Ελάχιστοι οι επισκέπτες στη Λέσβο

01/07/2012 - 05:56
Στους Λέσβιους που ζουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και έχουν συγγενείς, φίλους και δικά τους σπίτια στο νησί, στηρίχθηκε η «τουριστική» κίνηση και το φετινό Πάσχα.
Στους Λέσβιους που ζουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και έχουν συγγενείς, φίλους και δικά τους σπίτια στο νησί, στηρίχθηκε η «τουριστική» κίνηση και το φετινό Πάσχα. Ενώ η έξοδος των μόνιμων κατοίκων κυρίως από τη Μυτιλήνη προς τα τουριστικά κέντρα του νησιού, το Μόλυβο και την Ερεσό, δημιούργησαν μια καλοκαιρινή «ψευδαίσθηση» στα τουριστικά θέρετρα. Στην πραγματικότητα, οι αφίξεις τουριστών για την περίοδο του Πάσχα, ήταν ελάχιστες. Ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Σαμιώτης μάς είπε ότι συνολικά στο νησί μας ήρθαν λιγότερα από 500 άτομα. Πρόκειται για ένα γκρουπ από Κύπριους και δύο μικρά γκρουπ Ελλήνων τουριστών, που κι αυτοί ενδιαφέρονταν να επισκεφθούν τη Μονή του Αγίου Ραφαήλ. Την ίδια στιγμή στη γειτονική Χίο, πήγαν περί τους 15.000 τουρίστες στην πλειοψηφία τους, για να παρακολουθήσουν τον περιβόητο ρουκετοπόλεμο, που γίνεται το βράδυ της Ανάστασης στο Βροντάδο.

Τις μέρες των γιορτών, ο κ. Σαμιώτης βρέθηκε στην Σύρο και τη Μύκονο. Εκεί οι αφίξεις τουριστών κυρίως από την Αθήνα, ήταν κατά χιλιάδες καθώς τα νησιά αυτά εξυπηρετούνται με ταχύπλοα πλοία. Χαρακτηριστικά μας είπε ότι «στην προκυμαία της Σύρου δεν μπορούσες να ρίξεις ούτε καρφίτσα. Όλες τις μέρες που ήμουν στην Σύρο, δεν μπόρεσα να βρω ένα τραπέζι να καθίσω στην προκυμαία να πιω ένα καφέ.
Η Σύρος κάθε μέρα είχε 5.000 επισκέπτες. Γύρισα εξοργισμένος με αυτά που είδα εκεί. Καθόμουν στο λιμάνι και έβλεπα να έρχεται το «High Speed», να ανοίγει την μπουκαπόρτα του και να κατεβαίνουν χιλιάδες επισκεπτών. Αμέσως μετά άλλοι τόσοι έμπαιναν μέσα, για να επιστρέψουν στον Πειραιά.
Δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα από όλη αυτή την τουριστική κίνηση. Διότι τα πλοία που πηγαίνουν στην Σύρο, κάνουν την διαδρομή Πειραιάς - Σύρος σε 2,5 ώρες, ενώ το «Νήσος Χίος» για να έρθει στη Μυτιλήνη, κάνει 10 ώρες.».

Λιγότεροι από πέρυσι
Πέρα όμως από το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, από τη Λέσβο λείπει και το γεγονός που θα κεντρίσει το τουριστικό ενδιαφέρον του κόσμου.
Κατά την άποψη του κ. Σαμιώτη, «πρέπει να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο από τους τοπικούς φορείς, που θα ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα αυτό».
Ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραπλιάς μάς είπε ότι τις μέρες των γιορτών άνοιξαν αρκετά καταστήματα και ξενοδοχεία του Μολύβου αλλά όχι όλα. Οι επισκέπτες ήταν λιγότεροι από πέρυσι και κατά κύριο λόγο, ήταν κάτοικοι της Μυτιλήνης, που θέλησαν να ξεφύγουν για λίγο από την πόλη. Συνολικά η εκτίμηση του είναι πως όλοι (τουρίστες, καταστηματάρχες αλλά ξενοδόχοι) είναι φοβισμένοι διότι δεν γνωρίζουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της κρίσης σε αυτούς.
Στη γειτονική Πέτρα, το σκηνικό έμοιαζε σαν να μην έχει περάσει ο χειμώνας. Μόνο τη Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Ανάστασης, το κέντρο του χωριού είχε λίγη κίνηση, κυρίως από μόνιμους κατοίκους του χωριού.
Στην Ερεσό και την Σκάλα Ερεσού, ο Δήμαρχος Σωτήρης Καρδαράς μάς λέει: «Έχουν ανοίξει πολλά μαγαζιά αλλά όχι όλα. Το μεγάλο ξενοδοχείο θα ανοίξει την Πρωτομαγιά, τα άλλα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τον κόσμο. Είχαμε αρκετή κίνηση αυτές τις μέρες αλλά δεν μπορώ να κρίνω αν ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι. Κυρίως ήταν νέοι από τη Μυτιλήνη, που ήρθαν να ξεσκάσουν για λίγες μέρες».

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη Χίο!

Σε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς κινήθηκε η Χίος τις μέρες των γιορτών. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, η «Αλήθεια» της Χίου σε σχετικό ρεπορτάζ, είχε τίτλο «Μαγνήτης ο ρουκετοπόλεμος» και υπέρτιτλο «Κλειστά όλα τα καταλύματα, Ιάπωνες, Καναδοί Αυστραλοί καταγράφουν το έθιμο». Κι αμέσως μετά εξηγούσε πως τρία ξένα τηλεοπτικά συνεργεία από την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τον Καναδά, εκτός απ’ τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είχαν φθάσει στο νησί, για να καταγράψουν το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, που για άλλη μια χρονιά αποδείχθηκε μαγνήτης επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο και μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς.
Όλα τα καταλύματα ήταν κλεισμένα, εκατοντάδες επισκέπτες έφθασαν στο γειτονικό νησί απ’ τις πιο απίθανες γωνιές της Ελλάδας και όχι μόνο, για να απολαύσουν το μοναδικό στον κόσμο, θέαμα του ρουκετοπόλεμου.

Ήρθαν οι πρώτοι τουρίστες
Αυτές τις μέρες, ήρθαν στη Λέσβο οι πρώτοι αλλοδαποί τουρίστες. Ο κ. Καραπλιάς μάς είπε ότι είναι τουρίστες που έρχονται νωρίς κάθε χρόνο, για να δουν τα πουλιά που ζουν και περνούν από το νησί μας κάθε χρόνο αυτή την περίοδο. Πρόκειται για Ολλανδούς και Άγγλους τουρίστες.
Ο κ. Καραπλιάς απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για τον αριθμό των αλλοδαπών τουριστών που θα έρθουν φέτος στο νησί μας. «Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε την κίνηση τόσο του Απριλίου όσο και του Μαΐου, για να κάνουμε εκτιμήσεις» τονίζει. Σε ό,τι αφορά της κρατήσεις στα ξενοδοχεία, μας λέει ότι είναι πολύ χαμηλά αλλά ελπίζει ότι ένα μέρος της πτώσης των κρατήσεων θα ανασχεθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Απώλειες τουριστών περιμένουμε από την Αγγλία και την Τσεχία.
Κάμψη στην τουριστική κίνηση αλλοδαπών τουριστών, βλέπει και ο κ. Σαμιώτης. Ο οποίος πιστεύει ότι οι Έλληνες τουρίστες που θα έρθουν στη Λέσβο, θα είναι περίπου ίδιοι με αυτούς που ήρθαν την προηγούμενη χρονιά. Σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς τουρίστες, εκτιμά ότι θα έχουμε μια σημαντική κάμψη, η οποία όμως δεν θα πάρει δραματικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα τόνισε: «Πιστεύω ότι στο τέλος της χρονιάς θα κοιταχτούμε μεταξύ μας και θα πούμε ότι ήταν μια κακή χρονιά. Είναι λίγο οξύμωρο αλλά δεν περιμένω δραματικές μεταβολές, διότι εμείς έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε σημαντική τουριστική κίνηση από το εξωτερικό. Εκεί που θα φανεί η μείωση, είναι στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη. Διότι άλλο είναι να μειωθούν οι αφίξεις τουριστών από τις 80.000 στις 70.000 κι άλλο από τα τρία εκατομμύρια στα δυο εκατομμύρια, όπως συμβαίνει στην Κρήτη.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey