Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Θετική εξέλιξη για την πορεία της λειτουργίας της Εφορίας της Λήμνου χαρακτηρίζουν οι φορείς του νησιού τη λειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα του νέου σχήματος που θα εξυπηρετεί τους Λημνιούς φορολογουμένους μετά το κλείσιμο της ΔΟΥ στις 2 Σεπτεμβρίου.
Κάτι μεταξύ ΔΟΥ και Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) είναι αυτό που δρομολογείται να λειτουργήσει στη Λήμνο, ένα διευρυμένο ΓΕΦ, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του μεθαύριο Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Γραφείο θα λειτουργεί με περισσότερους απ’ τους μισούς υπαλλήλους, καθώς οι τρεις από τους 11 ειδοποιήθηκαν να παρουσιαστούν την 1η Οκτωβρίου στη ΔΟΥ Μυτιλήνης. Οι υπόλοιποι παραμένουν στο νησί, οι τρεις τουλάχιστον για μεταβατική περίοδο, ενώ οι άλλοι θα στελεχώσουν το νέο διευρυμένο ΓΕΦ.
Εν τω μεταξύ, χθες Παρασκευή το πρωί, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Φορέων της Λήμνου μαζί με πολίτες συμμετείχαν σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της πρώην ΔΟΥ Λήμνου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε καθώς υπήρξε επίσημη εξαγγελία της λειτουργίας του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων από χθες Παρασκευή, κάτι που δεν έγινε καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του Taxisnet 2 και δεν έχουν δοθεί κωδικοί πρόσβασης.
Ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση μαζί με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσανταρλιώτη, δήλωσε στο «Ε»: «Επιδιώκουμε να γίνονται όλες οι συναλλαγές στη Λήμνο και όλες οι δραστηριότητες για την πλήρη εξυπηρέτηση των Λημνιών. Είμαστε σε εγρήγορση και περιμένουμε να δούμε έμπρακτα τα όσα έχει υποσχεθεί το αρμόδιο Υπουργείο.»
Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Φορέων κάλεσαν τους πολίτες από τη Δευτέρα που θα λειτουργήσει το Γραφείο, να προσέλθουν στο ΓΕΦ προκειμένου να έχουν εικόνα για το ποιες εργασίες τελικά μπορούν να γίνουν στο νησί. Όμως οι Φορείς αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, γιατί μπορεί να πιστεύουν ότι κέρδισαν επί της ουσίας, αλλά επιθυμούν να το δουν και στην πράξη.
Απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης αναστολής των δημάρχων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου
Νόμιμη η κατάργηση της ΔΟΥ!
Αντιδράσεις προκάλεσε στη Λήμνο και στα άλλα νησιά όπου καταργήθηκαν οι ΔΟΥ, η απόρριψη της αίτησης αναστολής από την Επιτροπή Αναστολών τού ΣτΕ που είχαν καταθέσει στις 11 Δεκεμβρίου τού 2012 ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, και ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής.
Οι δύο δήμαρχοι μαζί με άλλους θιγόμενους από αυτό το μέτρο δημάρχους νησιών, είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και με αίτησή τους ζητούσαν την αναστολή της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία αφορούσε στην κατάργηση της ΔΟΥ Λήμνου.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 397/2013 απόφαση, απέρριψε την αίτηση των δύο δημάρχων, καθώς έκρινε ότι δε συντρέχουν οι εξαιρετικοί εκείνοι λόγοι οι οποίοι θα ήταν ικανοί να δικαιολογήσουν την αναστολή της Υπουργικής Απόφασης.Αντιθέτως, αποδέχεται την αναγκαιότητα λήψης του συγκεκριμένου μέτρου για λόγους «γενικότερου και επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, οι οποίοι συνάπτονται με την επίτευξη δημοσιονομικού οφέλους και τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και του δημοσίου χρέους». Παράλληλα, αποδέχεται τον ισχυρισμό του Υπουργείου περί πρόνοιας της νησιωτικότητας. Και δε φτάνει μόνο αυτό, η Επιτροπή Αναστολών τού ΣτΕ σπεύδει να χαρακτηρίσει ως απαράδεκτο το αίτημα της αναστολής από τους δύο δήμους.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο κ. Χατζηδιαμαντής δήλωσε στο «Ε»: «Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, την αιτιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου αμφισβητούμε. Με έωλα επιχειρήματα, η Πολιτεία εφάρμοσε μια απόφαση που είναι εις βάρος όλων των φορολογουμένων του νησιού μας. Η χθεσινή απόφαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών διαχώρισε τη Λήμνο και την Κάρπαθο από τις άλλες νησιωτικές περιοχές. Θα το λέμε συνέχεια μέχρι να μας ακούσουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, χωρίς καμμία λογική, χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος. Δυστυχώς το κράτος αποχωρεί συστηματικά από τη Λήμνο.»
