Απρόσμενες αλλαγές έφεραν οι εκπτώσεις στην αγορά της Μυτιλήνης. Παρατηρείται μια ελαφρά αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών ειδών και επίπλων, σε αντίθεση με τις πωλήσεις ενδυμάτων και υποδημάτων.
Απρόσμενες αλλαγές έφεραν οι εκπτώσεις στην αγορά της Μυτιλήνης. Παρατηρείται μια ελαφρά αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών ειδών και επίπλων, ενώ, αντίθετα, σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινούνται οι πωλήσεις ενδυμάτων και υποδημάτων. Χθες το μεσημέρι κάναμε μια βόλτα στην κεντρική αγορά της πόλης, όπου διαπιστώσαμε ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων ξεκινούν από το 30% και φθάνουν έως το 60% σε ορισμένα καταστήματα. Η αγορά είχε πολύ κόσμο, αλλά αυτοί που ψώνιζαν ήταν λίγοι. Οι περισσότεροι καταναλωτές έβλεπαν τις βιτρίνες, εντόπιζαν τα είδη που τους ενδιαφέρουν και έλεγχαν τις τιμές χωρίς να ψωνίζουν. Ίσως ελπίζουν ότι τις επόμενες ημέρες τα ποσοστά των εκπτώσεων θα γίνουν μεγαλύτερα.
Οι έμποροι της πόλης δηλώνουν ότι τα έσοδά τους προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τους κατοίκους του νησιού και τους Έλληνες επισκέπτες. Οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί, ενδιαφέρονται να αγοράσουν προϊόντα που δεν τα βρίσκουν στην Τουρκία, όπως είναι τα τοπικά-παραδοσιακά. Επίσης αγοράζουν προϊόντα που στην Τουρκία έχουν πολύ υψηλά ποσοστά φορολόγησης, όπως είναι τα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά (ουίσκι κ.λπ.). Τα τοπικά προϊόντα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο είναι τα ούζα και τα τυροκομικά. Επίσης ενδιαφέρονται για αναμνηστικά προϊόντα που θυμίζουν Λέσβο.
Πολλοί από τους Τούρκους τουρίστες ψωνίζουν τα είδη που θέλουν από τα σούπερ μάρκετ επειδή βρίσκουν πολύ χαμηλότερες τιμές.
Μηδαμινά είναι τα έσοδα των εμπορικών καταστημάτων της Μυτιλήνης από τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Λέσβο με κρουαζιερόπλοια.
Μεγάλα ποσοστά…
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Μάρω Βερβενιώτου, διαπιστώνει πως τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι μεγάλα κι ο τζίρος έχει αυξηθεί σε σχέση με το διάστημα πριν από τις εκπτώσεις. Ωστόσο, τα επιπλέον έσοδα που μπαίνουν στα καταστήματα μόλις που φθάνουν για να καλύψουν τρέχοντα έξοδα, δηλαδή ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα και υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.
Η έμπορος Νίκη Ελευθερίου σημειώνει: «Φέτος έχουν ανοίξει στην αγορά νέα καταστήματα που προσφέρουν ρούχα και παπούτσια σε πολύ χαμηλές τιμές. Αυτό έχει ως συνέπεια οι καταναλωτές, πιεσμένοι από την κρίση, να στραφούν προς αυτά τα καταστήματα. Έτσι ο τζίρος των άλλων καταστημάτων του κλάδου έχει περιοριστεί δραστικά. Μπορώ να σας πω ότι είμαστε πιο κάτω από τα περσινά επίπεδα.» Η ίδια αναφέρει ότι οι αλλοδαποί τουρίστες που έρχονται στη Λέσβο με κρουαζιερόπλοια, είναι πολύ δύσκολοι πελάτες. «Ένα μπλουζάκι αξίας 10 ευρώ θα το εξετάζουν μισή ώρα πριν το αγοράσουν. Το ίδιο μπλουζάκι μια Ελληνίδα πελάτισσα θα το αγοράσει χωρίς να το πολυσκεφτεί.»
Γιατί πουλάνε ηλεκτρικά και έπιπλα
Ο Παναγιώτης Παπαρίσβας, εξηγώντας τις αυξημένες πωλήσεις στα ηλεκτρικά είδη, σημειώνει: «Η περίοδος των εκπτώσεων πάντα προδιαθέτει τους καταναλωτές να κατεβούν στην αγορά και να ψωνίσουν τα προϊόντα που χρειάζονται. Από αυτή την τάση είναι γεγονός ότι φέτος βγαίνουμε ωφελημένοι και εμείς τη φετινή χρονιά. Όμως πρέπει να σημειώσω πως η πλειοψηφία των πελατών μας είναι Μυτιληνιοί της Αθήνας και τις Θεσσαλονίκης που έρχονται αυτές τις μέρες στο νησί και ψωνίζουν προϊόντα για να συμπληρώσουν τον εξοπλισμό του σπιτιού τους.» Για τους ίδιους λόγους έχουν αυξηθεί και οι πωλήσεις επίπλων.
Ας σημειωθεί ότι και τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και επίπλων έχουν μπει στο χορό των εκπτώσεων.