Τα «τυφλά» οικόπεδα ψάχνουν… φως!

01/07/2012 - 05:56
Πολύ περισσότερους ιδιοκτήτες γης σε επίπεδο Νομού Λέσβου και απ’ αυτούς που αφορούν οι περιορισμοί στους όρους δόμησης σε περιοχές Natura πλήττει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία τα «τυφλά» οικόπεδα καθίστανται μη οικοδομήσιμα.
Πολύ περισσότερους ιδιοκτήτες γης σε επίπεδο Νομού Λέσβου και απ’ αυτούς που αφορούν οι περιορισμοί στους όρους δόμησης σε περιοχές Natura πλήττει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία τα «τυφλά» οικόπεδα καθίστανται μη οικοδομήσιμα, ακόμη και αν οι ιδιοκτήτες τους είχαν στο παρελθόν εισφέρει γη για τη δημιουργία δημοτικού δρόμου. Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι εδώ και δύο χρόνια να μην μπορούν να εκδώσουν καμμία οικοδομική άδεια, ούτε ανέγερσης ούτε επισκευής, εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι, που περιμένουν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση αντιμετώπισης του όλου ζητήματος. Εκτιμάται, μάλιστα, πως είναι αρκετοί εκείνοι που δε γνωρίζουν την αλλαγή που έχει γίνει και την υποτίμηση σε μια μέρα της αξίας εντός σχεδίου πόλης οικοπέδων τους σε μη οικοδομήσιμα οικόπεδα.

Μέχρι και το 2008 όποιος είχε «τυφλό» οικόπεδο εντός οικισμού, δηλαδή οικόπεδα που δεν είχαν «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο χώρο, για να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε δημοτικό δρόμο αρκούσε να παραχωρήσει κατά μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου του λωρίδα πλάτους τεσσάρων μέτρων. Η παραχώρηση αυτή γινόταν με συμβολαιογραφική πράξη προς τον οικείο δήμο και το οικόπεδο αποκτούσε έτσι τη δυνατότητα να καταστεί οικοδομήσιμο.

Παραθαλάσσιοι οικισμοί…
Μετά όμως από την 1828/2008 Απόφαση του ΣτΕ - που προκλήθηκε από καταγγελίες για άναρχη δόμηση σε οικισμό της Σαντορίνης και είχε ως στόχο τον περιορισμό της -, σε όλη τη χώρα, σε προϋφιστάμενους του 1923 οικισμούς, τα «τυφλά» οικόπεδα έγιναν μη οικοδομήσιμα. Κι αυτό ακόμη και στην περίπτωση που είχαν γίνει οι παραχωρήσεις γης στους δήμους, ενώ στην περίπτωση που είχαν οικοδομηθεί, έχασαν κάθε δυνατότητα να εκδώσουν όποτε χρειαστεί άδεια επισκευής.
«Για τα νησιά μας απ’ την απόφαση του ΣτΕ θίγονται οι ιδιοκτησίες σε πολλά μεγάλα χωριά και ειδικά σε παραθαλάσσιους οικισμούς. Δεν επηρεάζονται, και χρειάζεται να το σημειώσουμε αυτό, οικόπεδα που βρίσκονται σε κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς, όπως ο Πολιχνίτος, η Αγιάσος κ.λπ.», ανέφερε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το ζήτημα αφορά εκατοντάδες ιδιοκτήτες στο Νομό Λέσβου, εκ των οποίων πολλοί ίσως να μη γνωρίζουν ότι τα οικόπεδα που είχαν καταστήσει με την εισφορά γης οικοδομήσιμα πλέον δεν μπορούν να χτιστούν.

Παρεμβάσεις…
Για το θέμα που πανελλαδικά έχει αλλάξει, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, το status αμέτρητων οικοπέδων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε στις αρχές τού 2010 εγκυκλίους σύμφωνα με τις οποίες ο μόνος τρόπος για να χτιστεί ένα «τυφλό» οικόπεδο είναι να πολεοδομηθεί ολόκληρο το τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται. Κάτι που είναι από πολύ δύσκολο έως ανέφικτο για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Όπως μας έλεγε αναγνώστης μας - θύμα των αλλαγών που έγιναν μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ - «το 1993, παρεχώρησα στην τότε κοινότητα Παλαιοκήπου 200 τετραγωνικά μέτρα, προκειμένου οικόπεδο που είχα στην Ευρειακή, με πρόσοψη 50 μέτρα, να αποκτήσει πρόσβαση σε κοινόχρηστο χώρο. Σήμερα προσπαθώ να βγάλω άδεια για να επισκευάσω τη στέγη του παλιού σπιτιού που βρίσκεται μέσα σε αυτό και είναι αδύνατο.».
«Ως ΤΕΕ, και κεντρικά, και το Περιφερειακό μας Τμήμα, έχουμε κάνει σειρά παρεμβάσεων στο Υπουργείο, ζητώντας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποία να αρθεί η αδικία που κυριολεκτικά έχει καταστρέψει ως επί το πλείστον φτωχούς ανθρώπους, στους οποίους στερεί τη δυνατότητα να κτίσουν ένα σπίτι», ανέφερε ο κ. Πιττός.
Το Περιφερειακό Τμήμα έχει θέσει το ζήτημα και στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή Ν. Λέσβου, Νίκο Σηφουνάκη, στον οποίο, όπως και στην υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, θα απευθυνθεί εγγράφως τις επόμενες μέρες επαναλαμβάνοντας το ίδιο αίτημα για να δοθεί λύση στα «τυφλά» οικόπεδα.
«Δυστυχώς, οι αποφάσεις τού ΣτΕ μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις αντιμετωπίζονται αφού η πρόταση του Υπουργείου για εκτεταμένες πολεοδομήσεις στην πράξη δεν αποτελεί λύση, γιατί ο χρόνος που απαιτείται για μια τέτοια διαδικασία φτάνει και τα δέκα χρόνια», είπε ο κ. Πιττός, ο οποίος μάς μετέφερε και παραδείγματα συντοπιτών μας, που έμαθαν ότι τα οικόπεδά τους έγιναν μη οικοδομήσιμα όταν πήγαν να εκδώσουν άδεια ή επεχείρησαν να τα πουλήσουν γιατί χρειάζονταν χρήματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey