Ο Τιμολέων Βενετσάνος είναι έτοιμος να κάνει μια νέα εμφάνιση στη Λέσβο και δηλώνει ότι θα παρουσιάσει μια νέα πρόταση για τη διαχείριση του τυρόγαλου και του κατσίγαρου στο νησί.
Ο Τιμολέων Βενετσάνος είναι έτοιμος να κάνει μια νέα εμφάνιση στη Λέσβο και δηλώνει ότι θα παρουσιάσει μια νέα πρόταση για τη διαχείριση του τυρόγαλου και του κατσίγαρου στο νησί. Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο που έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν ο κ. Βενετσάνος, αλλά το νέο στοιχείο που προστίθεται είναι πως το κόστος της επένδυσης - σύμφωνα με τα όσα μας είπε - θα είναι πολύ χαμηλότερο.
Ο κ. Βενετσάνος δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Λέσβο. Είχε έρθει και είχε παρουσιάσει μια μέθοδο για την παραγωγή προϊόντων από την επεξεργασία του τυρόγαλου και του κατσίγαρου. Με βάση αυτή την τεχνογνωσία είχε δημιουργηθεί στη Λέσβο η εταιρεία «Ελαιοζωμός», η οποία, αν και πήρε έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ποτέ δε βρήκε τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της επένδυσης. Επίσης δημιουργήθηκε μια πιλοτική μονάδα για την επεξεργασία του τυρόγαλου στη Βατούσα. Η μονάδα αυτή λειτούργησε, αλλά είχε μια απογοητευτική κατάληξη. Ο κ. Βενετσάνος ρίχνει την ευθύνη στους τυροκόμους κι η άλλη πλευρά θεωρεί ότι στη μονάδα δεν έγιναν οι επενδύσεις που είχαν συμφωνηθεί ότι θα γίνουν.
Χθες ο κ. Βενετσάνος δήλωσε στο «Ε» ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τα ίδια πρόσωπα που είχε συνεργαστεί στο παρελθόν. Έχει νέους χρηματοδότες από την Αθήνα και παράλληλα δηλώνει ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με επιχειρηματίες της Λέσβου που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη διαχείριση των αποβλήτων.
Το κόστος της επένδυσης εκτιμά ότι θα κυμαίνεται από τις 400.000 ευρώ έως τις 500.000 ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος που είχε η ίδια επένδυση στο παρελθόν, διότι πλέον μπορούν να χρησιμοποιούν κατάλοιπα από εξόρυξη λατομείων που είναι υδατοστεγή. Στο παρελθόν, αυτά τα υλικά δεν ήταν διαθέσιμα, με αποτέλεσμα να απαιτείται η δημιουργία εγκαταστάσεων από οπλισμένο σκυρόδερμα, που ανέβαζε το κόστος κατασκευής.
Στην Αγία Παρασκευή
Ακόμη μάς ανακοίνωσε ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε έρθει στη Λέσβο και είχε δει ένα οικόπεδο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής που θεωρεί ότι είναι κατάλληλο για τη δημιουργία της μονάδας. Στόχος, όπως μας είπε, είναι η μονάδα να μπορεί να επεξεργαστεί 200 κυβικά μέτρα τυρόγαλου και 300 κυβικά μέτρα κατσίγαρου σε ημερήσια βάση.
Ρωτήσαμε τον κ. Βενετσάνο αν το σχεδιασμό αυτό τον έχει συζητήσει με τη δημοτική αρχή της Λέσβου και τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή. Εκείνος μας απάντησε ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί μαζί τους το επόμενο διάστημα, προσθέτοντας ότι θα παρουσιάσει το σχεδιασμό του σε ημερίδα που θα γίνει στη Μυτιλήνη στις αρχές του Ιουνίου.