Εκπέμπουν SOS

01/07/2012 - 05:56
Τέλος οι τουρίστες από τη Σλοβακία. 80 τουρίστες που έρχονταν κάθε βδομάδα από τον Ιούνιο έως τα μέσα στου Σεπτεμβρίου χάθηκαν για τη Λέσβο. Η απώλεια οφείλεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στην ταλαιπωρία που υπέστησαν Σλοβάκοι τουρίστες.
Τέλος οι τουρίστες από τη Σλοβακία. 80 τουρίστες που έρχονταν κάθε βδομάδα από τον Ιούνιο έως τα μέσα στου Σεπτεμβρίου χάθηκαν για τη Λέσβο. Η απώλεια οφείλεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στην ταλαιπωρία που υπέστησαν Σλοβάκοι τουρίστες, που ταξίδεψαν στην αρχή της τουριστικής περιόδου οδικώς μέχρι τη Θεσσαλονίκη, όπως δηλώνει στο «Ε» ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων, Αχιλλέας Σούγιουλτζης. Πέρα από αυτό, πιστεύει ότι οι απεργίες θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις στις αφίξεις τουριστών και τους επόμενους μήνες της φετινής χρονιάς, ενώ κατά την εκτίμησή του θα είναι μεγάλες και τα επόμενα χρόνια, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα χαθούν οι προσβάσεις που έχει το νησί μας στη σκανδιναβική αγορά (Σουηδία και Δανία).

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Μήθυμνας, Νίκος Μόλβαλης, αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό τονίζει: «Εμείς δεν είμαστε μεγάλος τουριστικός προορισμός. Οι τουρίστες που έρχονται στο νησί μας είναι λίγοι. Γι’ αυτό και το να χάσουμε 100 ή 200 τουρίστες είναι πολύ μεγάλο ζήτημα. Φέτος στο Μόλυβο υπήρχαν ξενοδοχεία που κατά τη διάρκεια του Ιουνίου οι εργαζόμενοι ήταν περισσότεροι από τους τουρίστες. Υπήρχαν ξενοδοχεία που είχαν πέντε, δέκα και 15 τουρίστες το καθένα. Ήδη αυτή την περίοδο μετράμε 50 άτομα στην ανεργία. Είναι που είναι δύσκολη η κατάσταση, έρχεται και η απεργία να την κάνει ακόμη δυσκολότερη. Οι επιπτώσεις στον κλάδο μας από την οικονομική κρίση, τις απεργίες και την ηφαιστειακή τέφρα είναι μεγάλες. Έχουμε απώλεια τζίρου 30 έως 50% στα καταστήματά μας.»

Για τις απεργίες
Τις προηγούμενες ημέρες οι Σύλλογοι Ξενοδόχων Πέτρας και Μήθυμνας και Τουριστικών Πρακτόρων και Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Μήθυμνας, με κοινή ανοιχτή τους επιστολή, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση λόγω των απεργιών στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Με έντονα καυστικό ύφος τονίζουν ότι οι απεργίες επιφέρουν μεγάλα πλήγματα στον τουριστικό τομέα και σε όσες επιχειρήσεις και εργαζομένους ζουν από τον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάνουν λόγο για «κινητοποιήσεις οικονομικής τρομοκρατίας» (ολόκληρη η επιστολή δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη).
Εκείνο που ζητούν οι παραπάνω φορείς, είναι στις ημέρες της απεργίας οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου να δείχνουν λίγο περισσότερη τουριστική συνείδηση και να επιτρέπουν στις πτήσεις τσάρτερ να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.
Από την πλευρά του, ο αερολιμενάρχης Γιώργος Χρηστίδης μάς είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει πόσοι τουρίστες δεν μπόρεσαν να έρθουν στη Μυτιλήνη λόγω των απεργιών, διότι υπάρχουν πτήσεις τσάρτερ που πραγματοποιούνται την επόμενη ημέρα ή γίνεται μεταφορά τουριστών σε άλλες πτήσεις. Σε ερώτησή μας στον κ. Χρηστίδη αν θα μπορούσε το προσωπικό ασφαλείας να καλύπτει τις πτήσεις τσάρτερ, μας απάντησε ότι το προσωπικό ασφαλείας υπάρχει για να καλύπτει τις πτήσεις στρατιωτικών και κρατικών αεροπλάνων, καθώς και τις πτήσεις νοσοκομειακού χαρακτήρα, προσθέτοντας ακόμη ότι στις ημέρες της απεργίας σε όσα αεροδρόμια η πυρόσβεση γίνεται από υπαλλήλους της Πολιτικής Αεροπορίας, δεν πραγματοποιούνται πτήσεις, μια και το Σωματείο αυτό απεργεί. Εξαίρεση αποτελεί το αεροδρόμιο της Σάμου, του οποίου οι εργαζόμενοι στον τομέα της πυρόσβεσης δε συμμετέχουν στην απεργία. Στα υπόλοιπα αεροδρόμια που δεν κλείνουν στις ημέρες της απεργίας, η πυρόσβεση γίνεται είτε από το Στρατό (όταν είναι στρατιωτικά αεροδρόμια) είτε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Εργαζομένων, Ηλία Κουνιαρέλλη, για να έχουμε τη θέση του για το θέμα, αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει όταν θα ενημερωθεί, λέγοντάς μας ωστόσο ότι απάντηση για το ζήτημα θα δοθεί από την Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας.

Μείωση της τουριστικής κίνησης
Με ρυθμό 13,11% μειώθηκαν οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών τον Ιούνιο του 2010, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009. Συγκεκριμένα, φέτος στη Λέσβο ήρθαν 96 αεροσκάφη και έφεραν 11.439 τουρίστες, ενώ τον Ιούνιο του 2009 είχαν έρθει 105 αεροσκάφη και είχαν φέρει 13.165 τουρίστες.

Αφίξεις τουριστών τον Ιούνιο

Α/Α

Χώρα

Αεροσκάφη

Αφίξεις 2010

Αφίξεις 2009

1

Αγγλία

17

3.164

3.176

2

Αυστρία

5

544

533

3

Βέλγιο

6

210

421

4

Γερμανία

10

1.324

1.013

5

Δανία

8

964

1.141

6

Νορβηγία

8

1.248

2.581

7

Ολλανδία

27

2.289

1.377

8

Σλοβακία

2

92

111

9

Σλοβενία

1

50

262

10

Σουηδία

4

579

829

11

Τσεχία

8

975

1.721

 

Σύνολα

96

11.439

13.165

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey