Το μέλλον του τουρισμού βρίσκεται στα «πράσινα» ξενοδοχεία. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: Το 21% των Βρετανών τουριστών επιθυμούν να ακολουθούν πιο «πράσινες» πρακτικές για τις διακοπές τους
Το μέλλον του τουρισμού βρίσκεται στα «πράσινα» ξενοδοχεία. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: Το 21% των Βρετανών τουριστών επιθυμούν να ακολουθούν πιο «πράσινες» πρακτικές για τις διακοπές τους, ενώ ποσοστό 34% επί συνόλου 8.000 που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας του TripAdvisor ανέφεραν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Το 80% των Γερμανών τουριστών δηλώνουν ότι τα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα παίζουν σημαντικό ή πολύ σημαντικό ρόλο όταν σχεδιάζουν τις διακοπές τους, ενώ το 1/3 των Αμερικανών υποστηρίζει ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω, αρκεί το ταξίδι και η διαμονή τους να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
Η προσέλκυση περισσότερων πελατών δεν αποτελεί το μοναδικό όφελος για τα περιβαλλοντικά, φιλικά ξενοδοχεία, αφού οι «πράσινες» πρακτικές βοηθούν τις ξενοδοχειακές αλυσίδες να κρατήσουν χρήματα στα ταμεία τους.
«Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ευαισθητοποιούνται στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, αφού σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ποσοστό 95% επισημαίνει ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερης σημασίας γι’ αυτούς σε προσωπικό επίπεδο. Πιο ευαισθητοποιημένοι είναι οι Δυτικοευρωπαίοι και οι Βορειοευρωπαίοι, ενώ οι νότιες χώρες και τα νεώτερα μέλη της Ε.Ε. ακολουθούν, με αυξανόμενη όμως περιβαλλοντική συνείδηση», επισημαίνει η κ. Ελένη Ανδρεάδη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και διευθύντρια στρατηγικού σχεδιασμού του «Sani Resort».
Το πρόβλημα
«Ο τουριστικός τομέας πραγματοποιεί το 5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με το 40% αυτού να σχετίζεται με τις αερομεταφορές. Οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως π.χ. οι Άλπεις, οι Μαλδίβες κ.τ.λ. δεν είναι πλέον “άτρωτοι” απέναντι στην κλιματική αλλαγή και ήδη επιπτώσεις έχουμε αρχίσει να βλέπουμε και στις μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ένας μέσος τουρίστας καταναλώνει πολύ περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια των διακοπών του σε σχέση με το σπίτι του - στην Ισπανία το νούμερο αυτό είναι διπλάσιο, ενώ στη Χαλκιδική το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα οξύ, πολλώ δε μάλλον που το θαλασσινό νερό “μολύνει” το πόσιμο. Επιπλέον, ο μέσος τουρίστας παράγει περισσότερα απορρίμματα στον τόπο των διακοπών του.
Ο τουρισμός φαίνεται ότι αντιδρά, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες επικεντρώνονται στις προσπάθειες να ακολουθήσουν πιο “πράσινες” πρακτικές.»
Τα οικονομικά οφέλη
Ενδεικτικά αναφέρεται εδώ ότι η Hilton έχει δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα πενταετίας 2009 - 2014 προκειμένου να μειώσει κατά 20% την κατανάλωση ενέργειας, κατά 20% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κατά 20% επίσης τον όγκο των απορριμμάτων και 10% την κατανάλωση νερού στα ξενοδοχεία της.
Η Hilton Europe & North Africa μείωσε την ενεργειακή κατανάλωση κατά 16% την τελευταία τετραετία, εξοικονομώντας 10 εκατ. δολλάρια.
Το ξενοδοχείο «London Heathrow Marriott» εξοικονόμησε 94.000 δολ. απλά μειώνοντας την ενεργειακή κατανάλωση - και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) - κατά 30%, ενώ το «Hilton» Strasbοurg μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 6,2% εξοικονομώντας 22 χιλ. δολλάρια.
Σημαντικά κόστη εξοικονομούνται και από τη μείωση της κατανάλωσης του νερού και την καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων. Για παράδειγμα, το «Marriott» Hong Kong εξοικονόμησε 13 χιλ. δολλάρια από την ανακύκλωση του χαρτιού και των μαγειρικών ελαίων, που πούλησε σε τρίτους.
Στην Ελλάδα, τα ξενοδοχεία της Aldemar σε Κρήτη, Ρόδο και δυτική Πελοπόννησο καλύπτουν πλέον με ηλιακή ενέργεια το 85% των σχετικών αναγκών τους.
H Grecotel έχει υιοθετήσει «πράσινη» πολιτική: Οι πρωτοβουλίες της εταιρείας στον τομέα της γεωργίας περιλαμβάνουν οργανικές και εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας οπωροκηπευτικών, τη δημιουργία γεωργικών πάρκων, αλλά και την προώθηση των βιολογικών ή παραδοσιακών προϊόντων στα εστιατόρια και τις αγορές των ξενοδοχείων.
«Τα ξενοδοχεία της Sani Resort κατά μέσο όρο ανακυκλώνουν μηνιαίως πάνω από δύο τόνους χαρτιού και 4,5 τόνους γυαλιού, 660 κιλά μαγειρικών ελαίων (που μετατρέπονται σε βιοκαύσιμα) και 30 κιλά μπαταριών», αναφέρει η κ. Ανδρεάδη. «Η χρήση ηλιακής ενέργειας στο “Sani Beach Hotel” μειώνει την ενέργεια που χρειάζεται να καταναλώσει κάθε πελάτης από το δίκτυο κατά 20%, μειώνοντας το ενεργειακό μας αποτύπωμα κατά 1.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.»
Απλά βήματα για «πράσινα» ξενοδοχεία
«Εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει μία μονάδα, π.χ. με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ένα ξενοδοχείο μπορεί να γίνει “πράσινο” και να εξοικονομήσει κόστη με απλές κινήσεις», αναφέρει η κ. Ανδρεάδη.
«Για παράδειγμα, οι οικολογικές κεφαλές στα τηλέφωνα των ντους, που αναμειγνύουν νερό με αέρα, μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση νερού κατά 30% (με αντίστοιχη μείωση της ενέργειας για τη θέρμανση του νερού αυτού), χωρίς να μειώνεται η ροή. Η προσεκτική παρακολούθηση για τυχόν διαρροές μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά: Μία βρύση που στάζει σε ένα ξενοδοχείο μπορεί να σπαταλά περί τα 20.000 λίτρα νερού!
Με την αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας ή LED μπορεί να εξοικονομηθεί το 1/3 της ενέργειας σε ένα ξενοδοχείο. Οι νέοι λαμπτήρες καταναλώνουν τέσσερις φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν δέκα φορές περισσότερο. Τα LED χρησιμοποιούν από 20% - 50% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις συμβατικές λάμπες και έχουν μέχρι 10 χρόνια ζωής.
Η κομποστοποίηση μπορεί να αντικαταστήσει ή να καλύψει μέρος των αναγκών για λιπάσματα, ενώ η εγκατάσταση συστημάτων standby για το φωτισμό ή τον κλιματισμό μπορεί να εξοικονομήσει επίσης κεφάλαια.»