Αυγουστιάτικη «ανάσα»

01/07/2012 - 05:56
Αύγουστος ήταν και πέρασε, λένε οι επιχειρηματίες της Λέσβου και της Λήμνου για την εμπορική και τουριστική κίνηση. Σε ορισμένες περιοχές υπήρξε αισθητή αύξηση της κίνησης και οι επιχειρήσεις πήραν μια ανάσα.
Αύγουστος ήταν και πέρασε, λένε οι επιχειρηματίες της Λέσβου και της Λήμνου για την εμπορική και τουριστική κίνηση. Σε ορισμένες περιοχές υπήρξε αισθητή αύξηση της κίνησης και οι επιχειρήσεις πήραν μια ανάσα, σε άλλες πάλι η κίνηση ήταν τόσο υποτονική, που μιλούν για το χειρότερο Αύγουστο όλων των εποχών (π.χ. Πέτρα). Τώρα όλοι περιμένουν ένα δύσκολο φθινόπωρο κι έναν ακόμη δυσκολότερο χειμώνα.

Ο έμπορος από την Πέτρα Λευτέρης Χαβός μάς είπε χαρακτηριστικά: «Φέτος τον Αύγουστο οι Έλληνες τουρίστες κάθισαν λίγες μέρες και ξόδεψαν ελάχιστα χρήματα.» Στα εμπορικά καταστήματα ο τζίρος του Αυγούστου ήταν μειωμένος σημαντικά, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η μείωση του τζίρου κυμάνθηκε κοντά στο 25%, ενώ κάποιες επιχειρήσεις είχαν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά πτώσης του τζίρου. Μεγάλο πλήγμα για την περιοχή της Πέτρας ήταν ότι δεν κατάφερε να τραβήξει κόσμο από τη Μυτιλήνη και την Καλλονή. Σε αυτό συνέβαλε και το ότι φέτος στην Πέτρα λειτούργησε μόνο ένα μπαρ.
Πέρα από τα εμπορικά καταστήματα, μειωμένη ήταν η κίνηση και σε ό,τι αφορά στις ταβέρνες, τα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα νυχτερινά κέντρα της περιοχής. Τα περισσότερα από αυτά τα καταστήματα δούλεψαν ικανοποιητικά περί τις δύο εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο. Δηλαδή λίγο πριν και λίγο μετά τις 15 Αυγούστου. Ακόμη και στα πανηγύρια της Πέτρας και της Στύψης (15 και 23 Αυγούστου) η κίνηση ήταν μειωμένη. Γι’ αυτό ο κ. Χαβός μιλάει για το χειρότερο Αύγουστο όλων των εποχών. Ωστόσο, ελπίζει ότι το Σεπτέμβριο θα βελτιωθεί κάπως η κατάσταση, αφού αναμένεται να έρθει σημαντικός αριθμός αλλοδαπών τουριστών.

Χαμηλά και στο Μόλυβο…

Το χαρακτηριστικό του Αυγούστου επίσης είναι ο μειωμένος τζίρος για όλες τις επιχειρήσεις του Μολύβου, όπως λέει ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραπλιάς. Οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών εκτιμά ότι θα είναι μειωμένες σε σχέση με τον Αύγουστο του 2008, αλλά σημειώνει ότι δεν είναι αυτό το βασικό στοιχείο που θα πρέπει να μετράμε. «Εκείνο που πρέπει να υπολογίζουμε περισσότερο είναι το πόσες μέρες μένουν οι τουρίστες που έρχονται και πόσα χρήματα ξοδεύουν», σημειώνει ο κ. Καραπλιάς. Οι Έλληνες τουρίστες, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, δεν κάλυψαν τα κενά από τις αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών.
Τα καταστήματα του Μολύβου και του Βαφειού δούλεψαν ικανοποιητικά μόλις για ένα δεκαήμερο. Αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι, καθώς τους προηγούμενους μήνες υπήρχε μεγάλη πτώση του τζίρου.
Όσο αφορά στο Σεπτέμβριο, οι αφίξεις αναμένεται να κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα (για τους αλλοδαπούς τουρίστες), όμως ο κ. Καραπλιάς παραμένει απαισιόδοξος, καθώς θεωρεί ότι δε θα βελτιωθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων.

Κάμψη στην Καλλονή

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Καλλονής, Χρήστος Γώγος, μας λέει ότι σαφώς η εμπορική και τουριστική κίνηση στην Καλλονή και τη Σκάλα Καλλονής τον Αύγουστο ήταν αυξημένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Αλλά σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές υπάρχει κάμψη του τζίρου. Εμφανές ήταν και στην Καλλονή το ότι ο κόσμος που επισκέφθηκε την περιοχή, τουρίστες αλλά και ετεροδημότες από την υπόλοιπη Ελλάδα, ήταν εμφανώς συγκρατημένοι στα ψώνια τους. Μειωμένες κατά 10% με 15% ήταν και οι αφίξεις στην περιοχή. Οι εκπτώσεις βοήθησαν τις τοπικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τον τζίρο τους, ωστόσο δεν κατάφεραν να πιάσουν τα επίπεδα προηγούμενων ετών. Τα καταστήματα που δούλεψαν περισσότερο είναι αυτά που πουλάνε ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και οικιακά είδη.
Σε ό,τι αφορά στη νυχτερινή ζωή, ικανοποιητική ήταν η κίνηση σε εστιατόρια, καφετέριες, ταβέρνες και κλαμπ.
Η συνολική εκτίμηση του κ. Γώγου για τον Αύγουστο είναι ότι η κίνηση και ο τζίρος στις επιχειρήσεις της περιοχής σαφώς δεν ήταν ικανοποιητικός, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν τόσο άσχημα όσο αναμενόταν.

Αυξήθηκε στη Λήμνο
Η αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου, Φωτεινή Στεφανιδάκη, σημειώνει πως αυξήθηκε η κίνηση σε όλες τις επιχειρήσεις της Λήμνου, εμπορικές και τουριστικές, ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να καλύψει τις απώλειες από τους προηγούμενους μήνες, ενώ πολλοί είναι οι επιχειρηματίες του νησιού που ετοιμάζονται τους επόμενους μήνες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, καθώς βλέπουν ότι από μήνα σε μήνα αυξάνονται τα χρέη τους.
Οι εκπτώσεις που κάνουν τα εμπορικά καταστήματα της Λήμνου κυμαίνονται από 40% έως 50%. Η κ. Στεφανιδάκη σημειώνει ότι είναι πραγματικές εκπτώσεις, οι οποίες έχουν συμβάλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η πτώση του τζίρου στις εμπορικές επιχειρήσεις τον Ιούνιο ήταν της τάξης του 25% και τον Ιούλιο 10%.
Η τουριστική κίνηση ήταν αισθητά μειωμένη σε σχέση με τον Αύγουστο του 2008. Παρ’ όλα αυτά, έδωσε ζωή στα μαγαζιά, η οποία είναι εμφανής και τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Μεγάλο πρόβλημα για τις τουριστικές επιχειρήσεις της Λήμνου είναι ότι σχεδόν έχουν σταματήσει η πτήσεις τσάρτερ προς το νησί, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί τουρίστες που καταφθάνουν να είναι ελάχιστοι.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey