Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Την κάθετη αντίθεσή του στην ανάπτυξη των οστρεοκαλλιεργειών στον κόλπο της Καλλονής εκφράζει ο Αγροτικός Σύλλογος Παράκτιας Επαγγελματικής Αλιείας «Ο Άγιος Νικόλαος», θεωρώντας πως οι μέχρι σήμερα οστρακαλιευτικές επιχειρήσεις που λειτούργησαν στον κόλπο της Καλλονής, μόνο κακό έχουν κάνει, καθώς αντί να ασχοληθούν με την παραγωγή οστράκων, το μόνο που έκαναν ήταν να νοικιάζουν μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις εντός του κόλπου, στις οποίες αλίευαν παράνομα τα φυσικά αποθέματα οστράκων. Αυτά συνέβαιναν τόσο στον κόλπο της Καλλονής, όσο και στον κόλπο της Γέρας, τονίζει ο Σύλλογος σε έγγραφο που έστειλε στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Μάλιστα ο Σύλλογος πιστεύει πως αυτή η τακτική είχε ως αποτέλεσμα τα δήθεν καλλιεργούμενα μύδια να μεταλλαχθούν σε χάβαρα, να εξαπλωθούν ταχύτητα σε μεγάλες εκτάσεις του Κόλπου Καλλονής, να μετατρέψουν το οικοσύστημα και τώρα να εμποδίζουν την ανάπτυξη των φυσικώς παραγόμενων χτενιών, κυδωνιών και άλλων οστρακόδερμων, τα οποία κινδυνεύουν να εξαφανισθούν. Κατόπιν προσφυγών και έντονων κινητοποιήσεων, οι μισθώσεις στον Κόλπο Καλλονής ανακλήθηκαν.
Ο Σύλλογος, που ιδρύθηκε προσφάτως και εκπροσωπεί 1.540 επαγγελματίες αλιείς της Λέσβου, ανοίγει εκ νέου το θέμα επειδή φοβάται πως θα γίνει νέα προσπάθεια μίσθωσης θαλασσίων εκτάσεων στις περιοχές όπου αναπτύσσονται τα όστρακα εντός των Κόλπων Καλλονής και Γέρας, εν όψει της εκπόνησης του χωροταξικού του Κόλπου Καλλονής.
Στο παρελθόν, η Νομαρχία Λέσβου είχε χρηματοδοτήσει επιστημονική μελέτη για τον κόλπο της Καλλονής, η οποία έδειξε ότι στις θέσεις που στο παρελθόν αναπτύσσονταν τα χτένια, τώρα αναπτύσσονται τα χάβαρα. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η βασική αιτία για την οποία δεν μπορεί να ανακάμψει ο πληθυσμός των χτενιών, είναι η «κατάληψη» του χώρου από τα χάβαρα.
O πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτης Νανίδης, σε δήλωσή του στο «Ε» αναφέρει: «Εμείς εκείνο που ζητάμε, είναι να ασχοληθεί με το ζήτημα το Περιφερειακό Συμβούλιο και να αναλάβει τις ευθύνες του. Με το νέο χωροταξικό σχεδιασμό μπορούν να νοικιαστούν μεγάλες εκτάσεις σε ιδιώτες, οι οποίοι δεν πρόκειται να παράγουν όστρακα. Εκείνο που θα κάνουν, θα είναι να αλιεύουν τα χάβαρα που υπάρχουν στον κόλπο και είναι περισσότερα, πολλές χιλιάδες τόνοι. Η ζημιά για τους παράκτιους αλιείς θα είναι τεράστια.»