Αύριο Παρασκευή βάζει λουκέτο το πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ Λέσβου για φέτος και ίσως το κλείσιμο του να είναι οριστικό. Αυτό επιδιώκει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Παμφίλων και με την σκέψη αυτή, φαίνεται ότι φλερτάρει όλο και περισσότερο η ΕΑΣ Λέσβου.
Αύριο Παρασκευή βάζει λουκέτο το πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ Λέσβου για φέτος και ίσως το κλείσιμο του να είναι οριστικό. Αυτό επιδιώκει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Παμφίλων και με την σκέψη αυτή, φαίνεται ότι φλερτάρει όλο και περισσότερο η ΕΑΣ Λέσβου.
Την ίδια στιγμή πάντως, δύο τουλάχιστον συνεταιρισμοί του νησιού, που μπορούσαν να διαθέσουν την πυρήνα των ελαιοτριβείων τους, την πέταξαν είτε σε χωράφια είτε σε ρέματα (τα ονόματα των συνεταιρισμών αυτών είναι στη διάθεση μας). Πιθανότατα το ίδιο έχουν κάνει κι άλλα ελαιοτριβεία που συνεργάζονταν με το πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ Λέσβου και ξαφνικά έμειναν επί ξύλου κρεμάμενα. Οι ποσότητες αυτές θα γίνουν εστίες ρύπανσης για το περιβάλλον της Λέσβου, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού. Αυτό όμως είναι ένα πρόβλημα, που δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να απασχολεί κανέναν.
Σταμάτησε…
Χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, μας έλεγε ότι το προξηραντήριο του πυρηνελαιουργείου στα Πάμφιλα, έχει σταματήσει τη λειτουργία του, αφού έχει επεξεργαστεί όλη την πυρήνα που υπάρχει στις εγκαταστάσεις του. Η εκχείλιση της πυρήνας θα ολοκληρωθεί σήμερα κι έτσι το πυρηνελαιουργείο θα κλείσει, όπως προβλέπει η απόφαση της Νομαρχίας, την Παρασκευή 24 του μήνα.
Την ίδια εικόνα μας έδωσε και ο αρμόδιος αντινομάρχης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, καθώς η ΕΑΣ Λέσβου δεν του έθεσε κανένα αίτημα για μικρή παράταση της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου. Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Παμφίλων, που βλέπει ότι επιτυγχάνεται ο πρώτος στόχος που είχε θέσει. Βέβαια αυτό για τα μέλη του συλλόγου δεν αρκεί καθώς αν δεν βρεθεί άλλη λύση για τη διαχείριση της πυρήνας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ανοίξει ξανά το πυρηνελαιουργείο.
Νέα δεδομένα
Ο πρόεδρος του συλλόγου, Νίκος Χωριατέλλης, χθες το μεσημέρι δήλωσε στο «Ε» ότι έλαβε νέα απόφαση από τη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την οποία αναστέλλεται η παράταση των περιβαλλοντικών όρων για το σύνολο του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΕΑΣ Λέσβου. Η σχετική απόφαση έχει εκδοθεί από την υπηρεσία στις 6 Απριλίου 2009 και πρέπει να εφαρμοστεί από την στιγμή που θα επιδοθεί στην ΕΑΣ Λέσβου.
Με την ίδια απόφαση, η υπηρεσία καλεί την ΕΑΣ Λέσβου να προχωρήσει την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών για κάθε μία από τις άλλες δραστηριότητες ξεχωριστά (τυποποιητήριο, σαπουνοποιείο, ραφινερία). Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να εγκριθούν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι, είναι στον αέρα ή θα πρέπει να σταματήσει η λειτουργία των παραπάνω μονάδων.
Ο κ. Γιαζιτζόγλου μάς διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό το άνοιξε η Ένωση. Δηλαδή με πρωτοβουλία δική της κινείται η διαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας για κάθε μια μονάδα ξεχωριστά.
Μέχρι πρόσφατα, η Ένωση αρνούνταν να προσχωρήσει σε αυτή την άποψη διότι πίστευε ότι έτσι άνοιγε το δρόμο για το οριστικό κλείσιμο του πυρηνελαιουργείου. Η αλλαγή τακτικής πιθανότατα σημαίνει και αλλαγή στρατηγικής. Δηλαδή εκτιμούμε ότι η Ένωση φλερτάρει με την ιδέα να μην ανοίξει ξανά το πυρηνελαιουργείο της. Άλλωστε η άποψη αυτή έχει πολλές φορές εκφραστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης καθώς η δραστηριότητα αυτή είναι ζημιογόνος.
Είναι δε πολύ πιθανό, η Ένωση να ανοίγει το δρόμο αυτό γιατί πιστεύει ότι έτσι υπηρετεί καλύτερα τον στόχο της να δημιουργήσει μια μονάδα ρεπάσσο - πυρηνελαιουργείου μαζί με την εταιρεία Pieralisi. Μόλις πριν δύο εβδομάδες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας μάς έλεγε ότι η μονάδα της Λέσβου θα γίνει αλλά δεν θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ΕΑΣ Λέσβου αναζητεί οικόπεδο στα όρια του δήμου της Αγίας Παρασκευής, για την εγκατάσταση της μονάδας. Αυτό σημαίνει ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο εγκατάστασης της στη βιομηχανική ζώνη της Μυτιλήνης, όπου οι προϋποθέσεις και οι όροι δόμησης είναι πολλοί πιο ευνοϊκοί.
Η πυρήνα της επόμενης χρονιάς
Οι παραπάνω σχεδιασμοί σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα της διαχείρισης της πυρήνας της περιόδου 2009 - 2010. Αν μάλιστα η παραγωγή ελαιοκάρπου είναι μεγάλη, τότε θα έχουμε και μεγάλη παραγωγή πυρήνας. Αν το πυρηνελαιουργείο της Ένωσης μείνει κλειστό, τότε όλο το βάρος θα πέσει στο πυρηνελαιουργείο του Ντιπίου. Το οποίο επίσης αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα από τους κατοίκους των γειτονικών χωριών και το δήμο Ευεργέτουλα.
Κατά την προσωπική άποψη του προέδρου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Παμφίλων, κ. Χωριατέλλη, το θέμα δεν μπορεί να μείνει στον αέρα. Θα πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί μια επιτροπή η οποία θα εξετάσει το θέμα και να βρει τρόπο να φύγει η πυρήνα από το νησί, για να εκχειλιστεί σε άλλη περιοχή.