Συνέδριο στις 21 και 23 Μαΐου διοργανώνει το ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με θέμα «Τουρισμός, Τοπικά Αγροτικά Προϊόντα και Ανάπτυξη στα Νησιά του Αιγαίου».
Συνέδριο στις 21 και 23 Μαΐου διοργανώνει το ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με θέμα «Τουρισμός, Τοπικά Αγροτικά Προϊόντα και Ανάπτυξη στα Νησιά του Αιγαίου». Το συνέδριο περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: 1) Τουρισμός και Τοπικοί Πόροι, 2) Τοπικά Προϊόντα Ποιότητας, Φύση, Πολιτισμός και Τοπική Γαστρονομία, 3) Δίκτυα και Συνεργασίες. Στο τέλος θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας.
Στη θεματική ενότητα Τουρισμός και Τοπικοί Πόροι θα παρουσιαστεί η σχέση μεταξύ τουρισμού και τοπικών πόρων σε ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης και βιώσιμης ανάπτυξης με έμφαση στα νησιά και θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές χρήσης τοπικών πόρων στην ανάπτυξη τουριστικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων.
Στη θεματική ενότητα Τοπικά Προϊόντα Ποιότητας θα παρουσιαστεί το πλαίσιο παραγωγής και εμπορίας τοπικών προϊόντων ποιότητας - ιδιοτυπίας και επιτυχημένες πρακτικές.
Τέλος, στη θεματική ενότητα Δίκτυα και Συνεργασίες θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές δημιουργίας και παγίωσης δικτύων συνεργασίας που παράγουν θετικές συνέργειες στους εμπλεκομένους, αλλά και στις περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα γενικότερα.
Την έναρξη του συνεδρίου έχει κληθεί να κηρύξει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και οι Γιώργος Πουσαίος - γενικός γραμματέας Τουρισμού, Σπύρος Δανέλλης - ευρωβουλευτής, Νίκος Ζούρος - επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστας Γανιάρης - πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Βαγγέλης Παναγόπουλος - διευθυντής Εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και άλλοι.
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, Γιάννης Τσακίρης, τονίζει: «Ο πρωτογενής τομέας στα νησιά του Αιγαίου έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο παραγόμενο εισόδημα από ό,τι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα νησιά παράγουν ποιοτικά προϊόντα. Στόχος του συνεδρίου μας είναι να φέρουμε σε επαφή τους παραγωγούς των τοπικών προϊόντων με τις τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός σύνδεσής τους. Πιστεύουμε ότι η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουριστικό τομέα θα δώσει νέα ώθηση στα προϊόντα μας, θα κάνει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις βιώσιμες, θα δώσει ταυτότητα στο τουριστικό μας προϊόν και θα συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη των νησιών μας.»