Άγνωστης έκτασης ταλαιπωρία επιφυλάσσει η κατάθεση των αιτήσεων για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης που θα γίνει φέτος τον Απρίλιο. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε νέους ορθοφωτοχάρτες και δορυφορικούς χάρτες, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ευκρίνεια.
Άγνωστης έκτασης ταλαιπωρία επιφυλάσσει η κατάθεση των αιτήσεων για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης που θα γίνει φέτος τον Απρίλιο. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε νέους ορθοφωτοχάρτες και δορυφορικούς χάρτες, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ευκρίνεια και απεικονίζουν πολύ καλύτερα τις φωτογραφημένες εκτάσεις. Με βάση τους νέους χάρτες, η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης επιβάλλεται να γίνει με την επανατοποθέτηση των στοιχείων κάθε αγροκτήματος πάνω στο νέο χάρτη. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα κρατήσει ένα χρόνο τουλάχιστον, αφού στους χάρτες υπάρχουν πολλές και σημαντικές αλλαγές. Από όλη αυτήν τη διαδικασία, θα προκύψουν νέα προβλήματα για τους αγρότες και τους παραγωγούς που έχουν ανεντόπιστα αγροκτήματα ή οι εκτάσεις που δηλώνουν είναι διαφορετικές από τις εκτάσεις που εμφανίζονται να διαθέτουν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου.
Πιο απλά, όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα νέο μεγάλο φόρτο εργασίας για τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους των ενώσεων συνεταιρισμών που ασχολούνται με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης των παραγωγών. Επειδή θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό, θα πρέπει οι επιδοτήσεις του 2009 να πληρωθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη διαδικασία της πιστωτικής διευκόλυνσης. Δηλαδή να πάρει η κυβέρνηση δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα για να καταβάλει τις επιδοτήσεις κι όταν αργότερα ολοκληρωθεί η διαδικασία, να κλείσει το θέμα του δανείου.
Αλλάζουν οι γεωγραφικές ενότητες
Με τους νέους χάρτες αλλάζει το μέγεθος των γεωγραφικών ενοτήτων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ορισμένα από τα χωράφια που περιλαμβάνονταν σε γεωγραφικές ενότητες τώρα να μη «χωράνε». Έτσι θα προκύψουν χωράφια που το ένα θα βρίσκεται πάνω στο άλλο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια σειρά από καραμπόλες που θα οδηγήσουν τη μεταφορά χωραφιών από τη μία ενότητα στην άλλη.
Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκύψει αν στους νέους χάρτες γίνει αυστηρός προσδιορισμός των επιλέξιμων εκτάσεων. Δηλαδή των εκτάσεων που μπορούν να δηλωθούν ότι καλλιεργούνται ή αξιοποιούνται για την πρωτογενή παραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Είναι κοινό μυστικό ότι έως τώρα δηλώνονταν ως βοσκοτόπια δασικές εκτάσεις για να καλύψουν κάποιοι κτηνοτρόφοι τις εκτάσεις που απαιτούνταν να δηλώσουν για να πάρουν τις επιδοτήσεις που τους αναλογούσαν. Σε άλλες περιπτώσεις, δηλώνονταν ως καλλιεργούμενες εκτάσεις ρέματα, ποτάμια και χείμαρροι. Αν όλες αυτές οι εκτάσεις αφαιρεθούν, τότε θα προκύψουν μεγάλου εύρους προβλήματα που θα είναι πολύ δύσκολο να διορθωθούν μέσα σε ένα χρόνο.
Τα ανεντόπιστα
Άλλη μια πληγή για τους παραγωγούς αλλά και το ΟΣΔΕ είναι τα ανεντόπιστα αγροκτήματα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα αγροκτήματα αυτά θα πρέπει να έχουν περιοριστεί πάρα πολύ από το 2006 έως σήμερα. Όμως στις περιοχές που υπάρχουν πολύ μικρής έκτασης κτήματα (π.χ. μισού στρέμματος ή τριών στρεμμάτων) είναι δύσκολο να εξαλειφθεί το πρόβλημα. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για εκτάσεις που δεν έχουν σαφή και ξεκάθαρη οριοθέτηση. Τέτοια κτήματα υπάρχουν πάρα πολλά στην περιοχή της Γέρας, αλλά και στις σιτοπαραγωγικές περιοχές της Λήμνου. Το ξεκαθάρισμα του πραγματικού μεγέθους των κτημάτων αυτών θα πάρει πολύ χρόνο και πιθανότατα πολλοί από τους παραγωγούς που έχουν τέτοια κτήματα να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την καταβολή των επιδοτήσεων που δικαιούνται.
Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι οι παραγωγοί έχουν μικρότερες εκτάσεις από αυτές που δηλώνουν, τότε κινδυνεύουν να χάσουν όχι μόνο τις επιδοτήσεις που διεκδικούν για το 2009, αλλά και επιδοτήσεις προηγούμενων ετών.
Κι άλλο μπλέξιμο
Η καταβολή όλων των επιδοτήσεων προς τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων έχει συσχετισθεί άμεσα με το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των επιδοτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί οι εκτάσεις που δηλώνονται ως βιολογικά καλλιεργούμενες από έναν παραγωγό, να είναι διαφορετικές από τις εκτάσεις των συγκεκριμένων κτημάτων που έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ. Επίσης δεν μπορεί ένας αγρότης που λαμβάνει εξισωτική αποζημίωση να δηλώνει ότι καλλιεργεί διαφορετικές εκτάσεις από αυτές που δηλώνει για να πάρει την εξισωτική αποζημίωση. Αν λοιπόν κάποιες αγροτικές εκμεταλλεύσεις «μικρύνουν» σε έκταση, πολλοί παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη λήψη των άλλων επιδοτήσεων, στρεμματική, εξισωτική, βιολογικά κ.λπ..
Στην ουσία όλα δείχνουν ότι θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2006, τότε δηλαδή που το ΟΣΔΕ δεν είχε ούτε αρχή ούτε τέλος, αλλά σε λίγο μικρότερη έκταση.