Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, για τις οποίες μάλιστα, επειδή «χάσκουν» από παντού, κάθε ημέρα από την περασμένη Τετάρτη, οπότε και ανακοινώθηκαν τα μέτρα, το ΥΠΕΧΩΔΕ παρέχει και νέες διευκρινίσεις (γεγονός βέβαια που αποδεικνύει στην πράξη και πόσο... καλά έχουν μελετηθεί οι νέες ρυθμίσεις)
Με ελληνική «πατέντα» οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους
Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, για τις οποίες μάλιστα, επειδή «χάσκουν» από παντού, κάθε ημέρα από την περασμένη Τετάρτη, οπότε και ανακοινώθηκαν τα μέτρα, το ΥΠΕΧΩΔΕ παρέχει και νέες διευκρινίσεις (γεγονός βέβαια που αποδεικνύει στην πράξη και πόσο... καλά έχουν μελετηθεί οι νέες ρυθμίσεις). Οι νούμερο 1 κερδισμένοι είναι οι κατασκευαστές, αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ τούς έκανε όλα τα... χατίρια, ακόμη και αυτό που ζητούσαν να υπάρξει πρόβλεψη για «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων και στα κτήρια που κατασκευάζονται ήδη και οι νέοι ιδιοκτήτες τα έχουν αγοράσει, είτε με προσύμφωνο είτε με συμβόλαιο (το μέτρο «πιάνει» ουσιαστικά όλες τις κατασκευές και τις νέες οικοδομές, αφού οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν για ακίνητα για τα οποία οι οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί μέχρι και τις 2 Ιουλίου 2009). Οι κατασκευαστές ζήτησαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση με το σκεπτικό ότι σε αντίθετη περίπτωση και εν μέσω κρίσης θα ανακοπεί και η όποια οικοδομική δραστηριότητα υπάρχει αυτήν τη στιγμή.
Συμπέρασμα: Η Ελληνική Πολιτεία παραιτείται και επισήμως, παραδεχόμενη ουσιαστικά ότι οι νόμοι ναι μεν υπάρχουν, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν, επειδή το ίδιο το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει την αυθαίρετη δόμηση, εξ ου και την «τακτοποιεί». Παρεμπιπτόντως, παρόμοιο αίτημα υπέβαλαν - εκ των υστέρων όμως - και οι ιδιοκτήτες για τις άδειες που εκκρεμούν λόγω κάποιων τελευταίων λεπτομερειών στις πολεοδομίες, για τις οποίες έχουν πληρώσει οι ιδιοκτήτες τους και δεν τις πιάνει η ρύθμιση, αφού θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα ύψη των υπογείων και στις διαστάσεις των ημιυπαίθριων σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις. Οι άδειες αυτές υπολογίζονται κοντά στις 40.000.
Παρελθόν τα στεγαστικά για το 100% της αξίας του ακινήτου
Μπορεί το Δημόσιο να έχει ανακοινώσει ότι εγγυάται το υπόλοιπο 25% της αξίας του ακινήτου για το οποίο πλέον οι τράπεζες δεν χορηγούν στεγαστικά, ωστόσο, από την πλευρά τους, τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα δε φαίνεται να είναι διατεθειμένα να παρέχουν δάνεια για το 100% της εμπορικής αξίας ενός ακινήτου. Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η εγγύηση του Δημοσίου είναι ακόμη στα χαρτιά, ενώ οι ιδιώτες θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα να βάζουν ίδια συμμετοχή για το 20% - 30% της αξίας του ακινήτου για το οποίο ζητούν το στεγαστικό.