην αντεπίθεση πέρασε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, το γνωστό πρώην ΣΔΟΕ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τους ελέγχους που έγιναν στη Λήμνο το περασμένο Σαββατοκύριακο και προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών, υποστηρίζει πως τα ποσοστά παραβατικότητας των επιχειρηματιών της Λήμνου είναι μεγάλα.
Στην αντεπίθεση πέρασε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ), το γνωστό πρώην ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τους ελέγχους που έγιναν στη Λήμνο το περασμένο Σαββατοκύριακο και προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών, υποστηρίζει πως τα ποσοστά παραβατικότητας των επιχειρηματιών της Λήμνου είναι μεγάλα. Στόχος της ανακοίνωσης είναι να απαντήσει στις καταγγελίες που έγιναν από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου της Λήμνου, κάνοντας παράλληλα σαφές ότι οι έλεγχοι δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί, και θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
Στην ανακοίνωση αποκαλύπτεται ότι πέρα από τους ελέγχους που έγιναν στις 24 Ιουνίου (όταν και έγιναν τα γνωστά επεισόδια) και στις 11 Ιουλίου (το περασμένο Σάββατο), έγιναν άλλοι δύο έλεγχοι με νέα μέθοδο, κατά την οποία τα στελέχη του ΣΔΟΕ δε δηλώνουν την ιδιότητά τους.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έγιναν έλεγχοι στις 27 και τις 30 Ιουνίου 2009 από υπαλλήλους των Περιφερειακών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκειά τους οι ελεγκτές μπόρεσαν να καταγράψουν πάνω από 30 περιπτώσεις παραβατών. Τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας, σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις, καταγράφηκαν κυρίως σε επαγγελματίες και ειδικότερα σε υπηρεσίες του κλάδου του τουρισμού.
Η ίδια κατάσταση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΥπΕΕ, επιβεβαιώθηκε και κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις 11 Ιουλίου από κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής. Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν 15 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες και διαπιστώθηκαν συνολικά 61 παραβάσεις σε 11 από αυτούς (ποσοστό παραβατικότητας 73,33%).
Τι παραβάσεις διαπιστώθηκαν
Οι σοβαρότερες παραβάσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας, είναι:
- Σε επτά επιχειρήσεις υποβλήθηκαν πρόστιμα για «μη επίδειξη των βιβλίων και στοιχείων» της επιχείρησης και τους επιδόθηκε πρόσκληση για την προσκόμισή τους. Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις μη επίδειξης των βιβλίων και στοιχείων υπάρχει σειρά ελεγκτικών επαληθεύσεων, που ανάλογα με τη φύση της δραστηριότητας της επιχείρησης, μπορούν να πραγματοποιηθούν.
- Σε μια επιχείρηση διαπιστώθηκε ανακριβής εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α..
- Σε μια υπήρξε μη επίδειξη περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. Μαΐου 2009.
- Σε τέσσερις επιχειρήσεις κατεγράφη μη καταχώρηση στα πρόσθετα βιβλία.
- Σε πέντε επιχειρήσεις διαπιστώθηκε μη έκδοση 39 αποδείξεων λιανικής πώλησης.
«Οι διαπιστωθείσες παραβάσεις θα διαβιβασθούν στην αρμόδια ΔΟΥ για τον καταλογισμό τους, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ΥπΕΕ για την πιθανή ύπαρξη και άλλων. Η ΥπΕΕ θα συνεχίσει στο επόμενο διάστημα το ελεγκτικό της έργο, εφαρμόζοντας τη νέα μεθοδολογία, που διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων. Στόχος της θα εξακολουθήσει να είναι ο εντοπισμός των παραβάσεων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των συνεπών φορολογούμενων», τονίζεται στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας.
«… κατ’ εντολήν»
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, δήλωσε στο «Ε»: «Εκτιμώ ότι τόσο η ανακοίνωση της ΥπΕΕ όσο και η ανακοίνωση της προέδρου της ΝΟΔΕ Λήμνου της Ν.Δ. είναι γραμμένα κατ’ εντολή και καθ’ υπόδειξη της. Δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης και της Ν.Δ., που με μια αντιλαϊκή πολιτική, αντί να κάνουν ελέγχους στους έχοντες και κατέχοντες, κυνηγά τους φτωχούς νησιώτες. Φοβούνται μήπως το παράδειγμά μας ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές, που βρίσκονται στην ίδια μοίρα με μας.