Ο ασφαλιστής Σπύρος Φραντζής κατεβαίνει για πρώτη φορά στις εκλογές του Επιμελητηρίου Λέσβου. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, γίνεται φανερό πως στο ψηφοδέλτιο «Επιμελητήριο για όλους» δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.
Μπροστά στις εκλογές του Επιμελητηρίου
Ο ασφαλιστής Σπύρος Φραντζής, που κατεβαίνει για πρώτη φορά στις εκλογές του Επιμελητηρίου Λέσβου, μιλάει σήμερα στο «Ε». Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, γίνεται φανερό πως στο ψηφοδέλτιο «Επιμελητήριο για όλους» δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.
Κύριε Φραντζή, τι σας οδήγησε στην απόφαση να κατεβείτε στις εκλογές του Επιμελητηρίου; Γιατί συμμετέχετε στο συνδυασμό «Επιμελητήριο για όλους» του Γιώργου Ζαφειρίου;
«Συμμετέχω στις εκλογές του Επιμελητηρίου γιατί πιστεύω ότι μόνο μέσω της συλλογικής δράσης μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή που χρειάζεται το Επιμελητήριο. Η αδράνεια και η αποστασιοποίηση δεν αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα, όπως έχουμε διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει όλοι μαζί να δραστηριοποιηθούμε, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε το Επιμελητήριο ένα ζωντανό θεσμό, ο οποίος θα είναι δίπλα σε κάθε επαγγελματία. Κύριο μέλημα, τόσο για εμένα όσο και των υπόλοιπων συναδέλφων μου που συμμετέχουμε στο συνδυασμό, είναι να φέρουμε τον επαγγελματία κοντά στο Επιμελητήριο και το Επιμελητήριο κοντά στο επαγγελματία.
Η επιλογή μου να συμμετέχω στις εκλογές με το συνδυασμό “Επιμελητήριο για όλους” του Γιώργου Ζαφειρίου βασίζεται αρχικά στο ότι επικεφαλής του συνδυασμού είναι ένας άνθρωπος ο οποίος διακρίνεται για το ήθος και την αξιοπρέπειά του και ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά σα μέλος του Επιμελητηρίου, χωρίς ποτέ όμως μέχρι τώρα να έχει ασκήσει εξουσία.
Επίσης ο τίτλος που φέρει ο συνδυασμός μας, “Επιμελητήριο για όλους”, είναι αυτό το οποίο πρεσβεύω τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι υποψήφιοι του συνδυασμού. Να δημιουργήσουμε ένα Επιμελητήριο το οποίο ο κάθε επαγγελματίας θα έχει δίπλα του σε κάθε πρόβλημα και δυσκολία που θα αντιμετωπίσει, που δυστυχώς στις μέρες μας είναι πολλές.
Τέλος, άλλος ένας λόγος που με οδήγησε στο να συμμετέχω στο συγκεκριμένο συνδυασμό είναι το ότι δεν έχει καμμία σχέση με πολιτικούς χρωματισμούς και πολιτικά κόμματα. Έτσι, η μετέπειτα δράση του δε θα περιορίζεται και δε θα δεσμεύεται από καμμία κομματική πολιτική. Η δράση μας θα είναι ανεξάρτητη, με κύριο μέλημά μας την προσέγγιση και καθοδήγηση του επαγγελματία.»
Είστε άνθρωπος της αγοράς, καθημερινά έρχεστε σε επαφή με επιχειρηματίες της Λέσβου και με τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, είναι η έλλειψη ρευστότητας. Τι μπορεί να γίνει για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό ή έστω να μετριαστεί η έκτασή του;
«Είναι γνωστό σε όλους ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα οι ατομικές και οι μικρομεσαίες αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα, γεγονός που απειλεί ακόμα και τη βιωσιμότητά τους. Το κύριο και μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι επιχειρηματίες της Λέσβου, όπως και εσείς επισημάνατε, είναι η έλλειψη ρευστότητάς, η οποία προέκυψε κυρίως από τη μείωση των τραπεζικών δανείων και χορηγήσεων.
Για να μπορέσουμε να μετριάσουμε το πρόβλημα, θα πρέπει αρχικά να επικεντρωθούμε στην εξυγίανση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων και στην αύξηση της αγοραστικής κίνησης.
Θα πρέπει όλοι μαζί οι επιχειρηματίες του νησιού να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια υγιή αγορά, που θα μπορέσει να αυξήσει τη ζήτηση από μέρους των καταναλωτών.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι θα πρέπει να επικεντρώσουμε τη δράση μας, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κρίσης και της ρευστότητας, στην οριστική εξάλειψη του παράνομου εμπορίου, στην επίτευξη καλύτερης και οικονομικότερης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, στην ενίσχυση και προβολή της τοπικής αγοράς και των τοπικών προϊόντων και στην εξαγωγή αυτών, καθώς και στην υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
Για να υλοποιηθούν βέβαια όλα αυτά, χρειάζεται σκληρός και συλλογικός αγώνας.
Δεν υπάρχουν εύκολες και μαγικές λύσεις. Πρέπει όλοι μαζί να καταβάλουμε μεγάλο αγώνα και προσπάθεια προκειμένου να επιτύχουμε την ανάκαμψη.»
Ποια είναι τα δύο θέματα με τα οποία πιστεύετε ότι πρέπει να ασχοληθεί η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου κατά προτεραιότητα;
«Τα θέματα και τα προβλήματα που περιμένουν τη νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου, είναι πολλά, δεδομένου ότι τόσα χρόνια το Επιμελητήριο σα θεσμός είναι αδρανής. Θα πρέπει, λοιπόν, αρχικά να προχωρήσαμε σε μέτρα που θα μετατρέψουν το Επιμελητήριο σε ένα “ζωντανό” οργανισμό, που θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε επαγγελματία.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός γραφείου συμβουλευτικών θεμάτων, στο οποίο θα μπορεί να ανατρέξει κάθε επιχειρηματίας προκειμένου να έχει μια σχετική ενημέρωση και καθοδήγηση σε κάθε του δράση.
Επίσης θα πρέπει το Επιμελητήριο να διαθέτει ένα νομικό σύμβουλο, ο οποίος θα μπορεί να παρέχει στον εκάστοτε επιχειρηματία νομική προστασία όποτε κρίνεται απαραίτητο. Τέλος, η ένταξη ενός φορέα φορολογικής και ασφαλιστικής υποστήριξης στη δράση του Επιμελητηρίου θα συμβάλει στο να αποκτήσει το Επιμελητήριο ξανά αξιοπιστία προς τα μέλη του.
Όλα τα παραπάνω θα συμβάλουν στην αλλαγή του χαρακτήρα και του ρόλου του Επιμελητηρίου. Θα μετατρέψουν το Επιμελητήριο από εισπρακτικό μηχανισμό, όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα, σε ένα δραστήριο και οργανωτικό θεσμό, που θα έχει σαν κύριο μέλημά του την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επαγγελματιών του νησιού μας.
Εφόσον πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή στο χαρακτήρα και στο ρόλο του Επιμελητηρίου, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μέτρα και σε τρόπους επίλυσης των καίριων προβλημάτων που απασχολούν την τοπική αγορά, έχοντας πάντα σα στόχο τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.»