
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Επιτράπηκαν οι εξαγωγές για άμεση σφαγή
Εκτός ελέγχου βρίσκεται η επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διεύθυνση Υγείας Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτιμά πως τους επόμενους μήνες η νόσος θα συνεχίσει να πλήττει τα κοπάδια στον ελλαδικό χώρο με τους ίδιους, αν όχι αυξανόμενους ρυθμούς.
Εκτός ελέγχου βρίσκεται η επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διεύθυνση Υγείας Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτιμά πως τους επόμενους μήνες η νόσος θα συνεχίσει να πλήττει τα κοπάδια στον ελλαδικό χώρο με τους ίδιους, αν όχι αυξανόμενους ρυθμούς.
Η χρήση εντομοαπωθητικών και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ζώων δεν κατάφεραν να περιορίσουν το πρόβλημα. Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο που έχει προκύψει, είναι ότι με νέα εγκύκλιο το Υπουργείο επιτρέπει την εξαγωγή ζώντων ζώων για άμεση σφαγή από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου στο παρελθόν είχαν εμφανιστεί κρούσματα.
Τα στοιχεία που Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν πως στις 12 Σεπτεμβρίου οι εκτροφές που επιβεβαιωμένα είχαν πληγεί από τη νόσο, ήταν 751 και σε αυτές είναι εγκαταστημένα 141.672 πρόβατα και 19.754 αίγες. Η συνολική νοσηρότητα στα αιγοπρόβατα είναι της τάξης τού 5,36% και η θνησιμότητα φθάνει στο 1,69%. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές της χώρας μας στη Διεύθυνση Υγείας Ζώων (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στις παραπάνω εκτροφές περιλαμβάνονται 53 από τη Λέσβο.
Τα στοιχεία που Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδα ανέφεραν ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ήταν 66 και κλινικά συμπτώματα είχαν διαπιστωθεί σε 100 εκτροφές στη Λέσβο και 10 στη Λήμνο.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι τα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο απεικονίζουν μέρος του προβλήματος και όχι το σύνολό του, με την πραγματικότητα στην ύπαιθρο να είναι πολύ χειρότερη.
«Δύσκολα…»
«Η αντιμετώπιση της νόσου είναι πολύ δύσκολη. Βασίζεται στην πρόληψη και απαιτεί καλή στόχευση και οργάνωση», επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Σπύρος Κρήτας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμπληρώνοντας ότι «επειδή δεν υπάρχει θεραπεία (δηλαδή ειδικά αντιικά φάρμακα), μπορεί να χορηγούνται αντιβιοτικά για την καταπολέμηση βακτηριακών επιπλοκών, ενώ η σφαγή και υγειονομική ταφή των ζώων στη φάση που η νόσος βρίσκεται ακόμα σε περιορισμένη έκταση, είναι η καλύτερη μέθοδος».
Νέα εγκύκλιος για τις μετακινήσεις
Την ώρα που η νόσος δεν μπορεί να ελεγχθεί, το Υπουργείο εξέδωσε νέα εγκύκλιο για τις μετακινήσεις ζώων.
Σε αυτήν αναφέρει πως στις ζώνες ελέγχου, δηλαδή σε ακτίνα 20 χλμ. από τα σημεία όπου έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι παρακάτω όροι για τη μετακίνηση των ζώων: α) την ημέρα της μετακίνησής τους να έχουν εξεταστεί κλινικά και να μην εμφανίζουν τα συμπτώματα της νόσου, β) πριν τη μετακίνηση το κοπάδι να έχει ψεκαστεί με εντομοαπωθητικό, γ) να ψεκαστούν πριν τη μετακίνηση τα οχήματα που θα μεταφέρουν τα ζώα.
Επίσης η μετακίνηση των ζώων θα πρέπει να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας και εκτός των ωρών που δραστηριοποιούνται τα έντομα, δηλαδή το σούρουπο και τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τα ζώα που προορίζονται για άμεση σφαγή, επιτρέπεται να οδηγηθούν σε σφαγεία που βρίσκονται εντός της ζώνης ελέγχου (20 χλμ. από την πλησιέστερη εστία) ή εντός της ζώνης επιτήρησης (100 χλμ. από την πλησιέστερη εστία), ενώ πριν θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίοι ψεκασμοί, όπως αναφέρονται και πιο πάνω.
Τα ζώα που μετακινήσουν για αγοραπωλησίες ζώντων ζώων, επιτρέπεται να μετακινηθούν εντός της ζώνης ελέγχου ή προστασίας με τις παρακάτω προϋποθέσεις: α) την ημέρα της μετακίνησής τους να εξετασθούν και να μην εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα της νόσου, β) να έχουν περάσει 50 ημέρες από τη διαπίστωση του τελευταίου κρούσματος της νόσου, γ) πριν τη μετακίνηση των ζώων να έχουν γίνει οι αναγκαίοι ψεκασμοί.
Νέα ερώτηση Βογιατζή για τον καταρροϊκό πυρετό
Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο και τη Λήμνο υπογραμμίζει ο βουλευτής τής Ν.Δ., Παύλος Βογιατζής, με νέα ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.Ο βουλευτής τονίζει πως απαιτούνται προσλήψεις κτηνιάτρων και βοηθητικού προσωπικού στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου κι επίσης ζητάει να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που έχουν ήδη υποστεί ζημία εξ αιτίας της νόσου.