Αλλάζει το τοπίο στην ακτοπλοΐα

01/07/2012 - 05:56
Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν χθες Δευτέρα οι ναυτικοί, με απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και με αίτημα την άρση του καμποτάζ. Η ΠΝΟ έχει προγραμματίσει την πραγματοποίηση και νέας 24ωρης απεργίας για το Σάββατο της Πρωτομαγιάς.
Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν χθες Δευτέρα οι ναυτικοί, με απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και με αίτημα την άρση του καμποτάζ. Η ΠΝΟ έχει προγραμματίσει την πραγματοποίηση και νέας 24ωρης απεργίας για το Σάββατο της Πρωτομαγιάς. Χθες Δευτέρα επρόκειτο να γίνει προσπάθεια να μην αποβιβασθούν και να μην επιβιβασθούν οι επιβάτες-τουρίστες του κρουαζιερόπλοιου «Ζενίθ», που φέρει σημαία Μάλτας. Οι ναυτικοί με τις κινητοποιήσεις τους διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση των μοναδικών μέτρων που ισχύουν από το καμποτάζ. Δηλαδή της απαγόρευσης στα κρουαζιερόπλοια με ξένη σημαία να μεταφέρουν επιβάτες σε ενδοελλαδικά δρομολόγια. Π.χ. ένα πλοίο που κάνει μια κρουαζιέρα Πειραιάς - Σάμος - Κουσάντασι πέντε μήνες το καλοκαίρι, δεν μπορεί να μεταφέρει επιβάτες από τον Πειραιά στη Σάμο. Το δεύτερο μέτρο προβλέπει ότι τα κρουαζιερόπλοια με ελληνική σημαία θα πρέπει να απασχολούν Έλληνες ναυτικούς.

Ο λόγος που αντιδρούν οι ναυτικοί είναι ότι τα κρουαζιερόπλοια έχουν σημαίες άλλων χωρών και σε αυτά εργάζονται ναυτικοί από τρίτες χώρες με πολύ χαμηλές αμοιβές. Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των θέσεων εργασίας και φυσικά σειρά απολύσεων. Σε ό,τι αφορά στους νησιώτες, η άρση του καμποτάζ θα έχει ως αποτέλεσμα τους χειμερινούς μήνες πολλά μικρά νησιά να μένουν χωρίς πλοία και γραμμές όπως η Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη να μετατραπούν σε άγονες, μια και τα κρουαζιερόπλοια θα πάρουν ένα μέρος από τον τζίρο των πλοίων της ακτοπλοΐας στη μεταφορά επιβατών, αλλά θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Από την πλευρά της κυβέρνησης το θέμα διαχειρίζεται ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Γιώργος Ανωμερίτης. Οι θέσεις που έχουν εκφραστεί από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πως η άρση του καμποτάζ θα έχει ως αποτέλεσμα την αναζωογόνηση του τουρισμού κρουαζιέρας στο Αιγαίο. Πάντως σήμερα δεν υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που να δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο.
Υποστηρίζεται πως η άρση του καμποτάζ είναι μέτρο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον κλάδο κι αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται και στη μείωση των τιμών των ναύλων. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η άρση του καμποτάζ είναι ένα από τα μέτρα που έχουν ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.
Οι τουριστικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι θα έρχονται κάθε χρόνο πέντε εκατομμύρια τουρίστες και θα εισάγεται περίπου 1,2 δισ. ευρώ από τις κρουαζιέρες.
Ως τελική ημερομηνία για την κατάθεση των προτάσεων στο θέμα αυτό έχει ορισθεί η 15η Μαΐου, ενώ η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, δεσμεύθηκε να διαμορφώσει τις τελικές της προτάσεις με τη μορφή σχεδίου νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τις 25 Μαΐου.
Από το 1996 που «άνοιξε» το ζήτημα, η ΠΝΟ πάντα καταφέρνει να περνάει τις θέσεις της επ’ αυτού. Ωστόσο, σήμερα το θέμα τίθεται με διαφορετική διάσταση, καθώς υπάρχει πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ληφθούν μέτρα φιλελευθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Κινήσεις στην ακτοπλοΐα

Οι αλλαγές που θα φέρει η κατάργηση του καμποτάζ δε φαίνεται να απασχολούν άμεσα τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις γραμμές του βορείου Αιγαίου. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΕΛ θα κάνει φέτος, μετά από χρόνια, πρόγραμμα διαφημιστικής προβολής, που στόχο θα έχει να προσελκύσει επιβάτες στα πλοία της την καλοκαιρινή περίοδο. Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα του Μαΐου.
Ναυτιλιακοί κύκλοι της Μυτιλήνης αναφέρουν ότι η Hellenic Seaways είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αναμόρφωση των δρομολογίων του «Νήσος Χίος». Συγκεκριμένα, το πλοίο θα εκτελεί απ’ ευθείας το δρομολόγιο στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Στα τοπικά πρακτορεία της εταιρείας δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, ενώ χθες το μεσημέρι δεν είχαν ανοίξει τα πλάνα του πλοίου για να γίνουν κρατήσεις θέσεων για το Μάιο. Κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται η έγκριση από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που πρόκειται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.
Αυτή η απόφαση, από τη μία, θα συντομεύσει το ταξίδι στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, εφόσον το πλοίο δεν κατεβάσει ταχύτητα. Είναι πολλοί εκείνοι που λένε ότι το «Νήσος Χίος» θα κατεβάσει την ταχύτητά του από τα 26,2 μίλια την ώρα στα 18 - 19 μίλια. Αυτό σημαίνει ότι θα προσεγγίζει τη Χίο σε οκτώμισι με εννέα ώρες. Κι αν όπως φημολογείται η ώρα αναχώρησής του είναι 9 το βράδυ από τον Πειραιά, το πλοίο θα είναι στις 5:30 με 6:00 το πρωί της επομένης στη Χίο, ενώ στη Μυτιλήνη θα φθάνει στις 8:30 με 9:00 το πρωί.
Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η εταιρεία προσπαθεί να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του «Νήσος Χίος» και συγκεκριμένα το κόστος των καυσίμων.
Ωστόσο, η επιλογή αυτή είναι βέβαιο ότι το κάνει λιγότερο ανταγωνιστικό έναντι των άλλων δύο, «Μυτιλήνη» και «Λισσός». Σε ό,τι αφορά στο «Λισσός», δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού, καθώς τα δύο πλοία ανήκουν στον ίδιο όμιλο. Σε ό,τι αφορά στο «Μυτιλήνη», όμως, προκύπτει μια ευνοϊκή εξέλιξη για τη ΝΕΛ, η οποία θα δει το πλοίο της να γίνεται ευθέως ανταγωνιστικό με το «Νήσος Χίος». Αν, μάλιστα, η ΝΕΛ κρατήσει την ίδια τιμολογιακή πολιτική με αυτή που είχε πέρυσι, είναι βέβαιο ότι θα αποσπάσει μεγαλύτερο μέρος από την κίνηση της γραμμής.
Αρνητική εξέλιξη είναι ότι χάνεται για τα νησιά του βορείου Αιγαίου η απευθείας σύνδεση με τις Κυκλάδες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey