«Βάλτε λάδι σε εστιατόρια και ταβέρνες

01/07/2012 - 05:56
O νομάρχης Παύλος Βογιατζής, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε το σήμα ποιότητας για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Λέσβου».
«Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μαγαζιά στη Μυτιλήνη και σε όλη τη Λέσβο, που χρησιμοποιούν σπορέλαιο», είπε χθες το μεσημέρι ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάστηκε το σήμα ποιότητας για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Λέσβου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι το Σεπτέμβριο χωρίς μεγάλη επιτυχία (τότε αφορούσε μόνο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) και σήμερα επανέρχεται αναμορφωμένο, καθώς περιλαμβάνει τόσο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όσο και το παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στη Λέσβο. Στόχος είναι να προωθηθεί η κατανάλωση ελαιολάδου, ώστε να αυξηθούν οι πωλήσεις του προϊόντος, κάτι που θα έχει θετικές συνέπειες συνολικά στην οικονομία της Λέσβου.

Παράλληλα, η αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου θα λειτουργήσει θετικά για την υγεία των καταναλωτών. Ο αντινομάρχης Χάρης Γραμμός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, μεταξύ άλλων, είπε πως «είναι ώρα ευθύνης για τους καταστηματάρχες. Διότι η αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου θα βοηθήσει την οικονομία του νησιού μας, θα συμβάλει στην καλή υγεία των καταναλωτών και φυσικά θα συμβάλει στην αύξηση της δικής τους πελατείας.».
Την πλήρη στήριξη της πρωτοβουλίας αυτής σημείωσε και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας, Χρυσούλα Τζαννή, υπογραμμίζοντας τις ευεργετικές επιπτώσεις που θα έχει.

Ποινή η διαπόμπευση!

Το δέλεαρ που προσφέρει η νομαρχία στις επιχειρήσεις που θα πάρουν αυτό το σήμα είναι ότι θα διαφημίζονται δωρεάν σε όλες τις καμπάνιες τουριστικής προβολής που θα κάνει. Αν όμως πιαστούν να παραβιάζουν τους όρους λήψης του σήματος, θα χάνουν το σήμα και θα διαπομπεύονται (όπως είπε χαρακτηριστικά ο νομάρχης) με τη δημοσίευση των ονομάτων τους στον Τύπο.
Το σήμα χορηγείται δωρεάν και κάθε επιχείρηση θα μπορεί να το αναρτήσει στην είσοδό της και παράλληλα θα της δίνονται αυτοκόλλητα για να κολληθούν στους τιμοκαταλόγους.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εμπορίου, Παναγιώτης Κουτλής, εξήγησε ότι από κοστολογικούς ελέγχους που έκανε, προέκυψε ότι λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής του ελαιολάδου το επιπλέον κόστος από τη χρήση του για την παρασκευή φαγητών είναι πολύ μικρό όταν συγκρίνεται με τα σπορέλαια. Μάλιστα, υπάρχει καλαμποκέλαιο το οποίο είναι ακριβότερο από το ελαιόλαδο.



Η διαδικασία χορήγησης του σήματος
Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να πάρουν το σήμα θα πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Εμπορίου της νομαρχίας Λέσβου (Βουρνάζων 10 Μυτιλήνη, τηλέφωνο 22510 46677). Μαζί με την αίτηση που θα βρουν στην υπηρεσία, θα πρέπει να υποβάλουν φωτοτυπία της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης, φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας του υπευθύνου της επιχείρησης, φωτοτυπία δημοσίου εγγράφου που θα φαίνεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και μια υπεύθυνη δήλωση του υπευθύνου της επιχείρησης στην οποία δηλώνεται ότι χρησιμοποιεί αποκλειστικά εξαιρετικά παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο Λέσβου για την παρασκευή όλων των φαγητών της επιχείρησης.
Μετά την αίτηση, το κατάστημα θα ελέγχεται από επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τις συναρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας (πρόκειται για τις υπηρεσίες που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Ελέγχου Τροφίμων). Το σήμα θα χορηγείται για δύο χρόνια και οι έλεγχοι θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συγκεκριμένα θα γίνονται έλεγχοι λογιστικοί για να διαπιστωθεί ότι οι επιχειρήσεις αγοράζουν μόνο παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ επίσης θα λαμβάνονται και θα ελέγχονται δείγματα ελαίων από τη Χημική Υπηρεσία Μυτιλήνης.
Το σήμα θα χορηγείται όχι μόνο στις επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιούν τυποποιημένο ελαιόλαδο αλλά και στα καταστήματα που θα προσφέρουν ελαιόλαδο που παράγουν οι ιδιοκτήτες τους. Αρκεί να μπορούν να αποδείξουν με παραστατικά από ελαιοτριβεία ότι πρόκειται για δικό τους ελαιόλαδο, που είναι είτε παρθένο είτε έξτρα παρθένο.

Και χύμα;

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επισημάνθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιείται χύμα ελαιόλαδο, όπως και να προσφέρεται στους καταναλωτές χύμα ελαιόλαδο αντί τυποποιημένου.
Η απάντηση του νομάρχη ήταν πως κάτι τέτοιο θα ανέβαζε το κόστος και πρόθεση της νομαρχίας σε αυτήν τη φάση είναι να δείξει στις επιχειρήσεις ότι η διαφορά του κόστους είναι πολύ μικρή. Ο αντινομάρχης Χάρης Γραμμός σημείωσε πως είναι μια θετική πρόταση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε επόμενο στάδιο.
Τέλος, ο κ. Κουτλής πρότεινε σε επόμενη φάση η νομαρχία να επεκτείνει την πρωτοβουλία αυτή και να δημιουργήσει ένα σήμα για εστιατόρια και ταβέρνες που θα προωθούν την παραδοσιακή κουζίνα της Λέσβου.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey