Άλλη μια εβδομάδα καθυστέρησης στην υλοποίηση του προγράμματος της δακοκτονίας είχαμε λόγω της καθυστερημένης άφιξης της μελάσας που χρησιμοποιείται στους δολωματικούς ψεκασμούς.
Άλλη μια εβδομάδα καθυστέρησης στην υλοποίηση του προγράμματος της δακοκτονίας είχαμε λόγω της καθυστερημένης άφιξης της μελάσας που χρησιμοποιείται στους δολωματικούς ψεκασμούς.
Οι πρώτος ψεκασμός ξεκίνησε στις 30 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου και ήταν καθολικός, όπως προβλέπεται από το σχεδιασμό του προγράμματος δακοκτονίας. Δηλαδή ψεκάστηκαν όλα τα ελαιόδεντρα της Λέσβου για να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός του δάκου.
Στις 12 Ιουλίου αναρτήθηκαν οι δακοπαγίδες προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα του πρώτου ψεκασμού. Στις 16 Ιουλίου διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες περιοχές της Λέσβου υπήρχε σημαντικός πληθυσμός δάκου (έως και 400 έντομα). Σε άλλες περιοχές ο πληθυσμός ήταν πολύ μικρότερος (έως 30 έντομα ανά δακοπαγίδα).
Με βάση τον προγραμματισμό, ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός θα έπρεπε να ξεκινήσει την Τετάρτη 21 Ιουνίου, όμως θα ξεκινήσει στις 28 του μήνα επειδή δεν ήρθαν έγκαιρα να αναγκαία υλικά. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε μόλις την περασμένη Παρασκευή τις απαραίτητες ποσότητες μελάσας, η οποία χρησιμοποιείται για την προσέλκυση του δάκου στα διαλύματα του εντομοκτόνου.
«Χρειάστηκε σειρά τηλεφωνημάτων και χίλια παρακάλια για να μας τα στείλουν», δήλωσε στο «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κυριάκος Βάσσος.
Η διανομή της μελάσας στα συνεργεία της δακοκτονίας ξεκίνησε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Στις περιοχές που παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση του δάκου, οι δολωματικοί ψεκασμοί θα ξεκινήσουν την Τετάρτη. Οι ψεκασμοί στις υπόλοιπες περιοχές θα ξεκινήσουν έως τις 30 Ιουλίου.
Οι υψηλές θερμοκρασίες του τελευταίου διαστήματος έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση της δραστηριότητας του δάκου στους ελαιώνες. Γι’ αυτό και ο κ. Βάσσος δηλώνει ότι φέτος η επίπτωση του δάκου στον ελαιόκαρπο είναι πολύ μικρότερη από ό,τι πέρυσι. Βέβαια, σε αυτό συμβάλλει και το ότι ο φετινός όγκος της παραγωγής είναι πολύ μεγαλύτερος.