Αναγνωρίζεται…
Από την άλλη πλευρά, αίσθηση έχει προκαλέσει το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών που στάλθηκε στη ΔΟΥ Λήμνου την Τετάρτη, με το οποίο αναγνωρίζεται η ιδιομορφία της Λήμνου και της Καρπάθου και το οποίο προχωρά στην εφαρμογή ενός ειδικού καθεστώτος για τα δύο νησιά.Όμως και αυτή η προσωρινή λύση που δόθηκε, δεν επιλύει ουσιαστικά κανένα από τα προβλήματα που δημιούργησε η κατάργηση της Εφορίας. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι στη Λήμνο θα παραμείνουν τρεις υπάλληλοι, οι οποίοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους 11 που είχε η ΔΟΥ μέχρι την ημέρα της κατάργησής της.
Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικρατεί στη Γενική Γραμματεία Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα αφήνοντας έκθετους ακόμη και υπουργούς, όπως τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος κατά την τελευταία επίσκεψή του στο νησί είχε δεσμευτεί για την παραμονή στη ΔΟΥ τεσσάρων υπαλλήλων και ενός ακόμη ταμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων γρήγορα αντιλήφθηκαν τη μηδενική αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης απόφασης και τώρα σπεύδουν να διορθώσουν το «λάθος». Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος στους διαδρόμους της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, όταν ένας Λημνιός απευθυνόμενος σε στέλεχος του Υπουργείου, ζήτησε να ενημερωθεί για τον τρόπο εξυπηρέτησης 17.000 Λημνιών, παίρνοντας ως απάντηση ότι λύση δεν είναι η μεταφορά τους στη Μυτιλήνη και θα πρέπει να γίνει κάτι γι’ αυτό.
Οικονομική κύκλοι εκτιμούν ότι από μόνο του το Υπουργείο έχει αντιληφθεί το «λάθος» και αναζητά τρόπους για τη διόρθωσή του, καθώς οι επιπτώσεις του κλεισίματος της ΔΟΥ δεν αφορούν απλά στην απίστευτη ταλαιπωρία των φορολογουμένων, αλλά κυρίως στη σημαντική απώλεια εσόδων για το κράτος.
ΔΟΥ ειδικού καθεστώτος!
Έντονη κινητικότητα στο θέμα λειτουργίας του νέου σχήματος μετά την καταργηθείσα ΔΟΥ της Λήμνου, καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ύστερα και από το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί το Υπουργείο Οικονομικών από αυτήν του την απόφαση.
Με έγγραφο που στάλθηκε από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων στη ΔΟΥ Λήμνου, περιγράφεται ο τρόπος που θα λειτουργήσει από δω και πέρα η Εφορία, ενώ γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις ΔΟΥ Λήμνου και Καρπάθου, όπου θα υπάρξει ειδική αντιμετώπιση λόγω της νησιωτικής ιδιομορφίας των δύο περιοχών.Συγκεκριμένα, προβλέπεται να λειτουργήσει κάτι ενδιάμεσο της ΔΟΥ και των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, ενώ ζητήθηκε από το προσωπικό σχεδόν στο σύνολό του να παραμείνει στο νησί για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή που πάρθηκε για τη ΔΟΥ Λήμνου, δεν αφορούσε μόνο στο ζήτημα της εξυπηρέτησης και της μετακίνησης των Λημνιών φορολογουμένων από τη Λήμνο στη Μυτιλήνη, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Εσόδων είχε από νωρίς την εικόνα της μεγάλης απώλειας εσόδων που θα απέρρεε από μια τέτοια απόφαση.
Γι’ αυτούς τους λόγους, επιλέχθηκε μια ενδιάμεση λύση, η οποία όπως τονίζουν οι φορείς του νησιού θα πρέπει να είναι βιώσιμη και να μη μείνει μόνο στο σχεδιασμό, με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων στο νησί και την αποτροπή κάθε μετακίνησης.