Κοντά στους 7.000 τόνους διαμορφώνεται η παραγωγή ελαιόλαδου στη Λέσβο. Τα στοιχεία από τα ελαιοτριβεία θα φθάσουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας την Τρίτη, ήδη όμως η παραγωγή είχε διαμορφωθεί στους 6.500 τόνους ελαιόλαδου.
Κοντά στους 7.000 τόνους διαμορφώνεται η παραγωγή ελαιόλαδου τέλη Φεβρουαρίου στη Λέσβο. Τα στοιχεία από τα ελαιοτριβεία αναμένεται να φθάσουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας την Τρίτη, ήδη όμως απ’ τα μέσα του μήνα η παραγωγή είχε διαμορφωθεί στους 6.500 τόνους ελαιόλαδου, ενώ είχε συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής ελαιόκαρπου. Με δεδομένο ότι κάποια ελαιοτριβεία ετοιμάζονται να κλείσουν, εκτιμάται ότι η παραγωγή λαδιού για όλη την ελαιοκομική περίοδο δε θα ξεπεράσει σε επίπεδο Λέσβου τους 8.000 τόνους. Στα επίπεδα αυτά είχε εκτιμήσει τον όγκο της παραγωγής η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας.
Η τιμή παραγωγού στη Λέσβο έχει διαμορφωθεί στα 2,10 ευρώ για τα τρία δέκατα και στα 1,90 ευρώ ο άσσος. Την Τετάρτη η τιμή παραγωγού στην Καλαμάτα κινούνταν μεταξύ 2,05 και 2,10. Σε ρεπορτάζ του Κώστα Κοντοθανάση στην εφημερίδα «Θάρρος» της Μεσσηνίας, τονιζόταν ότι προσφέρονταν σε Ιταλούς εμπόρους λάδια με τιμή παράδοσης στην Ιταλία 2,20 ευρώ το κιλό και αυτοί δεν αγοράζουν. Στο νομό Ηρακλείου, οι τέσσερις ενώσεις παίρνουν λάδια με τιμή 2,00 ευρώ το κιλό για οξύτητα 0,3. Κάθε δέκατο παραπάνω σημαίνει τρία λεπτά λιγότερα στην τιμή, δηλαδή 1,97 ευρώ το κιλό για το 0,4 και 1,94 ευρώ το κιλό για το 0,5. Στη Λακωνία η τιμή παραγωγού είχε διαμορφωθεί στα 2,10 ευρώ το κιλό, στη Ζάκυνθο είναι 2,00 ευρώ και στα Φιλιατρά 2,10 ευρώ το κιλό.
Τόσο στη Λέσβο, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η εικόνα της αγοράς είναι απογοητευτική. Οι έμποροι και οι τυποποιητές αγοράζουν ελάχιστες ποσότητες ελαιόλαδου, σχεδόν βυτίο προς βυτίο. Σε αυτό συμβάλλει και οι οικονομική κρίση, καθώς οι τυποποιητές, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, αποφεύγουν να δημιουργήσουν αποθέματα, φοβούμενοι το υψηλό κόστος του τραπεζικού δανεισμού. Σωτήρια για τους παραγωγούς είναι η χύμα διακίνηση του ελαιόλαδου, αφού πετυχαίνουν τιμές καλύτερες μέχρι και 60% από αυτές που δίνουν οι ιδιώτες έμποροι και οι συνεταιριστές.
Εκτός Ελλάδας
Στο διεθνές εμπόριο του ελαιόλαδου, εκείνο που κυριαρχεί είναι οι ζυμώσεις εκ μέρους των ισπανικών εταιρειών, που σημειωτέον είναι πολύ ικανές στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και παγκόσμια δίκτυα διανομής (Wal-Mart, Cargill) για μαζική προώθηση ενός παρθένου ελαιόλαδου που μοιάζει στη γεύση με ένα μεσαίας και χαμηλής ποιότητας extra παρθένο ελαιόλαδο, με κόστος παραγωγής περί τα 2,00 ευρώ το κιλό και πώληση περί τα 3,00 ευρώ. Σε αυτές τις εκτιμήσεις συνηγορούν και οι πληροφορίες μας ότι ιδιώτες έμποροι τροφίμων των ΗΠΑ είχαν ζητήσει να αγοράσουν βιολογικό λάδι από τη Λέσβο σε πολύ χαμηλές τιμές. Συγκεκριμένα, ζήτησαν να τους παραδοθεί συσκευασμένο, σε φιάλες του μισού λίτρου, προς έξι ευρώ το λίτρο. Αν κανείς από την τιμή αυτή αφαιρέσει τα κόστη τυποποίησης και μεταφοράς, οδηγούμαστε σε μια τιμή παραγωγού δύο ευρώ ανά κιλό ελαιόλαδου. Η εμπορική αυτή συμφωνία ματαιώθηκε, ωστόσο η προσφορά που έγινε δείχνει την τάση της αγοράς. Οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που επικρατούσαν στην Ισπανία στα μέσα του μήνα ήταν: Χαέν 1,98 ευρώ, Κόρδοβα 1,98 ευρώ έως 2,01 ευρώ, Σεβίλλη 2,04 ευρώ, Γρανάδα 1,98 ευρώ.