Σταφύλια, σιτάρι… και σπαράγγι στη Λήμνο;

01/07/2012 - 05:56
Τα εδάφη της Λήμνου, εκτός από την αμπελοκαλλιέργεια και τα σιτηρά, είναι ιδανικά και για την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών, όπως την καλλιέργεια του σπαραγγιού - καθώς είναι ελαφρά εδάφη και η καλλιέργειά του θεωρείται η πλέον κατάλληλη σε τέτοιου είδους περιοχές.
Τα εδάφη της Λήμνου, εκτός από την αμπελοκαλλιέργεια και τα σιτηρά, είναι ιδανικά και για την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών, όπως την καλλιέργεια του σπαραγγιού - καθώς είναι ελαφρά εδάφη και η καλλιέργειά του θεωρείται η πλέον κατάλληλη σε τέτοιου είδους περιοχές. Τις διαπιστώσεις αυτές, μαζί με άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τις καλλιέργειες, δίνει η Εδαφολογική Μελέτη της Λήμνου, η οποία θα παρουσιαστεί μέσα στον επόμενο μήνα στους αγρότες του νησιού. Στην προχθεσινή του συνεδρίαση, το Επαρχιακό Συμβουλίου της Λήμνου ενέκρινε τη χρηματοδότηση για τη διοργάνωση σχετικής ημερίδας.

Η συγκεκριμένη μελέτη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2000 από το παράρτημα Λάρισας του ΕΘΙΑΓΕ και συγκεκριμένα από την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών, η οποία και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα INTERREG ΙΙ.
Τρεις καθηγητές εδαφολόγοι-γεωπόνοι απετέλεσαν την ομάδα που προχώρησε στην εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης και συγκεκριμένα, ο γεωπόνος-εδαφολόγος Θανάσης Χαρούλης, ο γεωπόνος-εδαφολόγος Θόδωρος Καριώτης και η εδαφολόγος-γεωπόνος Ευαγγελία Βαβουλίδου.
Η μελέτη αναλύει το έδαφος στις περιοχές του νησιού και αξιολογεί την ποιότητα και την κατάστασή του. Ο εδαφολογικός χάρτης έχει πολλές χρησιμότητες, καθώς ο γεωπόνος και ο αγρότης μπορεί να γνωρίζει την ποιότητα του εδάφους μέχρι ενάμιση μέτρο και βάση των χαρακτηριστικών που έχει, μπορεί να προσαρμόσει διάφορες καλλιέργειες σε αυτούς τους τύπους των εδαφών και να λύσει διάφορα προβλήματα θρέψης των φυτών. Μπορεί επίσης να δώσει λιπαντικές αγωγές για την κάθε καλλιέργεια και να ενημερώσει για τις κοινοτικές οδηγίες που ισχύουν, όπως για τα νερά, για το κάψιμο της καλαμιάς και για διάφορα άλλα θέματα.

Ανακοινώσεις
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Εδαφολογικής Μελέτης θα γίνουν ανακοινώσεις που αφορούν στις αμπελουργικές περιοχές, καθώς και για τα κτήματα που καλλιεργούνται σιτηρά.
Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε στο «Ε» ο γεωπόνος-εδαφολόγος Θανάσης Χαρούλης: «Πιστεύουμε ότι, από τα στοιχεία που θα παρουσιάσουμε, οι παραγωγοί θα έχουν όφελος γιατί θα προσαρμόσουν τις λιπαντικές αγωγές στις καλλιέργειές τους και θα υπάρξει οικονομικό όφελος των παραγωγών. Θα ληφθούν υπόψη οι τύποι του εδάφους για την οποιαδήποτε εγκατάσταση μιας καλλιέργειας. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των παραγωγών, αρκεί οι ίδιοι να το χρησιμοποιήσουν σωστά, με τη συνδρομή των γεωπόνων και της αρμόδιας διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξής της.»
Σχετικά με τις προτάσεις για την ανάπτυξη νέων μορφών καλλιέργειας και ειδικότερα του σπαραγγιού, ο κ. Χαρούλης υποστήριξε: «Η ίδια πρόταση είχε γίνει και στην Ξάνθη, όπου σε ορισμένες περιοχές υπάρχει μεγάλη ομοιότητα των εδαφολογικών στοιχείων με τη Λήμνο. Πολλοί από τους αγρότες ξεκίνησαν την καλλιέργεια σπαραγγιών με πολύ καλά μέχρι σήμερα αποτελέσματα.»
Ως ένα σημαντικό εργαλείο για μελλοντικές προτάσεις που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη της Λήμνου, χαρακτήρισε την Εδαφολογική Μελέτη ο προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του επαρχείου της Λήμνου, Μπάμπης Χατζόγλου, λέγοντας: «Όταν διαθέτεις ένα εδαφολογικό χάρτη, σου δίνεται η δυνατότητα να κατευθύνεις ποιες καλλιέργειες ευδοκιμούν καλύτερα σε αυτά τα εδάφη. Γίνεται και μια αξιολόγηση των υδάτων και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο για να ελέγξουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για μελλοντικές προτάσεις.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey