Περί «Βούδα» και «Γραικύλων» ο λόγος…

01/07/2012 - 05:56
Αντιμνημονιακό αγώνα κήρυξαν χθες ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας, Απόστολος Πατέστος, και το μέλος τού Δ.Σ. της Τράπεζας Θράσος Καλογρίδης [Υπάρχει βίντεο]
Βουνάτσος, Πατέστος, Καλογρίδης, κήρυξαν «αντιμνημονιακό αγώνα» για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου

Αντιμνημονιακό αγώνα κήρυξαν χθες ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας, Απόστολος Πατέστος, και το μέλος τού Δ.Σ. της Τράπεζας Θράσος Καλογρίδης. Στις δυόμισι ώρες που κράτησε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, εξαπέλυσαν μύδρους κατά της ΕΣΤΕ (Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας), του προέδρου της, Νικόλαου Μυρτάκη, της Τράπεζας της Ελλάδος και του διευθυντή Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, Ιωάννη Γούσιου. Χαρακτηριστικές ήταν οι εκφράσεις «Βούδας», που χρησιμοποιήθηκε για τον κ. Μυρτάκη, και «Γραικύλοι», για τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος. Κυρίως, όμως, καταφέρθηκαν κατά της τρόικας, αφού θεωρούν ότι οι κατευθύνσεις που αυτή δίνει για τη δημιουργία δύο η τριών μεγάλων ομίλων τραπεζών είναι ο λόγος που έκλεισε η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου.

Μάλιστα τόνισαν ότι σε συνεργασία με τους πολιτικούς παράγοντες του νησιού και εξειδικευμένους νομικούς, θα προσπαθήσουν να πετύχουν την επανασύσταση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου.



Ζητείται χρηματοδότηση

Ο δήμαρχος Λέσβου, μορφοποιώντας το αίτημα που συγκροτείται από την επιτροπή που συνέστησαν ο Δήμος, το Επιμελητήριο Λέσβου και το Δ.Σ. της Τράπεζας, είπε πως στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου μέσα από τους πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να επαναλειτουργήσει. Η χρηματοδότηση αυτή θα πάψει όταν λυθούν τα οικονομικά προβλήματά της.
Ο κ. Πατέστος χαρακτήρισε την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος άδικη, βίαιη και μη νόμιμη. Όταν τον ρωτήσαμε πού στηρίζει την άποψη ότι η απόφαση ήταν παράνομη, μας απάντησε ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η Τράπεζα της Ελλάδος μπορούσε να πάρει άλλο, επιεικέστερο μέτρο και συγκεκριμένα να τοποθετήσει επίτροπο, όπως είχε κάνει το 2005. Τόσο ο κ. Πατέστος, όσοι και οι κ.κ. Καλογρίδης και Βουνάτσος, πιστεύουν ότι η ΕΣΤΕ γνώριζε ότι πρόκειται να γίνει ανάκληση της άδειας λειτουργίας των συγκεκριμένων τριών τραπεζών, αλλά δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει. Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας, Παρασκευάς Καραϊσκάκης, ο οποίος είπε ότι πριν ένα μήνα, σε συνάντηση, ο κ. Μυρτάκης είχε δηλώσει πως ο καθένας θα προσπαθήσει να σωθεί μόνος του.
Ρωτήσαμε τον κ. Πατέστο αν είχε γίνει κρούση προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα για εξαγορά της από την Πανελλήνια Τράπεζα τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Η απάντηση του κ. Πατέστου ήταν αρνητική. Μας είπε πως είχε γίνει μια συνάντηση στην Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών, όπου διαπιστώθηκε η βελτίωση όλων των δεικτών της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου κι ο κ. Μυρτάκης πρότεινε να αναλάβει στέλεχος της Πανελλήνιας Τράπεζας το ρόλο τεχνικού συμβούλου της Συνεταιριστικής. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή, όμως αναφέρθηκε πως θα έπρεπε πρώτα να γίνει αποδοχή της από το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής. Η σχετική απόφαση θα λαμβανόταν την Τρίτη στο Δ.Σ. που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί, όπως είπε ο κ. Πατέστος, αλλά τη Δευτέρα το πρωί ανακοινώθηκε το κλείσιμο της Τράπεζας. Σε εκείνη τη συνάντηση με την ΕΣΤΕ συμμετείχαν οι κ.κ. Πατέστος, Καλογρίδης και Κουφέλος.



Υφίσταται το Δ.Σ.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής τους, ο κ. Πατέστος ανέφερε ότι το Δ.Σ. της Τράπεζας δεν έχει πάψει να υφίσταται, παρά τον ορισμό του ειδικού εκκαθαριστή. Χαρακτηριστικά είπε πως «είναι αιρετό όργανο, που θα συνεχίσει τη λειτουργία του». Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο μόνο άνθρωπος που λαμβάνει αποφάσεις για τις υποθέσεις της Τράπεζας είναι ο ειδικός εκκαθαριστής, κι αυτό ισχύει από το πρωί της Δευτέρας. Κανένα άλλο όργανο της Τράπεζας, είτε αιρετό είτε υπηρεσιακό, δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις.



Συνάντηση με την Τράπεζα της Ελλάδος
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του κ. Πατέστου ότι είχε γίνει συνάντηση μελών τού Δ.Σ. της Συνεταιριστικής με την Τράπεζα της Ελλάδος στις 8 Δεκεμβρίου τού 2011, στην Αθήνα. Στη συνάντηση εκείνη συμμετείχαν οι κ.κ. Παναγιωτέλλης, Κουφέλος, Κυρατζής, Πατέστος και Τριανταφύλλου (ο διευθυντής της Συνεταιριστικής), όπου κρατήθηκαν πρακτικά, τα οποία παρουσίασε ο κ. Πατέστος. Σε αυτά αναγράφονται τα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά της Συνεταιριστικής, μεταξύ των οποίων ήταν και το αίτημα να δημιουργηθεί κατάστημα της Τράπεζας στη Χίο. Στα πρακτικά της συνάντησης το μόνο που αναφέρεται ως απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν πως θα έπρεπε να βρεθεί βιώσιμη λύση λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία, όπως είπε ο κ. Πατέστος, χωρίς να δίνεται καμμία περαιτέρω οδηγία ή κατεύθυνση.
Λίγες μέρες αργότερα, ο κ. Τριανταφύλλου απάντησε στην Τράπεζα της Ελλάδος, με έγγραφο στο οποίο αναφερόταν πως η εξέλιξη των δεικτών της Τράπεζας παρουσιάζει βελτίωση. Διαβάζοντας αυτό το έγγραφο ο κ. Πατέστος, είπε ότι ο δείκτης ρευστότητας ανερχόταν στο 10,03%, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος ζητούσε να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 12%. Οι καταθέσεις κυμαίνονταν μεταξύ 55 και 56 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά τον κ. Πατέστο. Ωστόσο, οι καταθέσεις της Συνεταιριστικής στις 30 Σεπτεμβρίου φαίνεται να ανέρχονταν στα 63,2 εκατομμύρια και κατά συνέπεια δεν επρόκειτο για αύξηση, αλλά για μείωση. Εκτός και αν στο μεσοδιάστημα είχε υπάρξει πολύ μεγαλύτερη κάμψη, που ανασχέθηκε το Δεκέμβριο.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας ήταν στο 5%, αλλά αν αφαιρούνταν οι επισφάλειες των 8,5 εκατ. ευρώ που καταγράφονταν στον ισολογισμό, θα διαμορφώνονταν στο 15,5% κατά τον κ. Πατέστο. Συμπλήρωσε δε, ότι άλλες τράπεζες, εμπορικές και συνεταιριστικές, έχουν πολύ χειρότερους δείκτες.



«Ταραγμένος…»

Εμφανώς ταραγμένος ήταν όταν τοποθετήθηκε το μέλος τού Δ.Σ. και πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θράσος Καλογρίδης, που με ένταση στη φωνή του είπε ότι ήρθε «η ώρα να ειπωθούν τα πράγματα επώνυμα, να ειπωθεί ποιοι φταίνε και ποιοι δε φταίνε, καθώς τώρα πια δεν υπάρχει κανένας λόγος που να επιβάλλει τη σιωπή», εννοώντας ότι δεν τίθεται πλέον θέμα προστασίας των συμφερόντων της Τράπεζας και των μελών της. Αμέσως μετά προσέθεσε ότι «όσο αναπνέει, δε θα σταματήσει να αγωνίζεται για να ανατρέψει την απόφαση που έκλεισε την Τράπεζα μέσα σε ένα βράδυ».
Ο κ. Καλογρίδης κατηγόρησε την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν έχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί, όπως είναι το μέλλον των δανείων της Τράπεζας, οι επενδύσεις τού ΕΣΠΑ που πραγματοποιούνται μέσω της Συνεταιριστικής κ.ά..
Έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ήταν η τοποθέτηση του Παρασκευά Καραϊσκάκη, προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας, ο οποίος ανέφερε ότι πίσω του έχει 37 εργαζομένους, στους οποίους δεν ξέρει τι να πει για το μέλλον τους. Μίλησε για εργαζόμενο ο οποίος για να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας, πληρώνει κάθε μήνα 800 ευρώ και δεν ξέρει τι θα κάνει αύριο, και για μάνες που δεν ξέρουν αν θα έχουν τη δυνατότητα να ταΐσουν τα παιδιά τους τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Καραϊσκάκης υπεραμύνθηκε της άποψης πως θα πρέπει όποια τράπεζα πάρει τις καταθέσεις, να πάρει και το προσωπικό της Συνεταιριστικής, όπως έγινε στην Proton Bank και την Aspis Bank. Ωστόσο, όπως προσέθεσε, στόχος οφείλει να είναι η επαναλειτουργία της Τράπεζας.
PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey