
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με το σταγονόμετρο προμηθεύτηκαν το πετρέλαιο θέρμανσης στη Λέσβο
Αποτέλεσμα της εξίσωσης των φόρων πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης ήταν η τιμή του δεύτερου να εκτιναχθεί στα ύψη. Ήρθε ως «φυσιολογικό επακόλουθο» η κατρακύλα, σε σχέση με πέρυσι, της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης.
Αποτέλεσμα της εξίσωσης των φόρων πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης ήταν η τιμή του δεύτερου να εκτιναχθεί στα ύψη. Ήρθε ως «φυσιολογικό επακόλουθο» η κατρακύλα, σε σχέση με πέρυσι, της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. Σε τέτοιο βαθμό, που πολλοί από τους πρατηριούχους του νησιού σκέφτονται να διακόψουν την ενασχόλησή τους με αυτό την επόμενη κιόλας χειμερινή περίοδο.
Στη Λέσβο η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης άγγιξε σε κάποιους βενζινοπώλες το 80% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τόσο του προέδρου του Συλλόγου Βενζινοπωλών Λέσβου, Τάκη Τυροπώλη, όσο και του γενικού διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτη Κουτλή.
Η οικονομική κρίση ήταν καθοριστικός παράγοντας για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Η αύξηση της τιμής έφτασε και το 40% σε σχέση με πέρυσι κάποιες στιγμές, οπότε δεδομένης της έλλειψης χρημάτων η αγορά πετρελαίου περικόπηκε…
Όπως ο κ. Τυροπώλης υποστηρίζει, στην εξέλιξη αυτή βοήθησαν οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες του φετινού χειμώνα, αλλά και η στροφή των καταναλωτών σε άλλες μορφές θέρμανσης. Χαρακτηριστικά υποστήριξε ότι από το σύνολο των πελατών του, το 30% ανήκει σε αυτούς που πλέον χρησιμοποιούν ξυλόσομπες ή τζάκια για να ζεσταθούν, ενώ κάποιοι άλλοι αγοράζουν πέλλετ ή ανάβουν για λίγες ώρες το κλιματιστικό. Ακόμη δεν έλειψαν κι εκείνοι που είχαν προμηθευτεί από πέρυσι το πετρέλαιο για να προλάβουν τις αυξήσεις τιμών.
«Αν δεν αλλάξει το υπάρχον καθεστώς όσον αφορά στο φόρο, τα ποσοστά χρόνο με το χρόνο ολοένα θα μειώνονται», είπε ο κ. Τυροπώλης και τόνισε ότι ο φόρος αντιστοιχεί σε 0,28 λεπτά της τιμής του λίτρου του πετρελαίου. «Αν ο φόρος δεν πέσει τουλάχιστον 10%, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε», κατέληξε.
Ο κ. Γιώργος Παυλής
«Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας»
Οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται για την υπάρχουσα κατάσταση, καθώς αυτή τούς οδηγεί σιγά - σιγά σε τέλμα, με τα πρατήρια να κλείνουν και τους επιχειρηματίες να φτάνουν σε οικονομικό αδιέξοδο. Φέτος ο αριθμός των επαγγελματιών της Λέσβου που ασχολήθηκαν με το πετρέλαιο θέρμανσης, μειώθηκε κατά 30%, ενώ του χρόνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός τους θα περιοριστεί κι άλλο.
«Η πτώση ξεπέρασε το 70%», είπε ο πρατηριούχος Κωνσταντίνος Γονιδέλλης στο «Ε», τονίζοντας ότι λίγοι ήταν οι λέβητες που γέμισαν φέτος, ενώ οι ιδιοκτήτες τους φρόντιζαν να προμηθεύονται την ποσότητα που θεωρούσαν ότι ήταν αρκετή για να περάσουν το χειμώνα.
Ο συνάδελφός του Δημήτρης Αϊβαλιώτης, μιλώντας με νούμερα, είπε ότι τον Ιανουάριο του 2012 είχε αγοράσει και πουλήσει περίπου 12.000 χιλιόλιτρα πετρέλαιο, όταν τον αντίστοιχο μήνα φέτος εμπορεύτηκε περί τα 5.000 χιλιόλιτρα πετρελαίου θέρμανσης.
Ο κ. Κωνσταντίνος Κατεβάτης
«Να ‘ναι καλά τα φανελένια σεντόνια»
«Να ‘ναι καλά τα φανελένια σεντόνια», είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ένας πολίτης στο «Ε», ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Με τη φράση αυτή, αποτύπωσε την εικόνα η οποία σχηματίστηκε σε πολλά σπίτια του νησιού, όπου φέτος δεν άναψαν τα καλοριφέρ ή περιορίστηκαν οι ώρες λειτουργίας τους. Ο ίδιος αυτός πολίτης είπε ότι το βράδυ εκείνος και η οικογένειά του φρόντισαν να μην μπαίνει από πουθενά κρύο και τυλίγονταν στις κουβέρτες για να ζεσταθούν.
«Όταν βγάζεις 500 ευρώ το μήνα, σαφώς δε σου φτάνουν για ν’ αγοράσεις πετρέλαιο», είπε ο κ. Γιάννης Αθανασιάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν άναψε καθόλου τα καλοριφέρ, αλλά αγόρασε ξυλόσομπα για να θερμανθεί εκείνος και η οικογένειά του. Επεσήμανε ακόμη ότι η αύξηση του φόρου ήρθε σε μία εποχή που οι περισσότεροι στην Ελλάδα, αν όχι όλοι, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με μισθούς και συντάξεις να παίρνουν την κάτω βόλτα.
«Δεν προμηθευτήκαμε όσο παίρναμε τις προηγούμενες χρονιές», είπε ο κ. Γιώργος Παυλής. Ο ίδιος συνταξιούχος χαρακτήρισε απαράδεκτη την αύξηση της τιμής όταν η ανέχεια μαστίζει τις περισσότερες οικογένειες, πράγμα που θα ‘πρεπε να ληφθεί υπόψη πριν από την υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής.
Την αμφισβήτησή του για την πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασε ο κ. Κωνσταντίνος Κατεβάτης, που τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές έγιναν με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, αλλά αυτό δεν επετεύχθη, καθώς η μείωση της κατανάλωσης ανέτρεψε τις όποιες προσδοκίες.