Στο κλειστό ενεργειακά σύστημα της νήσου Λέσβου και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η μείωση της ζήτησης ενέργειας φτάνει τα δέκα μεγαβάτ, ακόμη και σε συνθήκες καύσωνα.
Η κρίση στην οικονομία αποτυπώνεται εύγλωττα και στην οικονομία της ενέργειας. Στο κλειστό ενεργειακά σύστημα της νήσου Λέσβου και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η μείωση της ζήτησης ενέργειας φτάνει τα δέκα μεγαβάτ, ακόμη και σε συνθήκες καύσωνα. Μέρος όμως της μείωσης, εκτός των λιγότερων τουριστών και του περιορισμού της χρήσης air-conditioners, αποδίδεται και στην αντικατάσταση των περίπου 1.000 ενεργοβόρων κλιματιστικών, που από τα μέσα Ιουνίου του 2009 σταδιακά άλλαξαν πάνω στο νησί.
Ο προηγούμενος καύσωνας Ιουνίου συνέβη το 2007, όταν το νησί ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα από πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης, αφού η λειτουργία πολλών κλιματιστικών απαιτούσε αυξημένες ανάγκες σε ρεύμα τις οποίες και δεν μπορούσε να καλύψει το υφιστάμενο εργοστάσιο. Αυτά πριν μία τριετία, διότι τα ολιγόλεπτα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που σημειώθηκαν φέτος τις προηγούμενες μέρες ήταν τυχαία και οφείλονταν σε προβλήματα ανεξάρτητα απ’ τη ζήτηση της ενέργειας, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής (ΑΣΠ) Μυτιλήνης της ΔΕΗ, Αντώνης Κατσάνης.
Επάρκεια ενέργειας
Όπως διευκρίνισε ο κ. Κατσάνης, με δεδομένες τις παρεμβάσεις που έγιναν από πέρυσι, δεν τίθεται ζήτημα να μην ανταποκριθεί το εργοστάσιο στη ζήτηση του νησιού. Κι αυτό γιατί πλέον υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν ανάγκες έως 80 με 85 μεγαβάτ, όταν πριν τρία χρόνια οριακά η μονάδα σε πλήρη λειτουργία έδινε 60 μεγαβάτ.
Όμως, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κι ειδικά σε σχέση με πέρυσι, έχει μειωθεί και η ζήτηση ενέργειας, που πλέον δεν ξεπερνά τα 55 μεγαβάτ.
Με ανάλογες συνθήκες θερμοκρασίας όπως αυτές των προηγούμενων ημερών, όπου και επικρατούσε καύσωνας, η ζήτηση - όπως ανέφερε ο κ. Κατσάνης - είναι μειωμένη ακόμη και κατά 10 μεγαβάτ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.
Η πρώτη και προφανής αιτία για τη μείωση της ενέργειας που καταναλώνει η Λέσβος αφορά στον περιορισμό της χρήσης κλιματιστικών, αφού εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης πολλά νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις ενεργειακές σπατάλες μειώνοντας τις ώρες τις οποίες ανάβουν τα air-conditioners. Όμως ανάλογη μείωση χρήσης των κλιματιστικών παρατηρείται και από τις ξενοδοχειακές μονάδες, λόγω του μειωμένου αριθμού των επισκεπτών του νησιού. Όπως ανέφερε επαγγελματίας της Μυτιλήνης, σε ξενοδοχείο που πέρυσι τέτοια ημερομηνία λειτουργούσαν 25 κλιματιστικά τη Δευτέρα δούλευαν μόλις δύο.
Ενεργειακής κλάσης Α΄
Εκτός όμως του περιορισμού στη χρήση κλιματιστικών, είτε λόγω οικονομίας είτε ελλείψει επισκεπτών, μείωση στη ζήτηση της ενέργειας προέκυψε και απ’ την αντικατάσταση πολλών κλιματιστικών παλιάς τεχνολογίας με άλλα τύπου inverter, ενεργειακής κλάσης Α΄. Αντικατάσταση για την οποία μάλιστα υπήρξε χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» στο 35% του κόστους των κλιματιστικών, η οποία ακόμη δεν έχει εξοφληθεί στο σύνολό της στους επαγγελματίες προμηθευτές, που ακόμη περιμένουν να πάρουν την ενίσχυση.
«Στο κατάστημά μου», ανέφερε ο κ. Γρηγόρης Χιωτέλλης, αντιπρόσωπος της Forthnet στη Μυτιλήνη, θέλοντας να δείξει πόσο άλλαξαν τα δεδομένα, «είχα ένα κλιματιστικό ιδιαίτερα ενεργοβόρο, των 2,5 κιλοβάτ, ενώ τώρα το ίδιο αποτέλεσμα δροσιάς επιτυγχάνεται με κλιματιστικό των 800 βατ ενεργειακής κλάσης ΑΑ΄. Περιορίστηκε δηλαδή κάτω απ’ το ένα τρίτο η ενέργεια που καταναλώνεται, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και οικονομία στο λογαριασμό ρεύματος.»
Έχοντας αντικαταστήσει περίπου 500 κλιματιστικά μέσω του καταστήματός του απ’ το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης, ο μηχανολόγος-μηχανικός Παναγιώτης Μαντζώρος εκτιμά πως σε επίπεδο Λέσβου, από πέρυσι τον Ιούνιο που ξεκίνησε το πρόγραμμα έως σήμερα, έχουν αντικατασταθεί με νέας τεχνολογίας μηχανήματα 1.000 περίπου κλιματιστικά σε όλο το νησί.
Αυτό υπολογίζει ότι έχει μειώσει τη ζήτηση ενέργειας περίπου κατά δύο μεγαβάτ, με ό,τι αυτό σημαίνει σε οικονομία πόρων και στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.