Επί τέσσερις ώρες, χθες Παρασκευή, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ανέλυε τις διατάξεις της νέας ασφαλιστικής νομοθεσίας και τις αλλαγές που αυτή επιφέρει για τους εργαζομένους και του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.
Επί τέσσερις ώρες, χθες Παρασκευή, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ανέλυε τις διατάξεις της νέας ασφαλιστικής νομοθεσίας και τις αλλαγές που αυτή επιφέρει για τους εργαζομένους και του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος των Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Ασημάκης Πανσέληνος».
Εκτός από το γενικό πλαίσιο της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ο κ. Ρωμανιάς δέχθηκε κι απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων από εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και το χρόνο που θα είναι καλό να βγουν στη σύνταξη.
Θέλοντας να δείξει την έκταση των αλλαγών που θα συντελεστούν στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, ο κ. Ρωμανιάς έκανε μια σύγκριση με τις ρυθμίσεις που προσπαθεί τώρα να εισαγάγει η γαλλική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα είπε ότι στη Γαλλία γίνεται προσπάθεια να παραταθεί ο εργάσιμος βίος κατά δύο έτη μέχρι το 2018. Στη χώρα μας, με τους τέσσερις νέους νόμους που ψηφίσθηκαν, υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που ο εργάσιμος βίος τους παρατείνεται έως και 20 χρόνια. Από τις πιο αδικημένες θα είναι οι γυναίκες, αφού οι νέες ρυθμίσεις επί της ουσίας καταργούν όλα τα δικαιώματα που είχαν κατοχυρώσει και ιδιαίτερα εκείνα που αφορούσαν στην πρόωρη συνταξιοδότησή τους στην περίπτωση που είχαν ανήλικο ή ανήλικα παιδιά.
Η μεγάλη αλλαγή
Η δεύτερη πολύ μεγάλη αλλαγή που έρχεται στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρα μας αφορά στο ύψος των συντάξεων που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες). Η χώρα μας υιοθέτησε ορισμένες ρυθμίσεις που τις συναντάει κανείς μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες, όπως υπογράμμισε ο κ. Ρωμανιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως για τον υπολογισμό της σύνταξης λαμβάνονται υπόψη τα μεγέθη από τον πρώτο έως τον τελευταίο μισθό που έλαβε ένας εργαζόμενος. Σε άλλες, ανεπτυγμένες χώρες, που έχουν υιοθετήσει αντίστοιχες σκληρές ρυθμίσεις, λαμβάνονται υπόψη τα τελευταία 15 χρόνια ή τα τελευταία 20 χρόνια του εργάσιμου βίου και μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες λαμβάνεται υπόψη όλος ο εργάσιμος βίος. Αυτή η ρύθμιση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ρωμανιά, μειώνει το ύψος των συντάξεων από 25% έως 30% περίπου.
Το δεύτερο μεγάλο ψαλίδισμα έρχεται από τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων, το οποίο μειώνεται από 2% έως 3,5% που είναι σήμερα, στο 0,8% έως 1,2%. Αθροιστικά τα δύο μεγάλα ψαλιδίσματα θα έχουν ως συνέπεια να μειωθούν οι συντάξεις κατά 60%. Δηλαδή αν ένας ασφαλισμένος σε ταμείο κύριας ασφάλισης που βγήκε στη σύνταξη το 2009 λαμβάνει 1.000 ευρώ, ο συνάδελφός του που θα βγει στη σύνταξη το 2015 με τις ίδιες προϋποθέσεις θα πάρει 400 ευρώ. Το παραπάνω παράδειγμα αποδίδει το μέσο όρο των αλλαγών και όχι τι θα συμβεί σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Να διευκρινιστεί, δε, ότι οι περικοπές αυτές αφορούν στην κύρια σύνταξη και όχι την επικουρική.
Το χειρότερο από όλα είναι πως παρά τις πολύ μεγάλες θυσίες που θα υποστούν όλοι οι ασφαλισμένοι, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας και πάλι δε θα γίνει βιώσιμο. Οι αλλαγές που έχουν αποφασισθεί, το μόνο που θα επιτύχουν είναι να βρει το Ελληνικό Δημόσιο πόρους για να εξοφλήσει τα δάνεια που λαμβάνει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υπογράμμισε ο κ. Ρωμανιάς.