Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Έπιασαν ταβάνι οι αφίξεις τουριστών με πτήσεις τσάρτερ τον Αύγουστο, καθώς ανήλθαν στις 17.180. Την περίοδο Απριλίου - Αυγούστου οι αφίξεις ανήλθαν στις 62.347. Το 2013 στο σύνολο της τουριστικής περιόδου είχαν φτάσει στη Λέσβο 56.522 τουρίστες (45.506 την περίοδο Απριλίου - Αυγούστου) με πτήσεις τσάρτερ. Σε ποσοστά η αύξηση των αφίξεων ανέρχεται στο 37% από την αρχή της τουριστικής περιόδου. Αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οι συνολικές αφίξεις θα ανέλθουν στις λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τις 75.000 τουρίστες. Δηλαδή πολύ κοντά στο ρεκόρ αφίξεων των τελευταίων 11 χρόνων, που είναι 76.747 αφίξεις.
Όμως η ευημερία των αριθμών δεν αγγίζει όλες τις τουριστικές περιοχές της Λέσβου. Την ώρα που από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο τα ξενοδοχεία του Μολύβου κατέγραφαν πολύ υψηλές πληρότητες, στο Πλωμάρι και την Ερεσό η τουριστική κίνηση ήταν περιορισμένη.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο τουριστικός πράκτορας Αχιλλέας Σούγιολτζης σχολιάζοντας την εξέλιξη της φετινής τουριστικής κίνησης του νησιού μας, είπε: «Φέτος δούλεψε πολύ καλά ο Μόλυβος, η Πέτρα και η Άναξος. Πολύ καλά πήγε και η Καλλονή. Στην Ερεσό και το Πλωμάρι πήγε ένας μικρός αριθμός τουριστών από αυτούς που έφθασαν στο νησί». Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο ξενοδόχος Δημήτρης Κανιαμός, ο οποίος τονίζει: «Βρισκόμαστε στα μέσα του Σεπτέμβρη κι ακόμη ο Μόλυβος είναι γεμάτος με κόσμο. Φέτος στο Μόλυβο γέμισαν όλα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ακόμη κι αυτά που δεν προσφέρουν καλής ποιότητας υπηρεσίες».
Και του χρόνου
«Τα υπάρχοντα μηνύματα δείχνουν πως την ίδια πορεία θα έχει η τουριστική κίνηση στην περιοχή και την επόμενη χρονιά. Αλλά πέρα από τις αφίξεις και τις πληρότητες των ξενοδοχείων, το κρίσιμο ζήτημα είναι ποιες είναι οι εισπράξεις που κάνει κάθε επιχείρηση. Υπάρχουν ξενοδοχεία που νοικιάζουν το δωμάτιο κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 100 ευρώ την ημέρα, κι άλλα που το νοικιάζουν 35 ευρώ την ημέρα. Η τιμή του δωματίου εξαρτάται από τις υπηρεσίες και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει κάθε κατάλυμα», κατέληξε ο κ. Κανιαμός.
Στο ερώτημα γιατί υπάρχει αυτή η υστέρηση στο Πλωμάρι και την Ερεσό, και οι δύο απάντησαν πως πλέον οι τουρίστες δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην ποιότητα των υπηρεσιών που τους προσφέρει κάθε κατάλυμα, αλλά και την τιμή του. Τα καινούργια και τα ανακαινισμένα ξενοδοχεία γεμίζουν πρώτα, τα ξενοδοχεία που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί θα έχουν πάντα λιγότερους πελάτες.
Περισσότερα ξενοδοχεία
Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα για τη φετινή χρονιά, αλλά και για την επόμενη, οι κ.κ. Κανιαμός και Σούγιολτζης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στη Λέσβο. Κι αυτό γιατί στην περιοχή από το Μόλυβο έως την Άναξο (την κύρια τουριστική περιοχή της Λέσβου) δεν κατασκευάζονται νέα καταλύματα, ούτε αυξάνονται οι κλίνες στα υπάρχοντα για να μπορεί το νησί να υπολογίζει σε παραπέρα αύξηση των αφίξεων.
Αύξηση των αφίξεων μπορεί να προέλθει από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όπου υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι τον Οκτώβριο και τον Απρίλιο τα ξενοδοχεία της Λέσβου είναι άδεια, αφού οι συνολικές αφίξεις δεν ξεπερνούν τις 5.000 κατ’ έτος. Μια δεύτερη κατεύθυνση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των αφίξεων, είναι να ανακαινισθούν και να επαναλειτουργήσουν ορισμένα κλειστά ξενοδοχεία της Λέσβου, όπως είναι το «Αρίων» στο Μόλυβο.
Κρίσιμο ζήτημα είναι να διαχυθεί η υπάρχουσα τουριστική κίνηση και σε άλλες περιοχές του νησιού, ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που δημιουργεί ο υπερκορεσμός. Ήδη οι επιχειρηματίες του κλάδου αναφέρουν πως φέτος εμφανίστηκαν πολλά κρούσματα υπέρμετρων χρεώσεων από εστιατόρια και ταβέρνες του νησιού. Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάστηκε και στην κορύφωση της τουριστικής σαιζόν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.