Με ανοιχτή τιμή δίνουν το γάλα τους οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου στις τυροκομικές επιχειρήσεις του νησιού. Γεγονός που σηματοδοτεί ένα πισωγύρισμα στην εποχή που οι κτηνοτρόφοι δεν ήξεραν πότε θα πληρωθούν και τι χρήματα θα πάρουν για το γάλα που παράγουν.
Με ανοιχτή τιμή δίνουν το γάλα τους οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου στις τυροκομικές επιχειρήσεις του νησιού. Γεγονός που σηματοδοτεί ένα πισωγύρισμα στην εποχή που οι κτηνοτρόφοι δεν ήξεραν πότε θα πληρωθούν και τι χρήματα θα πάρουν για το γάλα που παράγουν. Την ίδια ώρα, όσοι κτηνοτρόφοι δεν έσφαξαν αρνιά και κατσίκια τις μέρες των Χριστουγέννων, τώρα αναγκάζονται να πουλήσουν τα ζώα τους σε χαμηλότερες τιμές.
Ήδη, λοιπόν, οι κτηνοτρόφοι έχουν σφάξει τα αρνιά και τα κατσίκια τους και έχουν ξεκινήσει να αρμέγουν τα κοπάδια τους. Οι συνεταιρισμοί, με τη σειρά τους, παραδίδουν το γάλα που παραλαμβάνουν από τους παραγωγούς, στις τυροκομικές μονάδες του νησιού, χωρίς να έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένη τιμή. Σημαντική απώλεια, τυροκομική επιχείρηση από άλλη περιοχή της χώρας που δεν πήρε γάλα από τη Λέσβο κι έτσι η προσφορά γάλακτος συνεχίζει να υπερκαλύπτει τη ζήτηση.
Με δήλωσή του στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, αποκάλυψε ότι υπήρξε ενδιαφέρον από τον όμιλο «Κολιός» να πάρει γάλα από τη Λέσβο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, η ποσότητα του γάλακτος που προσέφεραν οι συνεταιρισμοί του νησιού ήταν πολύ μικρή, μόλις πέντε με έξι τόνους, όταν ένα βυτίο γάλακτος για να γεμίσει απαιτείται να συγκεντρωθούν περί τους 27 τόνους γάλακτος. Κατά συνέπεια, αν έκλεινε συμφωνία ο όμιλος, θα έπρεπε να συγκεντρώσει γάλα για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια με ένα βυτίο να το μεταφέρει στο Κιλκίς όπου βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής τυριού. Έτσι, τελικά, ο «Κολιός» δεν πήρε γάλα από τη Λέσβο.
Δεδομένων όλων των παραπάνω, κρίσιμο ζήτημα για την ομαλή απορρόφηση του γάλακτος που παράγεται στο νησί είναι η επαναλειτουργία του τυροκομείου τής «Λεσβιγάλ» στο Σκαλοχώρι, καθώς αυτή η μονάδα έχει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα στο νησί.
Έπεσαν οι τιμές του κρέατος
Την ίδια ώρα, όσοι κτηνοτρόφοι δεν έσφαξαν αρνιά και κατσίκια τις μέρες των Χριστουγέννων τώρα αναγκάζονται να πουλήσουν τα ζώα τους σε χαμηλότερες τιμές. Συγκεκριμένα, η τιμή παραγωγού έπεσε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, όπως μας είπε ο κ. Γιαζιτζόγλου, στα τέσσερα ευρώ το κιλό. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα η τιμή παραγωγού κυμαινόταν από τα 4,30 ευρώ έως τα 4,50 ευρώ το κιλό. Τώρα που πέρασε και η Πρωτοχρονιά, αναμένεται να πέσουν ακόμη χαμηλότερα οι τιμές.
Εκτός από τις τιμές έχει μειωθεί και η ζήτηση από τους εμπόρους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην πώληση των αρνιών. Αιτία είναι η μειωμένη ζήτηση στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.